Rămâi conectat

Actualitate

După scumpirea în două etape, statul își va însuși peste 55% din prețul benzinei și peste 53% din prețul motorinei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urma deciziei de majorare în două etape a accizei la carburanți cu câte 16 bani/litru, Statul român își va însuși cel puțin 55,6% din prețul plătit de șoferi pe litrul de benzină și peste 53,7% din prețul achitat pentru fiecare litru de motorină.

Dacă în prezent, potrivit Comisiei Europene, jumătate din suma achitată pe motorină și 52% din cea plătită pe benzină reprezintă accize și TVA, de la 1 octombrie procentele însușite de stat se vor majora în detrimentul celor percepute de companiilor private care comercializează carburanți. Noile procente depind de decizia companiilor de a transfera majorarea de accize consumatorilor. Dacă își vor respecta practica de până în prezent și vor decide transferarea presiunii fiscale suplimentare impusă de stat către șoferi, statul ar putea încasa mai mulți bani la buget dacă nivelul consumului nu scade proporțional cu majorarea de preț.

Benzina și motorina se pot scumpi cu 38 de bani/litru În pofida declarațiilor populiste ale autorităților, ideal pentru Guvern ar fi ca majorările de preț să aibă loc, însă treptat, pentru ca nivelul consumului să nu scadă. În absența majorărilor de preț, statul ar încasa doar majorarea de acciză, însă nu și taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă, care ar fi colectată doar în cazul creșterii prețului de către companii.

Adică, numai 32 de lei la mia de carburanți comercializată, și nu 38 de lei, cât ar încasa dacă ar colecta și TVA. În cazul în care companiile vor transfera costul cu majorarea accizei în prețul la pompă, statul își va crește procentul încasat din prețul pe litru de benzină plătit de șoferi la 55,6%, respectiv 53,7% în cazul motorinei. Adică la un nivel similar celui din Ungaria, însă mult peste cel perceput de statul bulgar (53% în cazul benzinei și 50% în cazul motorinei).

Dacă însă companiile decid să suporte integral majorarea de accize, procentul perceput de statul român la achiziționarea fiecărui litru de benzină, respectiv motorină, va crește la 59,1%, respectiv 56,9%. Adică la nivelul unor state precum Austria, Cehia și Slovacia.

Exemplu de calcul:

În prezent

Preț Benzină – 4,6 lei/l din care: TVA – 0,74 lei accize – 1,65 lei stat – 2,39 lei (52%) Preț Motorină – 4,5 lei din care: TVA – 0,72 lei accize – 1,52 lei stat – 2,24 lei (50%)

Ipoteza 1: Companiile nu transferă costul consumtorilor

Preț Benzină – 4,6 lei din care: TVA – 0,74 lei accize – 1,98 lei stat – 2,72 lei (59,1%)
Preț Motorină – 4,5 lei din care: TVA – 0,72 lei accize – 1,84 lei stat – 2,56 lei (56,9%)

Ipoteza 2: Companiile transferă integral costul consumatorilor

Preț Benzină – 4,98 lei din care: TVA – 0,79 lei accize – 1,98 lei stat – 2,77 (55,6%)
Preț motorină – 4,88 lei din care: TVA – 0,78 lei Accize – 1,84 lei stat – 2,62 lei (53,7%)

Sursa: profit.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea