Rămâi conectat

Actualitate

După 40 de ani la porţile adevărului…

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Întâlnirea de 40 ani de la Liceul Teiuş 1972-2012

    Dragi cititori, stimaţi colegi, după o frumoasă pregătire a întâlnirii de 40 de ani de la absolvirea Liceului din Teiuş 1972-2012, simt nevoia să vă împărtăşesc gândurile şi sentimentele mele despre evenimentul din 2 iunie 2012, când Liceul din Teiuş şi-a deschis din nou porţile pentru cei care în anul 1972, aşa cum spunea Goethe: “Tot ceea ce tu ai putea să faci , sau să visezi că ai putea să faci, începe cu aceasta”.
Şi aceşti colegi s-au depăşit pe ei şi au reuşit conform citatului. Şi iată-ne la porţile adevărului după 40 de ani.
Totul are un început şi cei care prin puterea înzestrării şi a ambiţiei de a se îmbogăţi prin cunoaştere, au părăsit în acea vară un spaţiu aproape uitat de lume, dar cunoscut ca nod de cale ferată, “Localitatea Teiuş” copii de ţărani şi muncitori, care au încercat timp de 40 de ani să-şi împlinească visele lor dar şi ale familiilor lor şi iată că pe data de 2 iunie, a sosit un dr. Mircea Frenţiu medic chirurg în Blaj, care a înfiinţat şi o Şcoala Sanitară acolo, dr. Goada Gheorghe, inventator al unui elicopter la uzinele din Ghimbav/Braşov, dr. Făt Ştefan, judecător la Curtea de Apel Alba, dr. Felicia Mureşan, cercetător în agricultură, dr. Susana Kulik care a înfiinţat o Fundaţie şi un Centru de Limbi din 1994 şi mulţi alţii care s-au privatizat şi dau de lucru unor salariaţi, ca şi ing. Stan Cosmin, am enumerat numai câţiva dintre ei care au reuşit să străbată drumul greu şi încâlcit al vieţii şi după cum se vede majoritatea au reuşit.
Eu, dr. Susana Kulik, care cu zeci de ani în urmă am părăsit aceste meleaguri pentru a mă definitiva intelectual, devenind cetăţean german, la mii de kilometri depărtare am făcut posibilă, ca şi alţii să cunoască România, cetăţile transilvane, hărnicia şi inteligenţa românească, să ştie că acest petic de pământ între Carpaţii este un leagăn de inteligenţă şi hărnicie. Am sosit special din Germania pentru a-i onora pe colegii cu prezenţa mea şi de a mă bucura de revederea lor.
Toţi au fost emoţionaţi şi sunt sigură că vor păstra în suflet acea emoţie şi bucurie a revederii şi confirmării îndeplinirii pentru mulţi a visurilor de la absolvire.
Au trecut 40 de ani de bine şi de nou, de probleme şi realizări, mulţi se lăudau cu ei înşişi dar majoritatea s-au lăudat cu copiii şi nepoţii lor.
Conducerea liceului din Teiuş, formată din doi foşti colegi, dna Ciortea şi dl. Rusu au depus un efort deosebit şi au reuşit şi în colaborare cu colegii, să ne pună la dispoziţie câteva ore de ajun de Rusalii frumoase, să ne amintească de castanul din curte (bătrân de 59 de ani) unde au iniţiat legarea unui lanţ cu inima, care să fie o amintire vizibilă şi pentru alte generaţii, care să stimuleze ambiţia de a studia şi speranţa în îndeplinirea viselor, că totul este posibil dacă pui umărul şi lupţi, care să-i ajute pe absolvenţii viitori să depăşească hopurile date de examenele nesfârşite, deoarece întreaga viaţă este un examen, este o trambulină, un pod, o punte de care nu trebuie să le fie teamă, totul a depins de noi, cum am reuşit fiecare în medii, condiţii şi înzestraţi fiecare cu capacităţi diferite, să acumulăm ca să putem să dăm mai departe urmaşilor noştri ce noi am dobândit prin multă muncă şi efort intelectual şi cum îi motivam să depăşească actuala situaţie.
O mână de intelectuali, întâmpinaţi de un cor de copii ai şcolii generale conduşi de prof. Stan, cu cântece prelucrate care să ne aducă aminte de frumoşii dar îndepărtaţii ani ai ultimei etape ai copilăriei noastre, dintr-o dată nimic nu a mai fost o joacă, la o masă cu influenţe franţuzeşti şi italiene, a restaurantului familiei Sârb din Teiuş, cu o servire atentă şi respectuoasă, la o şampanie şi un excelent vin de Jidvei, întreţinuţi şi de muzica de pe Târnave a cântereţei de muzică populară dna Veta Biriş, fotografiaţi şi filmaţi de fotograful firmei Jidvei fiecare a reuşit să afle câte ceva şi să împărtăşească câte ceva din lunga etapă de despărţire de 40 de ani.
Mulţumim colegilor şi profesorilor care au răspuns invitaţiei şi ne-au onorat cu prezenţa, organizatorilor pentru iniţiativa, munca depusă şi creativa organizare.
Dorim şi viitorilor absolvenţi care acum trebuie să treacă hopul bacalaureatului mult succes şi “La mulţi ani”!
Mulţumim conducerii ziarului Unirea pentru această publicare.
Vă îmbrăţişez,
dr. Susana KULIK


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Economist Radu Georgescu, despre creșterea economiei pe baza împrumuturilor bancare: „Trăim un deja vu economic ca în 2008. Se sparg toate bulele!”

Bera Larisa

Publicat

în

Economist Radu Georgescu, despre creșterea economiei pe baza împrumuturilor bancare: „Trăim un deja vu economic ca în 2008. Se sparg toate bulele!” Radu Georgescu, economist și fost director financiar într-o bancă în perioada 2007-2011, avertizează de doi ani asupra unei crize economice iminente. Într-o postare recentă pe rețelele de socializare acesta compară contextul actual cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea