Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ| „Zi Bade cu fluiera”, sus, în Luncile Prigoanei, la Şugag: Tradiţii, ritualuri şi spectacol folcloric. Vezi invitaţii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Păstoresc „Zi Bade cu fluiera” îşi defăşoară duminică, 13 iulie 2014, cea de-a 40-a ediţie, motiv de sărbătoare pentru sătenii din Şugag, dar şi pentru cei care muzica tradiţională românească din judeţ, bacii şi băciţele şi cântatul din fluieră.

zi bade cu fluiera 1Sărbătoarea păstoritului de pe Valea Sebeşului, care până acum se ţinea la 1 iunie în fiecare an, anul acesta având o întârziere din cauza unor investiţii la stadionul din localitate, este o continuare în timp şi spaţiu a nedeilor de odinioară, care marchează începutul verii şi urcatul oilor la munte. O altă schimbare de anul acesta este locul de desfăşurare. Badea din Şugag va zice în acest an cu fluiera la stâna ecologică de la Luncile Prigoanei, şi nu ca până acum, pe stadionul din centrul comunei Şugag. Cei care vor ajunge duminică pe meleagurile şugănene vor avea parte de un mare spectacol folcloric, oferit de invitaţi din Alba, dar şi din alte judeţe. Festivalul Păstoresc  “Zi Bade cu fluiera” va debuta duminică, 13 iulie, la ora 11.00.

scan sugagŞugagul se îmbracă în straie de sărbătoare duminică, 13 iulie, cu ocazia festivalului Păstoresc “Zi Bade cu fluiera”. Aflat la cea de-40-a ediţie, anul acesta festivalul va aduna fluieraşii din Şugag şi din zonele învecinate la stâna ecologică, în Luncile Prigoanei.

Sărbătoarea are în centrul ei tradiţionalul ritual al pregătirilor pentru plecatul oilor „amunte” cum se spune. Cu acest prilej se încheie convenţii între crescătorii de oi, în vederea păstoririi în “bună înţelegere”.

Se aleg şefii “de munte” dintre cei mai buni gospodari, se tocmesc ciobanii, văcarii, copiii boitari şi bineînţeles băciţele. Acum se stabilesc măsurile de recondiţionare a vechilor stâni şi a păşunilor respective pentru noul sezon, când proprietarii oilor se întâlnesc pentru curăţirea păşunilor , strângerea proviziilor de lemne, repararea gardurilor şi a inventarului stânei.

Programul festivalului „Zi Bade cu fluiera” va debuta la ora 11.00, iar pe scena festivalului vor urca formaţia de fluieraşi a comunei Jina, judeţul Sibiu, Ansamblul Vinţana din Vinţu de Jos, Ansamblul Căminului cultural al comunei Săliştea, formaţia de fluieraşi a comunei Şugag, formaţia „Adi Străulea” din Sibiu. Invitaţi de onoare în spectacol sunt interpreţii de muzică populară Eugen Mihăilă, Maria Filimon, Bogdan Cioran, Codruţa Roden.

Evenimentul este organizat de Consiliul Local şi Primăria Şugag, în parteneriat cu Asociaţia crescătorilor de ovine şi bovine Şugag.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au continuat seria activităților de ecologizare, de această dată în zona râului Ampoi: ”Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea