Rămâi conectat

Actualitate

DUMINICĂ: „Popas aniversar” cu 6 nonagenare, la Gârbova de Sus

Publicat

în

„La noi nu-i nimenea bătrân, doar vinul roşu din pahare/De-aceea haideţi să-l sorbim, să-ntinerim cu fiecare”.

Asociaţia “Pro Gârbova de Sus”, împreună cu Primăria Aiud, organizează duminică, 17 martie 2013, un eveniment de excelenţă dedicat unui număr de 6 femei din Gârbova de Sus care împlinesc frumoasele vârste de 89, 90, respectiv 92 de ani. Acestea vor fi sărbătorite într-un cadru festiv, cu flori, şampanie, tort, dar şi cadouri din partea primarului municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan. Surpriza cea mare pregătită de organizatori pentru stimatele doamne va fi  un minunat volum –  “Popas aniversar”, dedicat lor.

„Au trecut 90 de ani, din 1923 şi până în prezent şi nu putem să nu ne amintim de cele şase femei din Gârbova de Sus care sărbătoresc o frumoasă vârstă: patru împlinesc 90 de ani, iar alături de ele sunt alte două femei – una împlineşte 92 de ani, iar cea de-a doua 89 de ani. La fel ca ele, fiecare dintre noi traversăm anotimpurile vieţii: primăvara – care înseamnă  tinereţea, apoi urmează vara, anii maturităţii, toamna vârstei şi în cele din urmă iarna – când viaţa noastră se apropie de sfârşit.  Fiecare an aduce cu el primăvara noilor începuturi, vara coacerii, toamna recoltării şi iarna aşteptării. Din cartea de căpătâi a omenirii – Biblia – aflăm de la marele înţelept Ecclesiastul că „ceea ce a mai fost, aceea va mai fi şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare”. În alt context, savanţii spun că ”în natură nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă” (A. L. Lavoisier). Ţăranul român aseamănă viaţa cu o roată şi spune: “mai întoarce Doamne roata, să-mi mai văd o dată viaţa” pentru că asta e viaţa, un ciclu, o roată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Omul, ca şi natura, traversează cele patru anotimpuri, însă este foarte important ca în interiorul lui să aibă doar unul singur, rămas din perioada maximei înfloriri a personalităţii sale, iar în sufletul său să păstreze o veşnică tinereţe, să aibă mereu primăvara”, a declarat Istina Sima, preşedinta Asociaţiei “Pro Gârbova de Sus” .

 Iată care sunt cele 6 doamne care vor fi sărbătorite duminică:

 *Elena Motolea, născută la 21 mai 1923, împlineşte 90 de ani;

 *Anica Sima, născută la 25 iunie 1923, împlineşte 90 de ani;

*Lucreţia Cotoară, născută la 27 septembrie 1923, împlineşte 90 de ani;

*Susana Popa, născută la 22 noiembrie 1923, împlineşte 90 de ani;

Florica Chiorean, născută la 18 mai 1921, împlineşte 92 de ani;

 Ileana Chiorean, născută la 28 februarie 1924 – a împlinit 89 de ani şi “merge” spre 90 de ani.

Pentru evenimentul de excelenţă, Istina Sima a realizat un volum intitulat “Popas aniversar”, dedicat nonagenarelor de la Gârbova de Sus, în cuprinsul căruia se regăsesc informaţii privind arborele genealogic, familia, poze din diferite etape ale vieţii sărbătoritelor, inclusiv din anii petrecuţi la şcoala din sat, poze ale familiei, peisaje din sat, mici povestioare şi poezii care au ca temă aniversarea venerabilei vârste, astfel că fiecare dintre sărbătorite se va  regăsi în capitolul dedicat ei.

Niciodată nu suntem prea bătrâni pentru a învăţa ceva: „Învaţă de la apă să ai statornic drum/Învaţă de la flăcări ca toate-s numai scrum/Învaţă de la umbră să treci şi să veghezi/Învaţă de la stâncă cum neclintit să crezi./Învaţă de la greier când singur eşti să cânţi./Învaţă de la lună să nu te înspăimânţi,/Învaţă de la vulturi când umerii-ţi sunt grei./Şi du-te la furnică să vezi povara ei…/Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor,/Învaţă de la toate că totu-i trecător./Ia seama fiu al jertfei prin lumea-n care treci/Să-nveţi din tot ce piere cum să trăieşti în veci” (din lirica norvegiană).

 Iată cât de simple sunt lucrurile. Toate ne sunt la-ndemână, iar dacă privim cu luare-aminte în jurul nostru putem să ne formăm un caracter puternic, bazat pe toate virtuţile deprinse din lumea care ne înconjoară.

Stimate Doamne, în aceste clipe de mare sărbătoare, la aniversarea unei frumoase vârste, vă urăm din suflet un călduros “La mulţi ani!”, zile senine şi multă sănătate!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Publicat

în

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat săptămâna trecută hotărârea definitivă într-un dosar e trafic de persoane şi proxenetism în care au fost judecate trei persoane din Alba, o femeie şi doi bărbaţi.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au reţinut în rechizitoriu faptul că Mirela M., Bogdan M. şi Sebastian Z. au fost implicaţi în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în activităţi specifice de trafic de persoane.

Cei trei au efectuat acte de recrutare, transport şi adăpostire faţă de o tânără care în prezent are aproape 20 de ani, domiciliată în comuna Noşlac, în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituţiei. În plus faţă de hotărârea Tribunalului Alba, instanţa de apel a mărit pedeapsa aplicată unui dintre inculpaţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, Bogdan M. (41 ani) va executa patru ani de închisoare, în loc de 3 ani şi 6 luni. În cazul celorlalţi doi, au fost menţinute pedepsele instanţei de fond: Mirela M. (39 ani) a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, iar Sebastian Z. (30 ani) a primit 3 ani cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani. Cei trei, în solidar, trebuie să în plătească tinerei daune morale în valoare de 5.000 de euro.

Recrutarea tinerei s-a făcut de către unul dintre bărbaţi prin metoda „lover boy”, acesta spunându-i fetei că o iubeşte, că se va căsători cu ea, cerându-i să meargă cu el şi familia lui în Anglia, cu promisiunea găsirii unui loc de muncă la o fabrică de ciocolată. Biletul de transport a fost plătit de inculpaţi, rezervarea fiind efectuată telefonic. Cei patru au ajuns în Anglia în 17 ianuarie 2021, la Birmingham. De aici aceştia s-au deplasat până în Wolverhampton, unde exista o locuinţă închiriată.

„Odată ajunsă în Anglia, cei trei inculpaţi i-au spus fetei că va trebui să practice prostituţia în folosul lor, iar în caz contrar o vor scoate afară din casă. De teamă că va rămâne singură în Anglia, fără a cunoaşte limba sau a avea cunoştinţe prin zonă, fără a avea posibilităţi materiale şi având un intelect liminar, persoana vătămată a fost de acord cu acest lucru (conform raportului de expertiză psihologică a văzut acceptarea ca fiind singura soluţie de supravieţuire în acel mediu). I se luau toţi banii obţinuţi din prostituţie. Relaţiile cu clienţii se consumau în principal în casa în care locuia cu inculpaţii”, se mai susţine în ancheta DIICOT Alba Iulia.

În perioada în care s-a aflat în Anglia, tânăra era supravegheată permanent de cei trei. I s-a luat cartela telefonică de România şi i s-a dat o cartelă de Anglia, pe care au salvat doar numerele lor. Cei patru au plecat din Anglia, pentru a reveni în România, în martie 2021. Pe drumul de întoarcere, tânăra a fost avertizată să nu reclame la poliţie ce s-a întâmplat în Anglia, fiind ameninţată cu acte de violenţă. Imediat ce a ajuns acasă, la familia buncii, aceasta a relatat ce i s-a întâmplat în Anglia, fiind sesizată poliţia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Publicat

în

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane de persoane.

Conform sursei citate, Poşta Română a semnat la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) convenţia pentru distribuirea voucherelor sociale pe suport electronic. Documentul semnat de ministrul de resort, Marcel Ioan Boloş, şi directorul general al operatorului naţional de servicii poştale, Valentin Ştefan, reglementează modul în care cardurile vor fi distribuite beneficiarilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Distribuirea către destinatari a cardurilor va fi făcută la domiciliile acestora, într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea acestora din partea emitenţilor autorizaţi, întreaga perioadă de valabilitate a convenţiei fiind de 18 luni de la semnarea documentului.

„Prin semnarea acestei convenţii, Poşta Română subliniază, încă o dată, rolul strategic pe care îl are între instituţiile statului român, realizând legăturile dintre acestea şi cetăţeni. Mă bucură faptul că rămânem la acelaşi nivel de încredere pentru Executivul României, prin desfăşurarea acestui program extraordinar de important pentru segmentul populaţiei care are atâta nevoie de sprijin în această perioadă grea, marcată de criza economică”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.
3 milioane de români vor primi cardurile cu voucherele sociale

Aproximativ trei milioane de persoane din categorii vulnerabile urmează să primească cardurile emise pentru programul temporar „Sprijin pentru România”, care are alocat un buget de 3,1 miliarde lei, prin bugetul MIPE şi din fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş, a semnat contractele pentru emiterea cardurilor necesare pentru plata ajutoarelor sociale în valoare de 250 lei, acordate persoanelor defavorizate. Câştigătorii achiziţiei directe realizate de MIPE sunt Edenred, Sodexo şi UpRomania.

Banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Publicat

în

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cursul zilei de miercuri, 18 mai, faptul că anul acesta nu se va schimba sistemul fiscal și nici nu vom avea taxe noi.

”În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după amiază am stabilut ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu mediul de afcaeri şi cu întregul mediu asociativ”, a spus premierul.

El a precizat că vor căuta ca prin măsurile luate să asigure o optimizare a mediului fiscal.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Nu cred că în momentul de faţă trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condiţiile în care vedem cu toţii care este contextul în care ne desfăşurăm activitatea”, a mai spus premierul, precizând că un anunţ se va face după ce la Ministerul Finanţelor se vor finaliza aceste analize.

”Vreau să fac o clarificare, anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare, este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală”, a spus premierul, arătând că după ce a participat la un eveniment, alături de mediul de afaceri, nu putem discuta despre ”taxe care vin peste noapte şi să impac teze negativ asupra planurilor de bussines”.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare