Rămâi conectat

Actualitate

DUMINICĂ: „Popas aniversar” cu 6 nonagenare, la Gârbova de Sus

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„La noi nu-i nimenea bătrân, doar vinul roşu din pahare/De-aceea haideţi să-l sorbim, să-ntinerim cu fiecare”.

Asociaţia “Pro Gârbova de Sus”, împreună cu Primăria Aiud, organizează duminică, 17 martie 2013, un eveniment de excelenţă dedicat unui număr de 6 femei din Gârbova de Sus care împlinesc frumoasele vârste de 89, 90, respectiv 92 de ani. Acestea vor fi sărbătorite într-un cadru festiv, cu flori, şampanie, tort, dar şi cadouri din partea primarului municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan. Surpriza cea mare pregătită de organizatori pentru stimatele doamne va fi  un minunat volum –  “Popas aniversar”, dedicat lor.

„Au trecut 90 de ani, din 1923 şi până în prezent şi nu putem să nu ne amintim de cele şase femei din Gârbova de Sus care sărbătoresc o frumoasă vârstă: patru împlinesc 90 de ani, iar alături de ele sunt alte două femei – una împlineşte 92 de ani, iar cea de-a doua 89 de ani. La fel ca ele, fiecare dintre noi traversăm anotimpurile vieţii: primăvara – care înseamnă  tinereţea, apoi urmează vara, anii maturităţii, toamna vârstei şi în cele din urmă iarna – când viaţa noastră se apropie de sfârşit.  Fiecare an aduce cu el primăvara noilor începuturi, vara coacerii, toamna recoltării şi iarna aşteptării. Din cartea de căpătâi a omenirii – Biblia – aflăm de la marele înţelept Ecclesiastul că „ceea ce a mai fost, aceea va mai fi şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare”. În alt context, savanţii spun că ”în natură nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă” (A. L. Lavoisier). Ţăranul român aseamănă viaţa cu o roată şi spune: “mai întoarce Doamne roata, să-mi mai văd o dată viaţa” pentru că asta e viaţa, un ciclu, o roată.

Omul, ca şi natura, traversează cele patru anotimpuri, însă este foarte important ca în interiorul lui să aibă doar unul singur, rămas din perioada maximei înfloriri a personalităţii sale, iar în sufletul său să păstreze o veşnică tinereţe, să aibă mereu primăvara”, a declarat Istina Sima, preşedinta Asociaţiei “Pro Gârbova de Sus” .

 Iată care sunt cele 6 doamne care vor fi sărbătorite duminică:

 *Elena Motolea, născută la 21 mai 1923, împlineşte 90 de ani;

 *Anica Sima, născută la 25 iunie 1923, împlineşte 90 de ani;

*Lucreţia Cotoară, născută la 27 septembrie 1923, împlineşte 90 de ani;

*Susana Popa, născută la 22 noiembrie 1923, împlineşte 90 de ani;

Florica Chiorean, născută la 18 mai 1921, împlineşte 92 de ani;

 Ileana Chiorean, născută la 28 februarie 1924 – a împlinit 89 de ani şi “merge” spre 90 de ani.

Pentru evenimentul de excelenţă, Istina Sima a realizat un volum intitulat “Popas aniversar”, dedicat nonagenarelor de la Gârbova de Sus, în cuprinsul căruia se regăsesc informaţii privind arborele genealogic, familia, poze din diferite etape ale vieţii sărbătoritelor, inclusiv din anii petrecuţi la şcoala din sat, poze ale familiei, peisaje din sat, mici povestioare şi poezii care au ca temă aniversarea venerabilei vârste, astfel că fiecare dintre sărbătorite se va  regăsi în capitolul dedicat ei.

Niciodată nu suntem prea bătrâni pentru a învăţa ceva: „Învaţă de la apă să ai statornic drum/Învaţă de la flăcări ca toate-s numai scrum/Învaţă de la umbră să treci şi să veghezi/Învaţă de la stâncă cum neclintit să crezi./Învaţă de la greier când singur eşti să cânţi./Învaţă de la lună să nu te înspăimânţi,/Învaţă de la vulturi când umerii-ţi sunt grei./Şi du-te la furnică să vezi povara ei…/Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor,/Învaţă de la toate că totu-i trecător./Ia seama fiu al jertfei prin lumea-n care treci/Să-nveţi din tot ce piere cum să trăieşti în veci” (din lirica norvegiană).

 Iată cât de simple sunt lucrurile. Toate ne sunt la-ndemână, iar dacă privim cu luare-aminte în jurul nostru putem să ne formăm un caracter puternic, bazat pe toate virtuţile deprinse din lumea care ne înconjoară.

Stimate Doamne, în aceste clipe de mare sărbătoare, la aniversarea unei frumoase vârste, vă urăm din suflet un călduros “La mulţi ani!”, zile senine şi multă sănătate!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea