Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

DUMINICĂ Festivalul „Zi Bade cu fluiera” , la Şugag: Se aleg băciţele, şefii de munte şi are loc ritualul de pregătire pentru plecatul oilor „amunte”. Vezi invitaţii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Şugagul se îmbracă în straie de sărbătoare. Duminică, 19 mai,  aici are loc cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Păstoresc „Zi Bade cu fluiera”, organizat de Primăria şi Consiliul Local Şugag. Cu această ocazie, sătenii dar şi cei care iubesc fluiera şi muzica tradiţională românească vor avea parte de un mare spectacol folcloric.

Vor urca pe scena festivalului Ansamblul Jidvei România şi Junii de la Jidvei, cu interpreţii Adina Popa, Denisa Balu, Alexandru Băcilă, Iulia Banciu, Maria Stoica, Sebastian Stan, Aurelian Suciu, alături de instructorul ansamblului, Stelian Stoica. Vor mai încânta audienţa “Fluieraşii din Şugag” (instructor Nicolae Căta), Formaţia de fluieraşi din Jina – Sibiu şi Grupul folcloric “Dorul Munţilor” din Şugag, instructor Vasile Duvlea.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

 Invitaţi de onoare în spectacol sunt interpreţii de muzică populară Eugen Mihăilă, Maria Filimon, Bogdan Toma şi Bogdan Cioran.

   Sărbătoarea păstoritului de pe Valea Sebeşului este o continuare în timp şi spaţiu a nedeilor de odinioară, care marchează începutul primăverii şi urcatul oilor la munte. Bucuria noului anotimp, atrage an de an, la acest veritabil festival al folclorului, formaţii artistice din comună cât şi din judeţele învecinate. În comună există echipa de fluieraşi şi grup folcloric, care participă la evenimentele culturale organizate, în judeţ şi în ţară .

 Sărbatoarea are în centrul ei tradiţionalul ritual al pregătirilor pentru apropiatul plecat al oilor „amunte”, eveniment deosebit prin care se marchează convenţia încheiată între crescătorii de oi, în vederea păstoririi în „bună înţelegere” în cadrul unor negocieri bazate pe încredere reciprocă şi cu adânci rădăcini în trecutul comun de existenţă a locuitorilor şi de folosinţă a munţilor.

 Se aleg şefii „de munte” dintre cei mai buni gospodari, se tocmesc ciobanii , văcarii , copiii boitari şi binenţeles băciţele. Acum se stabilesc măsurile de recondiţionare a vechilor stâni şi a păşunilor respective pentru noul sezon, când proprietarii oilor se întâlnesc pentru curăţirea păşunilor , strângerea proviziilor de lemne, repararea gardurilor şi a inventarului stânei.

FOTO: arhivă

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea