Rămâi conectat

Cultură Educație

DUMINICĂ | Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură”: Prima etapă, în Cetatea Greavilor din Gârbova. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

DUMINICĂ | Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură”: Prima etapă, în Cetatea Greavilor din Gârbova. PROGRAMUL

Prima etapă a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură” este organizată duminică, 16 iunie 2024 în Cetatea Greavilor din Gârbova, de la ora 12.00.

Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru cultură”, un proiect marca Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural Imaterial din județul Alba.

Ajuns la ediția a XVII-a, acest eveniment unic în România și în Europa aduce împreună comunități din mediul rural pentru a celebra și a menține vii tradițiile și obiceiurile străvechi.

• Descoperă Tradițiile și Obiceiurile comunității

Vino și degustă din bucatele tradiționale preparate special pentru acest eveniment. Este ocazia perfectă să redescoperi sau să faci cunoștință cu meșteșugurile tradiționale practicate de bunii și străbunii noștri. Pășește în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și trăiește autenticitatea vieții de odinioară. Nu în ultimul rând, lasă-te prins de atmosfera de sărbătoare și cântă și dansează alături de tinerii și bătrânii satului.

• Competiție și Spectacol

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta în fața publicului și a membrilor juriului prin intermediul unor soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

• Un eveniment de neuitat

Festivalul „CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” nu este doar o competiție, ci și o sărbătoare a identității noastre culturale. Fiecare moment este o ocazie de a învăța, de a te bucura și de a celebra împreună valorile care ne definesc. Fiecare ediție aduce noi descoperiri și amintiri prețioase, făcând din acest eveniment un punct de referință pentru întreaga comunitate.

Juriul concursului „Cultură pentru cultură” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

• Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
• Gheorghița Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii ,,Tezaur folclor” la Televiziunea Română.
• Doina Ișfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
• Ionut Fulea, interpret de folclor, Președinte Uniunea Artistilor Interpreti de Folclor Muzical din Romania, inițiator al proiectului în anul 2008 alături de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba

Prima etapă „Cultură pentru cultură” se va încheia cu un spectacol extraordinar susținut de orchestră și soliștii Ansamblului Folcloric al Județului Alba (Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută).

,,Te așteptăm să participi la această călătorie în timp și să te bucuri de o experiență culturală de neuitat, unde tradițiile prind viață și unde fiecare detaliu contează în păstrarea patrimoniului nostru cultural” – Alexandru Pal, manager al Centrului de Cultură ”Augustin Bena”.

Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură”. Program – etape

-16 iunie 2024, ora 12.00, în Cetatea Greavilor din Gârbova
-30 iunie 2024, de la ora 12.00, în Expoziția Etnografică din Fărău
-7 iulie 2024, de la ora 12.00, în Poiana cu Goruni de la Vinerea
-14 iulie 2024, de la ora 12.00, în Poiana Călineasa din Gârda de Sus

Eveniment acompaniat de vinurile WEINLAND Jidvei.

Video & montaj – Antonia Constantin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiul I și II la concursul național ”Eroul meu de ieri și de azi”: Povești de viață impresionante așezate pe hârtie de Iulia Laza, Lucas Popescu și Raluca Ramf

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiul I și II la concursul național ”Eroul meu de ieri și de azi”: Povești de viață impresionante așezate pe hârtie de Iulia Laza, Lucas Popescu și Raluca Ramf Poveștile din trecut ale veteranilor de război, ale prizonierilor sau ale celor deportați sunt povești de viață impresionante. Elevii colegiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea