Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Întrebări existențiale cu actorul Dorel Vișan, autor Mircea Frențiu și Ioan Bâscă cu volumul „Presa Albei”

Publicat

în

Luni, 30 august 2021, de la ora 18:00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și cu editura „Ecou Transilvan”, va avea loc lansarea cărții „Întrebări existențiale cu actorul Dorel Vișan”, autor al volumului fiind medicul Mircea Frențiu de la Blaj.

Cu acest prilej, publicul prezent la lansare se va întâlni atât cu autorul cât și cu actorul Dorel Vișan care va susține cu acest prilej și o conferință. Volumul va fi prezentat de Nadia Fărcaș, de la Editura „Ecou Transilvan”, editură ce s-a îngrijit de tipărirea cărții. Întregul eveniment se va încheia cu o sesiune de autografe, pe care atât actorul Dorel Vișan cât și autorul cărții, medicul Mircea Frențiu, le vor acorda tuturor celor prezenți.

Medic, director de spital, întemeietor de şcoală românească sanitară, realizator de emisiuni radio, realizator de emisiuni TV, jurnalist în presa scrisă, implicat direct în fenomenul cultural susținând ASTRA blăjeană în calitate de președinte onorific, medicul Mircea Frenţiu este cunoscut și ca un apropiat al unor nume mari din cultura românească şi, de asemenea, este medicul personal al actorilor Florin Piersic și Dorel Vișan. Volumul „Întrebări existențiale cu actorul Dorel Vișan” este a doua carte scrisă de acesta, prima sa încercare literară purtând titlul „Radiografia unei clipe”, carte lansată la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în anul 2018.

Electrica Furnizare Discount

Dorel Vișan este unul din cei mai importanți actori din România și unul dintre puținii care au ajuns la o solidă reputație europeană. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia „Păcală” iar de atunci a jucat magistral numeroase roluri în teatru și film. În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena teatrului și din filme, a fost și director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj, precum și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din același oraș. De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii:

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981), Cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987), Nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988), Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din „Senatorul melcilor” la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța (1995), Premiul de Excelență la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003). Actorul Dorel Vișan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită la lansarea volumelor „Constantin Oancea: preot, cărturar, ctitor” și „Presa Albei: publicații, ziariști, publiciști” ale autorului Ioan Bâscă. Manifestarea va avea loc marți, 31 august 2021, cu începere de la ora 17:00, în Grădina Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, unde vor fi respectate toate normele necesare prevenirii răspândirii pandemiei Covid-19.

Volumul „Constantin Oancea: preot, cărturar, ctitor” este prefațat de pr. prof. Emil Jurcan și pune în valoare personalitatea complexă a unui preot care nu a fost un simplu paroh, ci un adevărat luminător al comunității pe care a păstorit-o. A slujit spiritualitatea, educația și cultura în egală măsură și a fost un adevărat patriot român. „Cartea este o relatare despre misiunea unui preot care a simțit preoția nu doar ca pe o slujire liturgică, în care se prestează anumite servicii religioase, ci ca o chemare a cerului spre pământ, la care omul Constantin Oancea a răspuns cu toată hotărârea” scrie părintele Emil Jurcan în prefața volumului.

„Presa Albei: publicații, ziariști, publiciști” este un volum destinat presei românești din județul Alba. Cartea este concepută ca un dicționar alfabetic ce oferă cititorului informații despre publicații, jurnaliști, publiciști și personalități din multiple alte domenii, care au scris în presa vremii.

Ioan Bâscă este profesor, ziarist și publicist, născut la 16 octombrie 1950, la Petrești, județul Alba. A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie de la Iași și un curs de doi ani la Facultatea de Jurnalistică din București. A activat ca profesor în mai multe școli și licee din județul Alba și ca redactor-șef adjunct la cotidianul „Unirea” din Alba Iulia. După 1989 activează la Radio 21, Informația de Alba, Transilvania Jurnal și din 2001 ca și consilier superior la Consiliul Județean Alba. A scris reportaje, comentarii, eseuri, însemnări de călătorie, proză scurtă și poezie dar și câteva lucrări monografice.

Publicitate

Ştirea zilei

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

Publicat

în

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

După 3 ani, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Bistra, a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare, după ce a lovit o femeie de 30 de ani cu motocicleta neînmatriculată pe care o conducea fără să dețină permis categoria A. În plus acesta a părăsit locul accidentului.

La data de 26 octombrie 2018, în jurul orei 13.25, poliţiştii din Cîmpeni au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la faptul că o persoană a fost victima unui accident rutier produs de un motociclist care a părăsit locul evenimentului.

Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat că o femeie de 30 de ani, din comuna Bistra, în timp ce circula pe marginea drumului naţional 75, deplasându-se spre localitatea Hudricești, a fost acroşată de o motocicletă al cărui conducător şi-a continuat drumul.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni la nivelul unui picior şi a fost transportată la spital.

Ulterior, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe motociclist, un tânăr de 19 ani la momentul comiterii infracțiunii, din comuna Bistra, care a condus motocicleta fără să deţină permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul şi fără ca aceasta să fie înmatriculată sau înregistrată în circulație.

În urma accidentului persoana vătămată a suferit leziuni corporale vindecabile în 100 – 105 zile de îngrijiri medicale.

În cadrul judecății, inculpatul a recunoscut în totalitate săvârșirea faptelor așa cum a fost reținute în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate, cerere admisă de către instanță.

Victimei accidentului i-au fost acordate de către Judecătoria Câmpeni daune morale în valoare de 21.000 de euro.

Hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpat, părțile civile și partea responsabilă civilmente.

Citește mai mult

Ştirea zilei

De ce pot circula noaptea doar românii care s-au vaccinat sau au fost infectați, nu și cei care se testează. Explicațiile șefului DSU

Publicat

în

De ce pot circula noaptea doar românii care s-au vaccinat sau au fost infectați, nu și cei care se testează. Explicațiile șefului DSU

Raed Arafat a răspuns la câteva întrebări esențiale legate de restricțiile care vor intra în vigoare în România. Care este diferența între românii vaccinați și cei nevaccinați, care nu au avut coronavirus.

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat, vineri, într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, de ce doar persoanele care s-au vaccinat și cele care au trecut prin boală pot circula noaptea. De această libertate nu se pot bucura și cei care se bazează doar pe test.

Raed Arafat a explicat de ce nevaccinații sunt supuși mai multor restricții

„Explicația este că vor ieși numai persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, care au imunitate, nu și persoanele testate care pot să se infecteze dacă ajung undeva și să ajungă la spital mult mai ușor decât cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală”, a afirmat Raed Arfat. El a fost întrebat care este diferența, ținând cont că și persoanele vaccinate pot să se îmbolnăvească de COVID și să ajungă să aibă nevoie de spitalizare.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Certificatul verde va fi OBLIGATORIU pentru aproape orice activitate. Excepție fac magazinele alimentare și slujbele

„Mult mai puțin – citiți, vă rog, cifrele și vedeți că procentele sunt elocvente și arată foarte clar care este procentul celor care ajung în spital, care ajung la ATI și care și decedează fiind vaccinați și, am spus la un moment dat, înregistrați ca vaccinați.

Citește și: DOCUMENT| LISTA noilor măsuri și restricții care vor fi aplicate de luni, 25 octombrie. Hotărârea CNSU

Pentru că știm foarte bine cum sunt unii sunt cu certificatele, cum sunt obținute și cum este făcută vaccinarea”, a mai precizat șeful DSU, cu referire la fenomenul de „vaccinare la chiuvetă” pe care statul român l-a controlat cu foarte mare greutate.

Persoanele nevaccinate nu vor mai putea circula între 22.00 şi 05.00 pentru o perioadă de 30 de zile începând de luni, 25 octombrie 2021

Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ în județul ALBA: Peste un sfert din persoanele testate COVID au fost declarate POZITIV. Rata de pozitivare depășeste cu peste 4% media națională

Publicat

în

ALERTĂ în județul ALBA: Peste un sfert din persoanele testate COVID au fost declarate POZITIV. Rata de pozitivare depășeste cu peste 4% media națională

La nivelul județului Alba, vineri, 22 octombrie, s-au înregistrat 301 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 28.563 de persoane confirmate, 24.267 persoane vindecate, 815 decese.

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 1.084 de teste, 590 de teste PCR și 494 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 310.502, mai exact, 274.204 de teste PCR și 36.298 de teste rapide. Astfel potrivit unui calcul matematic efectuat în baza raportului transmis de Direcția de Sănătate Publică Alba la nivelul județului a fost înregistrat un procent de pozitivare al testelor COVID efectuate de 27,76% .

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ultimului bilanț național, la terapie intensivă sunt internați 1.848 de pacienți cu COVID în stare gravă, un număr record. În ultima zi au fost raportate 15.410 cazuri noi de infectare, după ce au fost efectuate 66.076 de teste, rezultând o rată de pozitivare de 23,32%. Astfel rata de pozitivare a testelor COVID efectuate în județul Alba depășeste cu mai mult de 4 procente media de pozitivare înregistrată la nivel național.

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare