DSVSA Alba, sancțiuni în valoare de peste 11.000 de lei, după controale în târguri și alte la unități. Recomandări în perioada sărbătorilor de iarnă

Ca urmare a dispozitiilor transmise de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind „Măsuri suplimentare de supraveghere şi control în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă”, inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Alba au controlat în perioada 22.11-12.12.2016  un număr de 32 unităţi și 5 targuri de animale.

targ-animale-porci-1Aceste controlale au fost efectuate în abatoare, unitati de transare, unitati de depozitare, unitati de alimentatie publica, unitatile unde se comercializeaza alimente de origine animala(magazine alimentare, supermarketuri, măcelării, carmangerii, depozite alimentare, restaurant și pensiuni turistice), precum si in targurile de animale, pietele agro-alimentare.

ELIT

Ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor desfasurate in acest interval au fost aplicate un număr de 11 sancţiuni contravenţionale conf. H.G. nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare   în valoare totală de 11.400 lei şi 5  avertismente, conf. O.G. nr. 2/2001.

De asemenea au fost retrase de la comercializare 1673 ouă în valoare de 730 lei, improprii consumului uman.

Abaterile de la normele sanitar veterinare și pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: depozitarea produselor alimentare în spaţii insalubre, expunerea la comercializare a produselor alimentare cu ambalaj deteriorat, elemende de identificare nelizibile, comercializarea de prodse alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar si vânzarea/cumpărarea animalelor fără documente sanitare veterinare.

Inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Alba vor continua actiunile de supraveghere si control si în perioada urmatoare, pentru verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare.

În urma examenelor trichineloscopice efectuate în perioada 01-12.12.2016 au fost identificate un număr de 4 probe pozitive cu Trichinella spp. de la porcii care provin localitatile Zlatna, Loman și Bucerdea Grânoasă.

Pentru porcii diagnosticati cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi(crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar veterinare conform legislatiei sanitar veterinare.

Recomandări în perioada sărbătorilor de iarnă pentru consumatori:

Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu Trichinella spp.  Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba recomanda tuturor consumatorilor :

-Efectuarea examenului trichineloscopic asupra carnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu, din gosposdariile populatiei.

-Consumul de carne de porc numai dupa ce a fost supusa examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitand in acest fel riscul major de imbolnavire de trichineloza

– Să cumpere alimente numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar iar dupa cumparare sa fie pastrate la temperatura indicata de catre producator in functie de catregoria de produs.

La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectueaza  în cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din subordinea D.S.V.S.A. Alba si în cadrul Cabinetelor Medicale Veterinare Private care functioneaza atat la nivelul orașelor cat și la nivelul comunelor.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...