Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba, în CONTROALE în târguri, piețe, abatoare și unități de alimentație publică, înainte de Sărbătorile Pascale. Cerințe sanitar veterinare privind sacrificarea mieilor

Publicat

în

În perioada Sărbatorilor Pascale, când  în mod traditional, consumul de alimente de origine animală creste semnificativ, Directia Sanitar Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor Alba a dispus măsuri specifice în aceasta perioadă precum si o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle precum și alte alimente de origine animala destinate consumului uman.

Începând cu data 05.03.2018, medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A.Alba au demarat efectuarea de controale si verificari ale modului în care sunt respectate conditiile sanitar veterinare în târgurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoare si centre de sacrificare temporare, unitati de transare, unitati de depozitare, unitati de alimentatie publica, precum si în toate unitatile unde se comercializeaza alimente de origine animala. Aceste controale se vor contina până 07.04.2018

De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizand acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate.

Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare din județul Alba publicate pe site-ul ANSVSA.

În cazuri excepționale sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004, precum și cerințele privind bunăstarea animalelor și gestionarea materialului cu risc specific.

Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza solicitarii din partea primariilor si a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ.  Functionarea centrelor de sacrificare a mieilor este permisă numai pentru perioada 22.03-07.04.2018,orele 700 -1700

Primăriile care doresc să amenaje centre pentru sacrificarea mieilor în această perioada pot transmite către D.S.V.S.A. Alba până la data de 20.03.2018 o solicitare în vederea autorizării sanitar veterinare.

Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spațiile de sacrificare în care se respectă cerințele sanitar veterinare.

Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi :

– separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;

– asigurarea conditiilor de bunastare in timpul sacrificarii mieilor (asomator electric)

– spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare;

– sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci cînd se impune;

– facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;

– Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate, va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată pentru comercializare către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar

Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării ante şi post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.

În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere următoarele aspecte:

Controlul stării de sănătate și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislației, care sunt sănătoase și care sunt crescute în gospodării sau fereme indemne de boli transmisibile.

-Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii

-Transportul mieilor pentru tăierea în abatoare se va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite de certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar 

În cazul ouălor destinate consumului uman

– Producătorii şi comercianţi care valorifică ouă pentru consum uman, trebuie să fie înregistrate/autorizate sanitar conf. legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și trebuie să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor, cu excepția ouălor comercializate prin vînzare directă;

-este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau murdară

Lapte şi produse din lapte

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către D.S.V.S.A. Alba, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final,  sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare,în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabil, uşor de curăţat şi igienizat

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).

Comercializarea directă către consumatorul final în hale de desfacere a prodselor alimentare şi târguri de produse tradiționale, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Lista Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetul Alba:

  1. S.V.S.A. Aiud  Tel. 0258/861658
  2. S.V.S.A. Blaj  Tel. 0258/710102
  3. S.V.S.A. Campeni Tel. 0258/771514
  4. S.V.S.A. Sebes Tel. 0258/731038
  5. S.V.S.A. .Alba Iulia tel. 0258/835701
  6. S.V.S.A. Teius tel.0258/851717

În cazul în care, în urma  controalelor sanitar veterinare, efectuate de inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Alba, se constată ca în targurile de animale, în pietele agroalimentare unitatile de depozitare, unitatile de alimentatie publica, precum si în toate unitatile unde se comercializeaza alimente de origine animala, nu sunt respectate conditiile  sanitar veterinare de functionare, vor fi aplicate sanctiuni în conformitate cu legislatia sanitar veterinara in vigoare, suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor , respectiv confiscarea produselor de origine animala,.                                                                                

Reamintim consumatorilor ca  pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de telefon  0258/835915 sau se pot adresa circumscriptiilor sanitar veterinare teritoriale amintite anterior.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 01.08.- 05.08.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  17

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 189

                  Din care – femei : 75

Număr deficienţe constatate:    35

      Principalele deficienţe constatate în controale :

  • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă
  • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
  • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
  • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
  • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
  • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
  • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
  • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    17

Număr deficienţe constatate:  28

Număr de măsuri dispuse  :     28

Angajatori sancționați:            16

          Nr. sancţiuni aplicate: –    28 din care

                                               – 27 avertismente;

                                                   –  1 amenda in cuantum de 4.000 lei.

            Nr.evenimente în curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

  • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
  • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
  • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
  • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
  • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
  • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
  • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

în

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

La data de 7 august 2022, în jurul orei 13.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 40 de ani, din localitatea Galtiu, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu fiica sa, ar fi fost agresate de către soțul său.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării răspunsurilor date de femeie a rezultat că, față de bărbatul de 46 de ani, se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

Publicat

în

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

La data de 7 august 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe DC 69, în comuna Ighiu, au depistat un bărbat de 30 de ani, din comună, în timp ce conducea un moped neînmatriculat sau neînregistrat în circulație, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare