Rămâi conectat

Politică Administrație

DSP Alba se dezvoltă: Extinderea acreditării laboratorului, pe analize de toxicologie, microbiologie și chimie sanitară, devine certitudine

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Laboratorul DSP Alba va fi acreditat pe anumite analize de toxicologie, microbiologie și chimie sanitară, după ce o echipă a RENAR România nu a găsit neconformități, la un control efectuat la sfârșitul lunii august.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că laboratorul DSP Alba, care a fost acreditat RENAR în 2012 pe teste de apă, va fi acreditat și pe alte trei domenii.

De asemenea, Alexandru Sinea a adăugat că vrea ca instituția pe care o conduce să concureze cu cele mai puternice DSP-uri din țară.

”Va fi acreditat pe toxicologie, pentru determinarea monoxidului de carbon și dioxidului de carbon din aer, determinarea amoniacului din aer, respectiv a pulberilor inhalabile din aer. Cu alte cuvinte, va determina calitatea aerului la locul de muncă. Pe microbiologie, pentru determinări serologice privind hepatita acută de tip A, B, C și HIV/SIDA, dar și pe chimie sanitară, pentru determinarea iodului total din sarea iodată”, a explicat Alexandru Sinea.

Directorul DSP Alba a adăugat că demersurile necesare pentru obținerea acreditării au presupus costuri de circa 300.000 de lei, iar banii au fost alocați din venituri proprii.

”În mare, banii au fost utilizați pentru achiziția de aparatură și mobilier în vederea modernizării laboratorului, achiziția de reactivi pentru a efectua aceste proceduri de încercări. Este un proces foarte laborios. Alte costuri au presupus specializarea personalului, care a fost trimis la cursuri în țară pentru a obține diplomele și calificările necesare. Am colaborat cu alte laboratoare din țară acreditate pentru a compara rezultatele obținute de noi cu rezultatele obținute de alte laboratoare tocmai în vederea controlului RENAR România”, a mai spus Alexandru Sinea.

Laboratorul DSP Alba avea posibilitatea să efectueze aceste analize și fără acreditare, însă acreditarea conferă o încredere mai mare în competența tehnică.

”Analizele care vor fi efectuate pe aceste domenii de DSP Alba vor fi recunoscute în toate statele europene ca urmare a acreditării obținute”, a mai spus Sinea.

O acreditare reprezintă o certificare de la organismul național unic de acreditare RENAR și respectă cerințele generale de competență a laboratoarelor europene, oferind recunoaștere internațională.

”Pentru instituția noastră este o mândrie și o realizare și pe această cale aș vrea să mulțumesc tuturor colegilor care au depus eforturi substanțiale în ultimul an pentru a ajunge aici. Este vorba despre menținerea acreditării pe parametrul ce înseamnă analiza potabilității apei, pe indicatorii curenți de potabilitate. Laboratorul DSP Alba este acreditat RENAR din anul 2012 pe acest tip de analiză. În urmă cu opt luni, colectivul DSP și colegii de la laborator au început o muncă ce nu a fost ușoară. Din contră, au fost eforturi substanțiale și depășiri ale programului de lucru, dar am ajuns în prezent să extindem acreditarea cu încă trei domenii față de un domeniu în care fost până acum acreditați”, a mai explicat Alexandru Sinea.

Laboratorul DSP Alba funcționează din anul 1951 și efectuează analize de microbiologie medicală (pentru coprocultură, secreții faringiene, urocultură, bacteriologie apă și alimente) și serologie (pentru hepatite de tip A, B, C), dar și analize de chimie sanitară și toxicologie (pentru apă, aliment și aerul din atmosfera locurilor de muncă). Odată cu trecerea timpului la DSP Alba s-au efectuat și analize pentru HIV/SIDA. Toate aceste analize s-au făcut fără ca laboratorul să fie acreditat, la vremea respectivă neexistând un organism de acreditare și astfel de cerințe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea