DSP Alba depune două proiecte europene, în valoare de aproape 4,2 milioane de euro, pentru formarea profesională a medicilor

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba va depune, în următoarea luna, două proiecte europene pentru formarea profesională a aproape 1.500 de medici, din mai multe județe, ce au o valoare de aproape 4,2 milioane de euro, sumă echivalentă cu bugetul instituției pe 15 ani.

Pentru majoritatea indicatorilor de sănătate, România prezintă disparități substanțiale față de media Uniunii Europene şi înregistrează performanța cea mai slabă sau aproape cea mai slabă.

ELIT

Directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat că aceste două proiecte vor fi depuse pentru ca medicii să beneficieze de cursuri de formare profesională gratuite.

Alexandru Sinea07„Dat fiind deficitul de personal ca urmare a migraţiei externe, investiţia în resursa umană este esenţială pentru creşterea accesului, calităţii şi eficacităţii serviciilor. Se va acorda prioritate formării cadrelor medicale implicate în abordarea pacienților cu boli cardiovasculare, a copiilor cu tulburari de spectru autist, a pacienților cu patologie psihiatrică, dar și creșterii nivelului de competențe profesionale a medicilor de familie în diagnosticul prenatal pentru limitarea incidenței malformațiilor congenitale și a bolilor genetice”, a spus Alexandru Sinea.

Acesta a adăugat sunt primele proiecte europene depuse de DSP Alba.

ADEZIUNE PLUS

”Sunt primele proiecte europene depuse de instituția noastră, dar cu siguranță nu vor fi ultimele. Într-unul dintre proiecte noi suntem Lider de parteneriat și avem parteneri foarte serioși, cum sunt Fundatia Romtens Bucuresti și Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, iar in celălalt proiect, solicitant este DSP Teleorman, instituție cu care avem o relație foarte bună, iar noi, la rândul nostru, vom fi parteneri serioși”, a mai spus Alexandru Sinea.

Obiectivele proiectului al cărui solicitant este DSP Alba sunt reprezentate de îmbunătățirea nivelului de cunoștințe specifice a medicilor de familie cu privire la prevenirea depresiei și a suicidului, respectiv creșterea nivelului de cunoștințe specifice a medicilor de familie cu privire la metode și tehnici moderne de comunicare verbală și non-verbală utilizate în relația cu pacientul suspectat ca având tulburări ale sănătății mintale.

Grupul țintă este format din 738 de medici de familie și specialiști psihiatri din județul Alba, precum și din alte județe ale țării. Valoarea totală a proiectului este de 2.300.000 euro.

La al doilea proiect, DSP Alba este partener cu DSP Teleorman – solicitantul proiectului, alături de DSP Bihor și Fundația Romanian Angels Apeal. Grupul țintă este format din 667 de medici implicați în implementarea Programului Național de Sănătate Mintală, Programului National de Sănătate a femeii și copilului, Programului de Boli netransmisibile majore și Subprogramul Boli cardiovasculare. Bugetul proiectului este de 1.876.000 euro.

În ambele proiecte, având durata de implementare de 36 luni, pe lângă cursuri, vor fi organizate si workshop-uri tematice, iar personalul medical din DSP-uri va beneficia de schimburi de experiență în afara țării. Proiectele vor fi depuse spre finanțare in cadrul Programului Operațional Capital Uman,  Obiectivul specific 4.8: Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO VIDEO| Primăria Alba Iulia CONTINUĂ „vânătoarea” de șoferi care nu au plătit pentru dreptul de a parca în oraș

Polițiștii locali din Alba Iulia continuă cu strictețe verificarea autoturismelor aflate pe locurile de parcare publice, pentru ca taxa de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

elector marcat 10 ianuarie 2017 at 17:13

Vai de mine ! de ce imi suna a tocatoare de bani ? desigur nu numai datorita parteneriatului cu Teleorman !
Nu inteleg de se s-ar plati cursuri pentru specialisti ? Cine e beneficiar ? si in ce consta beneficiul? si de ce asemenea sume ?
Sau sunt bani tocati gen Secureanu ? care se intorc la partid ? sau excursii costisitoare in care unii se fac ca invata si altii se fac ca predau ?

medic 10 ianuarie 2017 at 17:16

2,4 milioane de euro ? ??? ca sa invete medicii sa-si ingrijeasca pacientii ? pai nu de aia au facut deja scoala ? nu de aia iau deja salar?
Daca nu eran in Roamnia lui Secureanu si a lui Firea … mai credeam ca va pasa de pacienti , si de nivelul de cunostiite al medicilor . asa cred ca va pasa se excursii si de bani pt partid !

Comentariile sunt oprite