Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Drumul Vinului” a devenit „drumul chinului”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

O anchetă realizată în cadrul proiectului „Transparenţa fondurilor europene în România” şi publicată pe site-ul www.afaceripublice.ro arată că Drumul vinului a însemnat mai degrabă „ciumă” decăt „mumă” pentru autorităţile locale din Alba şi Mureş. Deşi proiectul în valoare de 9,5 milioane de euro a fost finanţat prin Programul Phare 2004-2006 de Coeziune Economică şi Socială iar banii au fost daţi cu generozitate de Ministerul Dezvoltării şi Turismului, consiliile judeţene Alba şi Mureş, în calitate de beneficiari, s-au trezit în final cu un drum de 40 de kilometri prost construit şi cu o gramadă de probleme. Mai mult, se arată în ancheta amintită, Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Judeţean Mureş s-au ales şi cu banii de cofinanţare luaţi, dar şi ameninţaţi că, dacă fac scandal, li se taie robinetul de la Centru.
Iniţial, proiectul „Drumul vinului” se dorea o investiţie în reabilitarea şoselei care face legătura între celebrele podgorii de la Jidvei şi Cetatea de Baltă cu cele din zona Târnavelor. Astfel, s-a luat decizia modernizării drumurilor judeţene 107 şi 107 D, dintre Blaj şi Târnăveni, pe o distanţă de aproape 40 de kilometri, din care 27 km în Alba şi 12 în Mureş. Pe lângă lucrările de asfaltare, programul era gândit să ducă la refacerea întregii infrastructuri din zonă. Astfel, în 2006, MDRT a organizat licitaţia pentru stabilirea firmei care urma să se ocupe de reabilitarea drumului. La licitaţie s-au înscris aproximativ 10 firme, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. În urma analizei ofertelor, câştigător a fost desemnat consorţiul portughez JV Monte Adriano-Engenharia e Construcao SA-Sociedade de Construcoes Soares da Costa. Valoarea totală a contractului a fost de 9,6 milioane de euro, din care mai mult de jumătate (51.8%), respectiv 4.97 de milioane de euro, erau din bani europeni-prin intermediul Programului Phare 2004-2006 de Coeziune Economică şi Socială al Comisiei Europene. De la bugetul de stat au fost alocaţi 1.65 milioane de euro (17.1%), iar restul de 2,97 milioane de euro (30,93 % din program) a fost asigurat de beneficiarii locali din resurse proprii, respectiv de Consiliul Judeţean Alba, care a contribuit cu 2,62 milioane de euro şi de Consiliul Judeţean Mureş, care a venit cu 0,35 de milioane de euro.
Constructorul Soares Da Costa s-a apucat de lucrări în mai 2007 având la dispoziţie, conform Acordului cadru, 18 luni pentru a repara drumul, la care se adaugă un an pentru remedierea eventualelor deficienţe. Iniţial, durata proiectului a fost de 540 de zile, aceasta fiind ulterior prelungită – prin acte adiţionale la contractul de lucrări – la 920 de zile. La final, în loc de drum la standarde europene, autorităţile locale s-au ales cu o şosea neterminată şi măcinată pe alocuri de alunecări de teren. Astfel, la inspecţiile făcute în urma constructorului portughez, edilii locali au constatat un întreg şir de probleme: porţiuni surpate, podeţe neterminate, acostamente lipsă. În aceste condiţii, beneficiarii locali au refuzat iniţial să semneze recepţia lucrării „Drumul vinului”, din cauza multiplelor deficienţe tehnice constatate în urma verificărilor, însă li s-a transmis din partea reprezentanţilor MDRT să semneze procesul verbal de recepţie, pentru a nu pierde fondurile. În cele din urmă, reprezentanţii CJ Alba şi CJ Mureş au semnat pe 29 septembrie 2009 procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, la care s-a adăugat o anexă cu porţiunile de drum care nu au fost executate sau au fost făcute necorespunzător.
Potrivit anchetei realizate în cadrul Proiectului „Transparenţa fondurilor europene în România”, iniţial, firma portugheză şi-a luat angajamentul de a face reparaţii fără a cere alţi bani, însă, ulterior, s-au răzgândit şi au cerut edililor locali acordarea unor sume suplimentare faţă de contractul iniţial, motivând că a fost prelungită perioada de execuţie cu 275 de zile. Nemulţumiţi, reprezentanţii CJ Mureş şi CJ Alba au întocmit în luna mai 2010 două adrese comune către MDRT, prin care se menţionează că antreprenorul nu a prezentat un grafic de execuţie pentru remedierea defecţiunilor apărute, cât şi pentru lucrările nefinalizate sau executate necorespunzător prevăzute în anexă la procesul verbal semnat la terminarea lucrărilor. În adresă s-a solicitat punctul de vedere al MDRT privind revendicările antreprenorului portughez, beneficiarii locali considerându-le neîntemeiate deoarece drumul se află în perioada de notificare a defectelor, respectiv cele 365 de zile de garanţie. Reprezentanţii CJ Alba şi CJ Mureş au primit în luna iulie 2010 un răspuns din partea Ministerului Dezvoltării, prin care primeau asigurări că lucrările vor fi terminate în maximum două luni, fără acordarea unor plăţi suplimentare din partea acestora. Astfel, după o investiţie de peste 9,5 milioane de euro, s-a ajuns ca Guvernul să aloce alţi bani pentru a remedia problemele lăsate în urmă de constructorul portughez Soares Da Costa. Iar în final, Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Judeţean Mureş riscă să rămână cu un drum aproape impracticabil pe anumite porţiuni, ce poate fi închis din cauza alunecărilor de teren. (I.P)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ministerul Apărării Naționale a anunțat începerea unei ample campanii de recrutare în cadrul Armatei Române pentru anul 2023.

Această inițiativă are ca scop ocuparea a peste 4000 de posturi destinate soldaților profesioniști și este în curs de desfășurare în toate garnizoanele țării. Iată mai multe detalii despre această oportunitate de carieră în uniformă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate aplica?

Tinerii interesați să se alăture Armatei Române trebuie să îndeplinească anumite criterii. Pot aplica civili care au absolvit cel puțin 10 ani de studiu și care se încadrează într-un interval de vârstă cuprins între 18 și 45 de ani. Este important de menționat că, odată acceptați în rândurile armatei, noii recruți trebuie să respecte reguli stricte de conduită și înfățișare.

Citește și: Angajări în ARMATA ROMÂNĂ 2023: Cine se poate angaja în MApN • Probe • Salarii în armată

Ce implică procesul de selecție?

Procesul de selecție presupune mai multe etape critice. Înainte de a fi evaluați în probele fizice, tinerii aspiranți la cariera militară sunt supuși evaluărilor psihologice și medicale pentru a se asigura că sunt potriviți pentru această profesie exigență. De asemenea, este important ca candidații să respecte anumite standarde de înfățișare, precum absența bărbii și un aspect fizic îngrijit. Eventualele tatuaje trebuie să fie discrete și să nu fie la vedere.

Ce presupune evaluarea fizică?

Proba sportivă a evaluării fizice include parcurgerea unui traseu militar și alergarea pe o distanță de doi kilometri. Aceste probe sunt menite să evalueze nivelul de pregătire fizică al candidaților și capacitatea lor de a face față cerințelor unei cariere militare.

Salariile pentru tinerii începători

Un aspect important pentru cei care doresc să se alăture Armatei Române este salariul. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, tinerii recruți începători pot beneficia de un salariu de pornire de la 2.200 de lei. Aceasta reprezintă o oportunitate atrăgătoare pentru cei care doresc să înceapă o carieră în armată și să contribuie la apărarea țării.

În concluzie, Armata Română oferă în prezent oportunități de carieră semnificative pentru tineri interesați să se alăture forțelor armate. Cu peste 4000 de posturi disponibile și salarii competitive, această campanie de recrutare reprezintă o oportunitate deosebită pentru cei care doresc să își dedice viața apărării țării și servirii în uniformă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Gestul șocant la care a recurs o femeie însărcinată din Alba putea să-i aducă chiar și moartea. Tânăra, însărcinată în 15 săptămâni, a încercat să își procure ilegal medicamente pentru provocarea avortului, cu toate că medicul ginecolog i-a explicat că întreruperea sarcinii la cerere, având în vedere vârsta sarcinii, nu se mai poate efectua conform legislației din România.

Femeia s-a prezentat în urmă cu o săptămână la Clinica Gynlife din Alba Iulia, unde a fost consultată și s-a stabilit diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană. Aceasta a solicitat întreruperea sarcinii, medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explicându-i că acest lucru nu mai este posibil, sarcina depășind limita legală admisă în România pentru avortul la cerere: ”Pacienta a solicitat întrerupere de sarcină. I-am explicat că având în vedere vârstă sarcinii, întreruperea sarcinii la cerere nu se mai poate efectua conform legislației din România”, a declarat pentru ziarulunirea.ro medicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sfătuită să păstreze sarcina și i s-au prescris ovule pentru secreția vaginală și indicații în vederea controalelor ulterioare. Acțiunile întreprinse de pacientă după ce a părăsit clinica sunt de-a dreptul halucinante. Aceasta se pare că a falsificat rețeta eliberată la clinică, modificând vârsta sarcinii și adăugând medicamentul folosit pentru provocarea avortului medicamentos.

”În data de 27 septembrie 2023, ora 17:30, am fost sunați de la o farmacie din oraș deoarece o rețetă eliberată din Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 ridica suspiciuni în vederea prescripției. În urma verificării am constatat că pacienta a fost consultatală în Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 stabilind diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană”, spune ginecologul.

Conform actualului Cod Penal din România, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

”Este evident că pacienta a modificat diagnosticul din sarcină săptămâna 15 în sarcina săptămâna 5 și a completat pe rețeta eliberată de noi medicamentul utilizat pentru întreruperea medicamentoasă a sarcinii prezentându-se cu aceasta la farmacie”, spun reprezentanții clinicii.

Medicul primar obstetrica ginecologie și Doctor în Medicină Ioan Casian Lăncrăjan a transmis prin intermediul ziarulunirea.ro și câteva precizări legate de întreruperea medicamentoasă a sarcinii.

Aceasta se poate realiza până la 63 zile amenoree (lipsa menstruație), maxim 9 săptămâni, după confirmarea ecografică a sarcinii intrauterine și stabilirea vârstei gestaționale. Medicația specifică acestei proceduri se eliberează din cabinete de specialitate, pacienta semnând consimțământul și administrând tableta în față medicului, care explică conduita ulterioară și stabilește data controlului ecografic pentru verificarea eficacității medicamentului.

În cazul în care oricare dintre aceste situații nu este îndeplinită, avortul medicamentos poate fi periculos pentru orice pacientă prin riscul de hemoragie masivă, infecții, în cazuri rare chiar deces.

Reprezentanții clinicii Gynlife au semnalat cazul și Colegiului Medicilor Alba. Reprezentanții Colegiului au precizat pentru ziarulunirea.ro că  va fi anunțat Colegiul Farmaciștilor în vederea înștiințării farmaciștilor din județ pentru a acorda o atenție sporită eliberării unor astfel de preparate, orice suspiciune legată de orice prescripție urmând să fie adusă la cunoștința medicului prescriptor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

La data de 27 septembrie 2023, în jurul orei 17.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand I din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare