Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Drama unei românce din județul Alba, ”prizonieră” în Egipt împreună cu fiica sa de 7 ani. După doi ani și-a recăpătat fiica răpită de fostul soț, dar nu poate întoarce acasa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Drama unei românce din Aiud, ”prizonieră” în Egipt împreună cu fiica sa de 7 ani. După doi ani și-a recăpătat fiica răpită de fostul soț, dar nu poate întoarce acasa • Anamaria Marossy și-a recăpătat după doi ani fiica răpită de fostul soț, dar acum nu mai poate părăsi țara africană

O româncă din Aiud este ținută împotriva voinței ei, în Egipt, împreună cu fiica ei în vârstă de 7 ani. Chiar dacă cele două au toate documentele în regulă, iar fetița deține pașaport românesc, nici Ministerul Afacerilor Interne și nici Ambasada României în Egipt nu au făcut niciun demers concret pentru ca cele două să părăsească țara africană.

Povestea de film a Anamariei Marossy a început în 2014, când a mers cu soțul său egiptean și cu fetița lor într-o călătorie în Egipt. Acolo, Fatima Awadalla, fiica celor doi, a fost răpită de tatăl ei egiptean şi nu a mai fost lăsată să își vadă mama. Femeia s-a căsătorit cu cetăţeanul egiptean Yasser Abdel Maguid Awadalla în 2010, căsătorie care a avut loc în incinta Ambasadei României de la Roma, oraș unde au și locuit până la plecarea în vacanța din Egipt.

După răpirea fetiței lor, în iunie 2016, Anamaria Marossy a depus o plângere la autoritățile egiptene. În același an, românca a obținut custodia totală a fetiței în justiția din Egipt. Femeia este susținută financiar și moral de rude, respectiv de mama ei, Anita Marossy, care locuiește la Roma.

”Din momentul în care a obținut custodia fetiței, fiica mea a purtat o grea bătălie legală în tribunalele din Egipt. A sesizat situația la domnul consul Alin Constantin, sperând în sprijinul acestuia și protecția de care ar fi trebuit să beneficieze ca și cetățean român. În anul 2017, fiica mea a obținut un ordin de condamnare la închisoare pe numele soțului ei pentru că acesta nu a respectat custodia emisă de autorități”, spune Anita Marossy. În final, fiind în pericol să ajungă la închisoare, Yasser Awadalla a fost de acord să dea copilul mamei sale. Întâlnirea celor doi a avut loc, în prezența unor martori, la consulatul României de la Cairo, în 8 martie 2018. ”Fetei mele nu i s-a dat posibilitatea să refuze niciuna din condițiile puse de cetățeanul egiptean. Această întâlnire nu a dus la niciun rezultat pozitiv pentru fata mea”, spune Anita Marossy.

Sub presiunea de a-și vedea cât mai repede fiica, Anamaria a încheiat un așa – zis contract cu soțul său care stipulează printre altele, că Fatima poate părăsi țara doar cu acordul ambilor părinți. Cu alte cuvinte, fetița nu poate pleca din Egipt decât dacă este de acord și tatăl său. Acest contract a fost semnat în calitate de martori de un avocat egiptean și de consului român aflat în funcție la momentul respectiv.

Mama Anamariei acuză autoritățile române din Egipt că, deși știau că aceasta vrea să părăsească țara imediat ce o recapătă pe fiica ei, nu au atenționat-o cu privire la conținutul contractului, care era scris doar în limba arabă, limbă pe care nu o cunoaște. Nemaiavând ce face, Anamaria Marossy a denunțat contractul la poliție susținând că a fost obligată să îl semneze sub presiune.

Fără o soluție, femeia este blocată în Egipt împreună cu fiica ei, fără ca autoritățile române să o ajute în vreun fel. În iunie 2018, Judecătoria Aiud a dispus divorțul dintre româncă și cetățeanul egiptean și a hotărât ca fiica acestora să rămână sub autoritatea părintească a mamei sale.

Mama Anamariei a încercat să convingă autoritățile să o ajute pe fiica ei să poată părăsi Egiptul. Nu a avut succes nici la Ministerul Afacerilor Externe și nici la Ambasada României din Egipt. În luna iunie expiră pașaportul românesc temporar emis pe numele fetiței, ceea ce va însemna alte cheltuieli și un alt timp de așteptare până la emiterea unui alt document.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea