Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dr. Raed Arafat, șeful DSU: ”Cu toate că a fost viitură foarte puternică nu au fost victime. Vom sprijini populația cu tot ce este nevoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O viitură puternică a făcut prăpăd, sâmbătă după-amiază pe Valea Sebeșului, unde mai multe drumuri și terenuri au fost inundate de ape, care au depăşit câțiva zeci de centimetri. Au fost distruse poduri, afectate locuințe, stâlpi de electricitate.

 citește și: FOTO/VIDEO AERIAN. Inundațiile din Sudul județului Alba. Imagini de coșmar: Mașini luate de apă și zeci de gospodării inundate. Localnică: “Sunt de 80 de ani, dar așa ceva nu am văzut niciodată”

La sediul Prefecturii Alba, sâmbătă seara târziu spre miezul nopții a a vut loc ședinta extraordinară a Comitetului Judetean pentru Situații de Urgență pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomenele meteo extreme produse in zona Rachita, Salistea si Pianu.

YouTube video

La ședință a participat  șeful DSU, dr. Raed Arafat, prefectul județului Alba Dănuț Hălălai, președinbtele CJ Ion Dumitrel, pentru a purta discuții cu primarii localităților lovite de viitură și comanda ISU.

”După cum ați văzut a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în urma viiturii care a avut loc și care a afectat localitățile Pianu, Săliștea și Răchita. Cea mai afectată este localitatea Răchita. Acolo accesul este deja limitat. Există un pod care este rupt și căile de acces sunt limitate. Se lucrează deja la deschiderea unui drum alternativ care, am fost informat în timpul ședinței că deja este practicabil pentru utilaje 4×4 ca să se poateă ajunge în zona afectată.

Domnul președinte al CJ a fost personal acolo și au fost și colegii de la Pompieri și de la Jandarmerie. Din informațiile pe care le avem este nevoie de sprijin pentru populație. Noi am propus evacuarea, dar au refuzat acest lucru. Ideea era de a evacua în jur de 200 de persoane într-un loc pe care îl asigură primăria. Crucea Roșie a pus la dispoziția noastră pături, paturi tot ce trebuie pentru acest lucru însă populația de acolo refuză evacuarea, așa că vom veni în întâmpinarea lor și vom trimite tot sprijiniți de Crucea Roșie a județului apă, lapte, pături. Bineînțeles dimineață se va face o evaluare la ce nevoi sunt pentru localitatea Răchita. dar și pentru celelalte zone afectate. Urmează să se emită un mesaj prin RO-ALERT în noaptea asta prin care populație este avertizată să nu consume apă din fântâni în zonele inunfdate și să aștepte  dezinfecția loi de către  Autoritatea de Sănătate Publică și alte indicații care vor fi stabilite și care vor fi transmise populației din zona care este afectată. La acest moment colegii de la armată au mers șă evalueze podul și drumurile care sunt afectate să vedem ce soluții pot să fie rezolvate. Inclusiv colegii de la Drumurile Naționale s-au apucat să facă aceste evaluări și va rămâne aici un punct de coordonare condus de inspectorul șef al ISU care va coordona toată această activitate inclusiv mâine pe toată durata zilei.

Am mobilizat prin IGSU echipe din județele Mure, Cluj, Sibiu și Hunedoara care sunt aici în sprijinul colegilor de la ISU Alba. Această misiune și activitatea va continua fără nicio întrerupere indiferent de faptul că există și vizita Sanctității Sale Papa Francisc, la Blaj. Activitatea în zona sinistrată va fi desfășurată la nivel maxim cu sprijinul autorităților județene și locale și bineînțeles al forțelor puse la dispoziție de ISU. Cel mai mare pericol,este să se repete sitiuația. Pentru asta am fi preferat să evacuăm din zona respectivă până se face o evaluare reală și până se iau măsurile corecte pentru ca ei să se întoarcă în siguranță. Faptul că refuză să se evacuaze, asta înseamnă că există un risc. Dacă sunt ploi și vedeți că situația nu este încă normalizată, există coduri care se dau codul galben acum, poate la orice moment să apară codul nowcasting de o gravitate mai mare, deci faptul că refuză evacuarea este deja un risc. Nu putem impune evacuarea fiind o distanță mare și fiind foarte mulți copii. Trebuie doar să ne înțelegem cu ei dacă vor să se evacueze. Se mai discută cu ei de către pompieri și jandarmi acest lucru, dar în același timp o să asigurăm și sprijinul la fața locului pentru ei, mai ales că există un număr mare de copii care trebuie totuși spriiniți.

Din fericire, cu toate că a fost o viitură foarte puternică, nu au fost victime. Au fost salvate peste 10 persoane de cei de la ISU în colaborare cu localnicii și cu alte autorități. Dau exemplu oameni care au fost în poduri și care au fost salvați, oameni care au fost prinși de viitură în mașină și au rămas pe acoperișul mașinii până ce pompierii au intervenit și i-au salvat, acestea sunt misiuni care au evitat sau au preveit să avem victime sau să avem decese în cazul adcestei viituri. Până la acest moment nu avem nicio persoană dispărută, nicio persoană decedată. Energia electrică se remediază. Există defecțiuni în zonele care au fost afectate, există 6 echipe în teren care lucraeză și se remediază pe parcursul acestei nopți și mâine sperăm să se revină la normalitate”, a declarat dr. Rae Arafar, șeful DSU.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 23 APRILIE 2024: 564 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 23 APRILIE 2024: 564 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea