Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dr. Raed Arafat, șeful DSU: ”Cu toate că a fost viitură foarte puternică nu au fost victime. Vom sprijini populația cu tot ce este nevoie”

Publicat

în

O viitură puternică a făcut prăpăd, sâmbătă după-amiază pe Valea Sebeșului, unde mai multe drumuri și terenuri au fost inundate de ape, care au depăşit câțiva zeci de centimetri. Au fost distruse poduri, afectate locuințe, stâlpi de electricitate.

 citește și: FOTO/VIDEO AERIAN. Inundațiile din Sudul județului Alba. Imagini de coșmar: Mașini luate de apă și zeci de gospodării inundate. Localnică: “Sunt de 80 de ani, dar așa ceva nu am văzut niciodată”

La sediul Prefecturii Alba, sâmbătă seara târziu spre miezul nopții a a vut loc ședinta extraordinară a Comitetului Judetean pentru Situații de Urgență pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomenele meteo extreme produse in zona Rachita, Salistea si Pianu.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ședință a participat  șeful DSU, dr. Raed Arafat, prefectul județului Alba Dănuț Hălălai, președinbtele CJ Ion Dumitrel, pentru a purta discuții cu primarii localităților lovite de viitură și comanda ISU.

”După cum ați văzut a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în urma viiturii care a avut loc și care a afectat localitățile Pianu, Săliștea și Răchita. Cea mai afectată este localitatea Răchita. Acolo accesul este deja limitat. Există un pod care este rupt și căile de acces sunt limitate. Se lucrează deja la deschiderea unui drum alternativ care, am fost informat în timpul ședinței că deja este practicabil pentru utilaje 4×4 ca să se poateă ajunge în zona afectată.

Domnul președinte al CJ a fost personal acolo și au fost și colegii de la Pompieri și de la Jandarmerie. Din informațiile pe care le avem este nevoie de sprijin pentru populație. Noi am propus evacuarea, dar au refuzat acest lucru. Ideea era de a evacua în jur de 200 de persoane într-un loc pe care îl asigură primăria. Crucea Roșie a pus la dispoziția noastră pături, paturi tot ce trebuie pentru acest lucru însă populația de acolo refuză evacuarea, așa că vom veni în întâmpinarea lor și vom trimite tot sprijiniți de Crucea Roșie a județului apă, lapte, pături. Bineînțeles dimineață se va face o evaluare la ce nevoi sunt pentru localitatea Răchita. dar și pentru celelalte zone afectate. Urmează să se emită un mesaj prin RO-ALERT în noaptea asta prin care populație este avertizată să nu consume apă din fântâni în zonele inunfdate și să aștepte  dezinfecția loi de către  Autoritatea de Sănătate Publică și alte indicații care vor fi stabilite și care vor fi transmise populației din zona care este afectată. La acest moment colegii de la armată au mers șă evalueze podul și drumurile care sunt afectate să vedem ce soluții pot să fie rezolvate. Inclusiv colegii de la Drumurile Naționale s-au apucat să facă aceste evaluări și va rămâne aici un punct de coordonare condus de inspectorul șef al ISU care va coordona toată această activitate inclusiv mâine pe toată durata zilei.

Am mobilizat prin IGSU echipe din județele Mure, Cluj, Sibiu și Hunedoara care sunt aici în sprijinul colegilor de la ISU Alba. Această misiune și activitatea va continua fără nicio întrerupere indiferent de faptul că există și vizita Sanctității Sale Papa Francisc, la Blaj. Activitatea în zona sinistrată va fi desfășurată la nivel maxim cu sprijinul autorităților județene și locale și bineînțeles al forțelor puse la dispoziție de ISU. Cel mai mare pericol,este să se repete sitiuația. Pentru asta am fi preferat să evacuăm din zona respectivă până se face o evaluare reală și până se iau măsurile corecte pentru ca ei să se întoarcă în siguranță. Faptul că refuză să se evacuaze, asta înseamnă că există un risc. Dacă sunt ploi și vedeți că situația nu este încă normalizată, există coduri care se dau codul galben acum, poate la orice moment să apară codul nowcasting de o gravitate mai mare, deci faptul că refuză evacuarea este deja un risc. Nu putem impune evacuarea fiind o distanță mare și fiind foarte mulți copii. Trebuie doar să ne înțelegem cu ei dacă vor să se evacueze. Se mai discută cu ei de către pompieri și jandarmi acest lucru, dar în același timp o să asigurăm și sprijinul la fața locului pentru ei, mai ales că există un număr mare de copii care trebuie totuși spriiniți.

Din fericire, cu toate că a fost o viitură foarte puternică, nu au fost victime. Au fost salvate peste 10 persoane de cei de la ISU în colaborare cu localnicii și cu alte autorități. Dau exemplu oameni care au fost în poduri și care au fost salvați, oameni care au fost prinși de viitură în mașină și au rămas pe acoperișul mașinii până ce pompierii au intervenit și i-au salvat, acestea sunt misiuni care au evitat sau au preveit să avem victime sau să avem decese în cazul adcestei viituri. Până la acest moment nu avem nicio persoană dispărută, nicio persoană decedată. Energia electrică se remediază. Există defecțiuni în zonele care au fost afectate, există 6 echipe în teren care lucraeză și se remediază pe parcursul acestei nopți și mâine sperăm să se revină la normalitate”, a declarat dr. Rae Arafar, șeful DSU.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare