Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Două berze veghează la buna desfăşurare a lucrurilor din municipiul Aiud – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Barza Aiud12De multă vreme două berze şi-au făcut cuib pe un stâlp electric, la intrarea în municipiul Aiud dinspre localitatea Unirea. Cuibul lor este mai sus decât cablul de înaltă tensiune ceea ce nu le pune viaţa în pericol, însă un studiu arată că 70% dintre berze mor electrocutate, iar o bună parte din penele de curent sunt provocate de acestea.

Din presa centrală am aflat că în sudul ţării a început operaţiunea „Barza”, menită sa protejeze aceste păsări graţioase şi neştiutoare. Angajaţii de la Electrica pun în vârful stâlpilor din reţea structuri metalice pe care berzele să-şi amenajeze cuiburile.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Barza albă sau cocostârcul, cu denumirea ştiinţifică Ciconia ciconia, este singura pasăre de talie mare din ornitofauna ţării care s-a apropiat de om şi îşi construieşte Barza Aiud06cuibul în vecinătate, fiind pe cale de dispariţie.

În sprijinul ocrotirii berzelor vin convenţiile internaţionale la care a aderat şi România. Asemenea convenţii sunt de exemplu cele încheiate la Berna şi la Bonn. Viitorul berzelor şi supravieţuirea lor pe termen lung în România depinde în mare măsură de protejarea zonelor umede  (pajişti, fânaţe, zone inundate). Este important ca aceste zone care reprezintă un mediu de viaţă şi pentru multe alte specii ocrotite, să fie protejate. Deşi prin lege atât barza cât şi cuibul acesteia sunt protejate, în unele cazuri cuiburile sunt aruncate de pe case sau stâlpii electrici. În alte cazuri, prin dărâmarea unor clădiri se distruge şi cuibul.

[nggallery id=1674]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud

Unirea Ziarul

Publicat

în

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud Bărbatul care a organizat într-un bar din orașul Abrud activităţi de jocuri de noroc, fără a deţine licenţă sau autorizaţie, a fost obligat, definitiv, să achite suma de 800.000 de lei la bugetul de stat. Singura modificare survenită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea