Doi tineri din Olanda care s-au mutat la Runc, în Apuseni, unde au amenajat un hostel într-un fost grajd de oi oferă găzduire turiștilor străini care vin în România

”România are câte un pic din fiecare ţară pe care am vizitat-o” Doi tineri din Olanda s-au mutat la Runc, în Apuseni, unde au amenajat un hostel într-un fost grajd de oi. Jordi Kromwijk şi Bente Haller oferă găzduire turiștilor străini care vin în România.

O familie de olandezi locuiește de trei ani în satul Runc din comuna Ocoliş, unde au amenajat un hostel şi oferă găzduire turiştilor care vor să viziteze această zonă a Munților Apuseni. Jordi Kromwijk şi Bente Haller au ajuns pentru prima dată în România în anul 2010 şi au fost fascinaţi de ceea ce au văzut aici.

”Amândoi am călătorit mult spre multe colţuri impresionante ale lumii. România, în schimb, ne-a impresionat cel mai mult. În opinia noastră, România are câte un pic din fiecare ţară. Primul lucru care ne-a sărit în ochi a fost ospitalitatea şi ajutorul oferit de oameni. Am fost de-a dreptul impresionaţi de natura neatinsă şi maniera tradiţională de trai din satele mici. Aşa am hotărât ca în anul 2015 să ne împlinim visul în frumosul sat Runc, Ocoliş”, spun cei doi soţi, care s-au mutat în satul din Apuseni, de pe Valea Arieşului, împreună cu fiica lor, care are acum trei ani.

Din octombrie 2017, aceasta are un frăţior, care s-a născut în România. Cei doi tineri din Olanda au cumpărat o casă veche de un secol şi un grajd pe care, cu ajutorul prietenilor şi al familiei, le-au transformat în camping şi hostel pentru turişti. Acum oferă servicii turistice pentru străini, în special olandezi, care vin să vadă frumuseţile sălbatice ale Apusenilor. Au vizitatori şi din Canada, SUA şi alte ţări din Europa.

”Terenul înconjurător a fost plin de urzici foarte înalte, iar facilităţile au fost minime. Pe scurt, a fost foarte mult de lucru. Datorită ajutorului primit de la familie, prieteni şi vecini, deschiderea oficială a avut loc în iunie 2017. Cu campingul şi hostelul nostru vrem în primul rând să împărtăşim acest ţinut minunat cu toată lumea. Sperăm ca tot mai mulţi oameni să viziteze România, să facă cunoştinţă cu ospitalitatea, diversitatea şi natura încântătoare”, mai spun cei doi olandezi. Jordi Kromwijk s-a înscris şi a participat la Maratonul Apusenilor din 26 mai 2018, despre care spune că ”a trecut” prin spatele curţii lor de la Runc.

Spaţiul turistic amenajat de cei doi se numeşte Ţara Nomadă. ”Oamenii încă convieţuiesc în adevăratul sens al cuvântului, iar ospitalitatea este pe primul loc. În minunaţii munţi Apuseni încă există sate autentice. Ţara Nomadă este situată într-o vale ca în basme, îmbrăţişată de peisaje montane care îţi taie respiraţia, pline de natură neatinsă. Prospeţimea râului montan îţi oferă vara răcoarea necesară. Pomii fructiferi și nucii înfloresc extraordinar primăvara, dau umbră vara şi fructe toamna. Împrejurimile multilaterale oferă nenumărate rute pentru drumeţii care îşi schimbă culorile în fiecare sezon, prezentând nişte privelişti minunate.

Impresionantele pajişti, formaţiuni de roci, păduri neexplorate, peşteri, formaţiuni geomorfologice străbătute de o vale transformă ţinutul într-un paradis”, astfel descriu aceştia micul lor colţişor de rai de la Runc. Satul este amplasat în comuna Ocoliş, pe Valea Arieşului, la circa 30 de km de Turda şi 50 de km de Cîmpeni, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj.

Grajdul vechi a fost locuit ani întregi de către o turmă de oi, dar, între timp, s-a transformat într-un hostel cu stil autentic, reamenajat cu materiale naturale şi prin metodele tradiţionale ale locurilor. Detalii despre acest loc pot fi obţinute de pe taranomada.com. Pentru cei doi olandezi a fost greu la început, dar acum s-au obişnuit şi le place foarte mult în satul din Apuseni.

Au învăţat chiar şi limba română pentru a se putea descurca mai uşor. Fiica acestora merge la grădiniţa din sat, iar mama acesteia, Bente, a învăţat de la vecine să prepare mămăligă şi sarmale, două dintre mâncărurile tradiţionale româneşti care le plac mult celor doi. Susţin că nu mai doresc să se întoarcă în Olanda, mai ales că nu duc dorul prietenilor şi al familiei, care îi vizitează des în Ţara Nomadă de la Runc.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

adrian 25 iunie 2018 at 23:07

Si noi ce-ar trebui sa facem? Sa aplaudam ce bine o duc strainii si ce rau rumaNII IN TEARA ASTA??!! HAI S..

mike 26 iunie 2018 at 8:43

Daca erau niste romani dadeau chiks in citeva luni — de straini nu se leaga capusele — din contra garbovesc spinarea — Cunosc citeva zeci de cazuri in care investitori romani veniti acasa au investit si dupa putin timp au falimentat — Anafuristi i-si bat joc de romani -impreuna cu angajatii din primarii– birocratie si luarea de mita care te cheleste de tot —- Statul mafiot care a distrus totul — acum cind totul e praf si unii incearca sa faca ceva pentru tara — cu legea in mina te distruge magarii angajati la stat— Legea ?? e doar pentru amarati –ceilalti sunt legali inafara ei –

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...