Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Doi elevi de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liceul Militar Alba Iulia1Călătoria în labirintul lecturii este, de fapt, călătoria pe care o facem spre noi înșine, zborul în noi înșine, o experiență ascetică, psihanalitică. Acest univers se interiorizează şi se constituie în orizont cu adevărat emblematic pentru individualitatea fiecăruia dintre noi. Lectorul pornește în periplul său de la situaţia concretă în care se află, faţă de care reacţionează în felul său personal, care lasă adesea urme adânci asupra configuraţiei operei pe care o parcurge, deoarece se constituie în experienţă ce-i structurează personalitatea. E o experienți unică, nedisimulată, pe care elevii noștri o traversează voluntar și asumat ca pe o nouă viață dincolo de concrețe.

Pentru al doilea an consecutiv, elevii colegiului militar albaiulian reprezintă județul Alba la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, etapa națională. Anul școlar trecut, eleva caporal (acum sergent) Fusu Casiana a reprezentat atât colegiul, cât și județul la etapa națională a olimpiadei, ediția I, desfășurată la Bistrița, în perioada 6 – 9 iunie 2013. Premiul special pe care l-a obținut Casiana a demonstrat că știința și arta se îmbină perfect atunci când ai libertatea de a te juca cu textul și că jocul de-a arta nu se încheie  decât atunci când încetează să te mai mire. Casiana a înțeles că fără un veşmânt de calitate – cunoștințele pe care le-a dobândit prin studiu intens-, un text bun va fi greu de descoperit; a demonstrat-o și prin participarea la etapa națională a concursului Poveștile Cangurului, unde a obținut premiul I și o excursie în Austria.  

În acest an școlar, avem doi reprezentanți pentru liceu – eleva plutonier adjutant Comșa Paula și elevul caporal Crețu Cosmin. Indubitabil, experiența concursurilor și olimpiadelor școlare și-a pus amprenta asupra ambiției lor de a se manifesta plenar în acest labirint al cărții. Paula Comșa şi-a demonstrat competenţa în cadrul olimpiadei naţionale de psihologie, pentru doi ani consecutivi, anul şcolar trecut obţinând menţiune, iar Cosmin Creţu s-a făcut remarcat la olimpiada județeană de limbă și comunicare, februarie, 2014, a obţinut premiul III pentru creație la etapa națională a concursului „Ocrotiți de Eminescu”, Blaj, 2014 şi premiul I pentru creație la concursul de creație literară „Valeriu Bârgău”, ediţia I, Deva, 2014.

Avem convingerea că fiecare lectură va fi pentru ei o nouă viață, iar paradisul va fi mereu închipuit de ei ca o bibliotecă în care coexistă arta complicată, generatoare de noi resorturi imaginative și arta care se dezbracă de învelișul ei profund și se relevă în puritatea ei originară. Participarea lor afectivă la actul lecturii este travaliul creator pe care-l încearcă artistul în genere:  se detașează sau empatizează cu personajul, se dedublează sau își reprezintă fenomene mentale, gândește în imagini, focalizează și face extensii. Celebrând cartea prin lecturi repetate, reiterează ceremonialul primordial al creației, descoperind poezia vieții și viața poeziei, după cum spunea N. Stănescu în  Cartea de citire: „A trebuit să vin a doua oară, pentru că prima oară, abia acum îmi dau seama, nu există niciodată”. Existența cărții devine, așadar,conținutul conștiinței lor, iar drumul spre descoperirea ei echivalează cu descoperirea sensului lumii și zonelor nerevelate ale personalității umane.

Profesor Cosmina Mircea


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea