Ştirea zilei
Doi bărbaţi din Alba Iulia acuzaţi că au sechestrat şi violat o tânără cu retard psihic au fost trimişi în judecată
Ioan Mara şi Ionel Bodea din Alba Iulia au fost trimişi în judecată în stare de arest sub acuzaţia că au violat o tânără bolnav psihic pe care au şi lipsit-o de libertate. Dosarul a fost înregistrat joi pe rolul Judecătoriei Alba Iulia iar primul termen va avea loc pe 5 iunie 2012.
Ioan Mara şi Ionel Bodea, ambii în vârstă de 55 de ani, din Alba Iulia, au fost arestaţi în luna martie 2012, la distanţă de 2 săptămâni unul de altul. Primul a fost reţinut Ioan Mara în casa căruia, în urma unei sesizări, poliţiştii au găsit scehestrată o tânără în vârstă de 25 de ani. Ioan Mara şi-a cunoscut victima când aceasta mergea în vizită la o vecină de pe stradă. Profitând şi de faptul că aceasta nu vede bine, violatorul a folosit o perucă pentru ca să o ademenească pe femeie la el acasă. În această locuinţă a ajuns şi amicul lui Mara, Ionel Bodea care a violat-o pe tânăra cu retard psihic. Femeia a fost internată sub tratament într-un spital de psihiatrie din Alba.
Ionel Mara este recidivist. El a fost eliberat din închisoare cu doi ani în urmă, după ce a ispăşit o pedeapsă de aproape 20 de ani pentru că a violat şi ucis o femeie.

Ştirea zilei
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
Joi, 19 mai, începând cu ora 10.00, în curtea Spitalului Municipal din Aiud, are loc un protest al celor 67 de cadre medicale angajate pe perioadă determinată, pe durata stării de alerta.
Oamenii cer găsirea unei soluții pentru suplimentarea fondurilor și organizarea unui examen, în condițiile legii, mai ales că spitalul are un deficit de personal de peste 100 de cadre.
Aceștia susțin că, deși termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit nici un răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată. „Ne-ați angajat când erați disperați, ne-ați folosit și acum ne aruncați”, era scris cu litere de-o șchioapă pe un banner afișat de personalul ieșit la protest.
Potrivit legii 70/2022 personalul din unitățile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, instituțiile de asistență socială, încadrat fără concurs pe perioada determinată, pe posturi de execuție, în perioada stării de alertă, va putea ocupa, pe durata nedeterminată, același post în cadrul unității în care își desfășoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.
„Ne plimbă de la Ana la Caiafa, nu ne dau nici un răspuns și nu vor să organizeze nici un examen. Am făcut o sesizare către conducerea spitalului pe care am semnat-o toți și nu știm nimic, dacă plecăm în 6 iunie, dacă se face concurs. Conducerea spitalului nu a făcut demersurile necesare pentru a primi fondurile necesare pentru a păstra cei 67 de angajați”, au transmis reprezentanții cadrelor medicale pentru ziarulunirea.ro.
În aprilie, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spunea personalul medical angajat în perioada pandemiei va putea rămâne pe posturi după ce va susţine un examen care să permită continuarea activităţii din punct de vedere legal.
Ştirea zilei
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia, clădirea în care a locuit timp de 10 luni Mihai Viteazul, costă administraţia locală o sumă de zece ori mai mare decât cea contractată iniţial.
Începute la sfârşitul lui 2018, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate anul trecut. Valoarea contractului încheiat cu firma care a câştigat licitaţia a fost de peste 16 milioane de lei, iar în urma actualizării investiţiei s-a ajuns, până în prezent, la cheltuieli de peste 27,5 milioane de lei. Diferenţa este de 11,5 milioane de lei, respectiv mai mult de două milioane de euro. Potrivit primarului Gabriel Pleşa, restaurarea corpului E al monumentului istoric s-ar putea finaliza în luna octombrie.
Majorarea s-a aplicat cheltuielilor neeligibile din proiect suportate de Primăria Alba Iulia, care au crescut de zece ori.
Proiectul, unul complex, ce a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale, avea asigurată o finanţare cu fonduri europene de 98% din valoarea totală.
În urma actualizării în mai multe rânduri a devizului, proiectul are cheltuieli neeligibile majorate de la 600.000 de lei la peste 6 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de primar.
Palatul se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local. Aici ar urma să fie amenajat un Muzeu al Principatului Transilvaniei. În timpul lucrărilor, au fost descoperite artefacte arheologice vechi de sute de ani.
Palatul cu 250 de încăperi înregistrează cinci secole de existenţă cu modificări, refaceri şi adăugiri până în secolul XVIII. Clădirea i-a găzduit pe principii Transilvaniei, în perioada în care Alba Iulia a fost, timp de 143 de ani, capitala Principatului autonom al Transilvaniei. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către austrieci, clădirea uriaşă a fost transformată în cazarmă militară şi a rămas cu acest statut timp de 300 de ani.
Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 10 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.
sursa: adevarul.ro
Ştirea zilei
Premierul Portugaliei, vizită de lucru în România: Antonio Costa se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis
Premierul Portugaliei, vizită de lucru în România: Antonio Costa se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis
Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, efectuează joi, 19 mai, o vizită de lucru în România, în cadrul căreia se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar mai apoi va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit programului anunţat de autorităţi, premierul portughez va fi întâmpinat, joi dimineaţă, la Palatul Victoria, de omologul său român, pe agenda întâlnirii figurând şi o conferinţă de presă comună a celor doi înalţi oficiali.
Totodată, cei doi premieri urmează să participe şi la semnarea acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării.
Ulterior, prim-ministrul Antonio Costa va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, unde va purta cu acesta o serie de convorbiri, tete-a-tete şi oficiale.
În aceeaşi zi, premierul portughez va avea la Palatul Parlamentului o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Angel Tîlvăr şi vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu.
Joi după-amiază, şeful Executivului de la Lisabona va efectua, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, o vizită la Batalionul 1 Instrucţie „Olt”, localitatea Caracal, judeţul Olt.
sursa: ziarul.ro
-
Actualitateacum 5 ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Curier Județeanacum 23 de ore
VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
-
Sportacum 21 de ore
După tripla istorică din stagiunea 2021/2022, Volei Alba Blaj mizează, în linii mari, pe același lot și în ediția viitoare
-
Actualitateacum 19 ore
Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile
-
Actualitateacum 20 de ore
Angajatorii care măresc salariul minim cu 200 de lei, scutiți de taxe: Ordonanța, aprobată de Guvern
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
18 mai 2022, COVID-19 în Alba. 7 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 22 de ore
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba
-
Actualitateacum 21 de ore
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la MATEMATICĂ au fost publicate
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Peste 50 de sancțiuni și 4 permise de conducere reținute după o acţiune cu efective suplimentare a polițiștilor din Alba Iulia