Rămâi conectat

Ştirea zilei

Doi ani de închisoare cu suspendare pentru primarul unei comune din Alba: A fost acuzat de fraudă din fonduri europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi ani de închisoare cu suspendare pentru primarul unei comune din Alba: A fost acuzat de fraudă din fonduri europene

Primarul comunei Râmeţ din județul Alba, social democratul Vasile Raica, a fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene.

Hotărârea a fost pronunţată vineri, 5 august 2022, la Tribunalul Alba. În cazul unei femei, funcţionar în cadrul instituţiei, acuzaţiile DNA au fost clasate pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Vasile Raica a fost trimis în jduecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„În perioada 2010-2016, inculpatul Raica Vasile ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false şi inexacte (adeverinţe, angajamente, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata Gligor Daniela, în calitate de funcţionar în cadrul Primăriei Râmeţ, judeţul Alba. Prin aceste demersuri, inculpatul Raica Vasile ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză”, se precizează în comunicatul DNA de la momentul trimiterii în judecată.

Primarului i s-ai interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii. Executarea pedepsei a fost amânată pe o perioadă de 3 ani. Dacă această hotărârea rămâne definitivă, primarul PSD îşi va pierde mandatul.

Pe parcursul termenului de supraveghere, primarul ar urma să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Aiud sau a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud.

„Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi în consecinţă, obligă în solidar inculpaţii Raica Vasile şi Gligor Daniela la plata sumei de 37.840,30 lei şi respectiv inculpatul Raica Vasile la plata sumei de 278.010,49 lei, precum şi la plata dobânzilor şi penalităţilor aferente, calculate în conformitate cu legislaţia fiscală aferente acestor sume”, se mai precizează în hotărârea instanţei.

Primarul Vasile Raica este la al treilea mandat la conducerea Primăriei Râmeţ, acesta părăsind PNL pentru PSD în 2014, când i s-a promis că va fi scăpat de dosarele penale dacă va trece la acest partid.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea