Doar o veste bună

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Din anul 2008 când primele semne ale crizei economice s-au făcut simţite am primit puzderie de veşti proaste şi foarte proaste. Deşi premierul Emil Boc nu conteneşte să ne spună că România a trecut de furtună şi se îndreaptă acum spre zone mai liniştite, veştile proaste cu cortegiul lor de consecinţe negative se năpustesc în continuare peste noi. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a venit din nou în România să ne evalueze performanţa într-ale reducerilor (că altceva nu prea ştiu ocupanţii Palatului Victoria), prezenţa lui Jeffrey Franks şi ai lui fiind ea însăşi o veste proastă. Spun asta pentru că fiecare vizită a domnului Franks se soldează pentru românii de rând cu noi solicitări de a strânge cureaua. În limbajul diplomatic care-i este specific, şeful delegaţiei FMI şi-a îmbrăcat pumnul de fier în catifea. El ne-a spus că este bine că avem o redresare economică dar că ea ar trebuie să fie resimţită şi de populaţie în creşterea puterii de cumpărare trezind astfel speranţa că poate, poate va da undă verde pentru mai binele nostru. Ei bine, nu, pentru că imediar domnul Franks a adăugat că primodiale pentru România sunt menţinerea riscurilor la un nivel cât mai scăzut şi CONTINUAREA REFORMELOR. Or, nouă tocmai această sintagmă, desigur prin conţinutul ei tradus în fapte, ne trece un fior pe şira spinării. Tot reformând, guvernul Boc a adus sărăcia în buzunarele noastre. Nu spun că o atitudine ca cea a grecilor (de curând salvaţi încă o dată printr-un împrumut a cărui dimensiune nu o invidiem dar după ale cărui condiţii ne lasă gura apă) este de dorit. Sigur că am trăi bine câţiva ani dar momentul plăţii ar fi şi mai dureros. În cazul grecilor se vorbeşte de un impact psihologic extrem indus de măsurile de austeritate pe care guvernul este obligat să le ia. Spun doar că ne-am dori să vedem acele măsuri de relansare economică, de spirjinire a unor sectoare de activitate, am vrea să vedem un proiect economic, sau de investiţii nu tulburător prin spectaculozitatea lui, ci prin utilitate şi mai ales prin consecvenţă în realizarea lui.
Venirea domnului Franks a reinflamat problema medicamentelor. Se vorbeşte despre o reducere a preţurilor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate de până la 15 procente. Mulţi producători poate că nu vor dori să mai joace în astfel de condiţii, iar consecinţa este că pacienţii vor rămâne fără tratament. Şi din nou ne întrebăm: unde se duc banii asiguraţilor, când se duc? Condiţiile din spitale sunt mizere, medicii specialişti şi personalul medical sunt plătiţi prost…
Alte veşti proaste vin în legătură cu absorbţia fondurilor europene, care deşi impulsionată în fiecare luare de cuvânt a premierului şi preşedintelui se dovedeşte a fi un fiasco. Nu, nu aceste fonduri (deşi ar fi putut dacă am fi fost serioşi) ne vor scoate din criză. Stăm prost cu absorbţia dar s-a decis să nu mai trimitem facturi la Bruxelles. Nu trimitem pentru că nu sunt corecte! Şi consecinţa va fi că nu vor fi decontate, dar, mai grav, că în alocarea de fonduri viitoare sumele destinate României vor fi diminuate. Ei, asta nu ne sperie de vreme ce nu suntem în stare să absorbim ceea ce avem alocat deja. Şi, oricum, şi prin faptul că nu absorbim riscăm o diminuare a fondurilor. Dar netrimiţănd facturile incorecte ne iluzionăm că păstrăm în ţară, atât cât mai putem, ştirile despre corupţie.
Şirul veştilor proaste poate continua mult şi bine, dar m-am gândit că e bine să consemnăm şi o veste bună: ministrul Culturii Kelemen Hunor a anunţat că la finele acestui an, probabil în luna noiembrie, vor fi terminate lucrările la noua Bibliotecă Naţională. Salutăm această veste, dar remarcăm că o aşteptăm de 20 de ani. Acest fapt confirmă ritmul de melc în care se petrec lucrurile bune în România.
Anca DINICĂ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

6 Comentarii

Dorin 23 iulie 2011 at 8:01

Apropos de pretul medicamentelor , ce parere aveti , ca valoarea medicamentelor consumate in Romania este egal cu cea din Germania , stiut fiind faptul ca Germania are o populatie de 4 ori mai mare ? Fabricantii de medicamente , mana in mana cu doctorii , pe care ii sponsorizeaza din greu , au inlocuit medicamentele vechi foarte bune cu altele noi , cu nimic mai bune , dar mult mai scumpe . La ziar , nu aveti jurnalisti de investigatii , sau analiza , ci numai de comentarii ale unor dezbateri ce se prezinta pe sticla unor televiziuni ?In ce priveste dezastrul din zona absorbtiei fondurilor europene , tot dvs ii plangeati pe functionarii corupti , care ar trebui disponibilizati 🙂 De ce nu va asumati rolul `ingrat` de formatori de opinii sanatoase pentru tara , chiar daca unora nu le plac ? … Nu va mai vindeti ziarul ?

Dorin 23 iulie 2011 at 9:50

Am facut un comentariu si nu stiu de ce nu apare ?

nicolae 23 iulie 2011 at 19:04

Atunci cand se va antelege ca o tara este de fapt o familie numeroasa,si cum o familie de 4 persoane in care lucreaza doar sotul ,mama e casnica,iar copii la scoala,daca ai un venit de 1000 lei pe luna ,trebuie sa te descurci cu acestia,nu poti consuma mai mult,asa si tara daca nu produce ,de unde vreti,s-au facut amprumuturi,cu dobanzi mari,atumci cand cei de la guvernare au dat banii amprumutati asa pe spranceana,acum trebuie platiti de noi toti,dar ar trebui sa ai plateasca doar cei ce au beneficiat de ei ,sa suporte si dobanda.E inadmisibil ca o patura sociala sa aiba venituri salariale sau pensii ne meritate,totul s-a jucat sub masca ,asa zisei confidentialitati,salarii ne justificat de mari ,pai cum va permiteti sa platiti un director de la RENEL sau cum se cheama acum si eu consumatorul platesc un pret asa mare la curent ,unitatile de productie si de transport nu sunt proprietatea lor ,si eu am contribuit la realizarea lor…….,rusine celor de la conducere,politicienilor…..dece un judecator are asa un salar sau pensie si unul care lucreaza in agricultura ,asa mizerie,ca daca-l pui pe judecator sa produca lapte sau carne,ati mai manca voi……si apoi cu inteligenta lasati-o mai usor ,Romania e cam la coada civilizatiei ,si la mine la Stauini ,aici la munte ,noroc cu Vodafon ca pot sa merg cu vaca si sa ,,forumesc\ si eu cu lumea ,,telectuala\ a voi ,bravilor ziaristi,no sara buna ma duc sa mulg caprele,au lapte ecologic ami fac reclama pe net.

Gramatik 23 iulie 2011 at 22:30

Incearca sa scrii INTELEGE si IMI – cum scrii tu, cu a in loc de i-e cam gresit… In rest-de acord!

ion 23 iulie 2011 at 21:23

Da as fi de acord cu venituri salariale mari ,atunci cand intelectul tau produce valoare,cu cuvintele tot prostul se stie juca.

nicolae 24 iulie 2011 at 12:11

Da ,litera ,,a” o folosesc in loc de I cu acest semn deasupra ^,sti ca in romana sunt litere care nu le am pe tastatura calculatorului, la ,,a” se pot pune doua semne deasupra si obti doua litere diverse la fel la ,,i”daca-i pui caciula,nu mai sufera de frig…. as putea si eu spune ca ,,gramatica”sau chiar esti un gramatik,pe vremea cand faceam eu gramatica,asa se facea ,da stiu ca dupa 90′ academia a introdus ceva reguli noi referitor la scrierea an romana,regret ca am putin timp de studiu….eu produc ceea ce voi trebuie sa mancati z de zi.

Comentariile sunt oprite