Rămâi conectat

Actualitate

Discriminarea vaccinaților în opinia unui medic: „Dacă cineva face infarct nu are loc la spital din cauza nevaccinaţilor”

Publicat

în

Discriminarea vaccinaților în opinia unui medic: „Dacă cineva face infarct nu are loc la spital din cauza nevaccinaţilor”

Persoanele vaccinate sunt discriminate şi riscă chiar să-şi piardă viaţa din cauza celor care refuză să se imunizeze, apoi se îmbolnăvesc şi ajung la spital în stare gravă, blocând unităţile medicale, crede László Lorenzovici, un cunoscut medic şi expert în management sanitar, cu studii la Oxford.

Încă din momentul în care au apărut primele zvonuri la nivel global despre introducerea certificatului verde au existat numeroase voci care au criticat ceea ce numeau o discriminare a celor nevaccinaţi. Lucrurile stau exact pe dos, spune László Lorenzovici, medic şi expert în politici de sănătate publică, cu supra-specializare în economie sanitară şi management sanitar şi cu studii postuniversitare inclusiv la Oxford şi la Budapesta.

El aduce în discuţie inclusiv latura economică şi aminteşte că România a împrumutat sume record începând din 2020, iar mare parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru a menţine economia pe linia de plutire şi pentru ca sistemul sanitar să facă faţă valurilor de pacienţi cu COVID-19. Ori, cei mai mulţi bolnavi care necesită spitalizare şi tratamente costisitoare în prezent sunt tocmai cei care refuză să se vaccineze.

Electrica Furnizare Discount

Discriminare economică

„S-a ajuns la o discriminare a vaccinaţilor. E şi o discriminare economică, pentru că datoria publică se tot adună şi de ce ar trebui să o plătească şi vaccinaţii? Consecinţele economice sunt plătite şi de cei care deja au făcut un efort, au respectat regulile şi s-au vaccinat. Haideţi să vorbim despre costurile sistemului de sănătate. De ce ar trebui nevaccinaţii să beneficieze de gratuităţi pentru tratamentul COVID-19 ca şi vaccinaţii? După care, dacă vaccinatul face un infarct, vine în spital şi nu mai sunt locuri. Şi e din nou o discriminare a vaccinaţilor şi scăderea şansei la viaţă, pentru că din cauză că unii nu s-au vaccinat e blocat tot sistemul sanitar. Nevaccinaţii spun că sunt discriminaţi, dar nu văd că de fapt ajung ei, în mod indirect, să-i discrimineze pe ceilalţi”, spune Lorenzovici.

László Lorenzovici a vorbit şi despre valul 4, de departe cel mai virulent, care a provocat şi cele mai multe victime. În opinia sa, scăderea valului 4 va dura probabil la fel de mult ca şi creşterea. „Acum două săptămâni a fost vârful şi câte săptămâni ne-a luat să urcăm, tot cam atâtea săptămâni o să ne ia şi să se termine. Deşi de obicei puterea de scădere este puţin mai mare. Şi e logic să fie aşa, pentru că o parte din oameni s-au imunizat şi atunci probabilitatea să ia virusul scade. Alţii s-au imunizat natural de boală. Şi totuşi, din ce in ce mai mulţi oameni s-au vaccinat. Din păcate, vor mai fi între 10.000 şi 15.000 de morţi în acest val 4.”

De ce nu se impunea lockdown

Expert în management sanitar, Lorenzovici vorbeşte şi despre efectul pe care l-ar fi avut un lockdown asupra României. În opinia sa, un nou blocaj economic, ca în 2020, ar fi echivalat cu o catastrofă. În plus, spune expertul, soluţia este vaccinarea, şi nu blocajul, care nu face decât cel mult să amâne infectarea celor neimunizaţi prin vaccin. Tototdată, un lockdown i-ar fi pedepsit şi pe cei care s-au vaccinat şi ar fi însemnat o lovitură dată campaniei de vaccinare şi mai dură decât cea dată de Senatul României, care a respins certificatul verde. Nu în ultimul rând, un lockdown total, la fel ca cel din 2020, ar fi însemnat îngrădirea accesului pacienţilor care suferă de alte boli la servicii medicale, ceea ce ar fi provocat indirect poate chiar zeci de mii de victime.

„Aspectele medicale trebuie puse în balanţă şi cu aspectele sociale şi economice. Eu văd mai nuanţat lucrurile, pentru că văd în jurul meu cum suferă companiile şi angajaţii. În primul rând consider că dacă cineva propune o măsură dură ar trebui să vedem unde lucrează şi din ce trăieşte. Dacă va uitaţi, cei care sunt la televizor şi vorbesc despre măsuri dure, aproape fără excepţie sunt angajaţi în sectorul public şi au veniturile garantate.

E uşor să dai sfaturi decidenţilor când nu realizezi că de fapt salariul tău este plătit mai ales din impozitele plătite de sectorul privat. Şi când banii nu mai ajung, statul se împrumută şi datoriile vor fi plătite de noi toţi, dar predominant de sectorul privat. Adică sectorul privat e pedepsit de două ori”, explică Lorenzovici.

El a mai adăugat că România, de la aproximativ 30-35% datorie din PIB, a ajuns într-un an şi jumate la 50%. „Şi e posibil că la sfârşitul anului următor să avem 55% sau 60%. Respectiv, România a adunat datorie într-un an şi jumătate, jumătate cât adunase în 30 de ani”, a punctat medicul.

Cine a greşit

Dacă autorităţile au procedat corect evitând un lockdown care ar fi distrus economia, au existat însă şi situaţii când nu au luat deciziile potrivite. Cea mai mare greşeală a fost ridicarea totală a restricţiilor în vară şi pentru cei neiumunizaţi, deşi încă nu se vaccinaseră suficient de mulţi oameni. Acest lucru, coroborat cu mesajele triumfaliste, au indus populaţiei impresia că pandemia a fost învinsă deja şi că nu mai este nevoie să se vaccineze. Pe lângă aceasta, el mai semnalează o eroare, despre care se vorbeşte foarte puţin sau deloc.

„Eu nu fac parte din niciun partid şi din nicio tabără, aşa că pot judeca obiectiv ceea ce s-a întâmplat în tot acest timp fără să laud guvernul şi fără să-l pun la zid, aşa cum face opoziţia. Trebuie să vă spun că puţini vorbesc despre acest lucru, dar România a întârziat cu doza a treia. Asta a fost iar o lipsa de curaj a decidenţilor, după ce ridicaseră restricţiile total în vară. Alţii au mers înainte cu doza trei şi nu au mai aşteptat să se trezească Agenţia Europeană pentru Medicamente să dea undă verde, în timp ce ţări ca SUA şi Israel începuseră deja.

România a stat frumos în bancă şi a aşteptat hârtia de la Agenţia Europeană pentru Medicamente. Dar problema care este: corpul medical s-a imunizat în ianuarie o bună parte. Şi trebuia să să vină rapelul cu două luni mai devreme şi n-a venit. România stătea pe un munte de vaccinuri în congelator. Nu şi-a asumat decizia că cine doreşte să se vaccineze cu doză a treia. Mulţi medici s-au infectat, nu au făcut formă gravă, dar au căzut din ring la spitale sau la cabinete. Probabil că au contribuit şi la diseminarea bolii”, consideră Lorenzovici.

Însă nu numai autorităţile au greşit în privinţa campaniei de vaccinare. Eşecul le aparţine şi unor categorii elitiste, care s-au mulţumit să stea deoparte fără să intervină şi să privească adeseori cu superioritate spre restul populaţiei. Nu în ultimul rând, eşecul este şi al unor medici care au transmis mesaje contradictorii sau chiar antivacciniste.

„Trebuie să va spun că intelectualii au mare responsabilitate că s-a ajuns aici, inclusiv oameni de cultură, inclusiv oameni care lucrează în mass-media. O parte din corpul medical are o responsabilitate că s-a ajuns aici. Practic, situaţia creată şi faptul că am ajuns de râsul lumii şi suntem arătaţi cu degetul că exemplu negativ şi că eşec.

S-a demonstrat că prosperitatea şi succesul într-o ţară nu ţin de bani. Pentru că România a avut acces la infinite resurse financiare, inclusiv la vaccin, dar şi la altele. Cred că putem fi de acord că gestionarea ultimului an şi jumătate de pandemie COVID-19 nu era o problema de bani sau de lipsa de bani ori de resurse. Ci efectiv de organizare şi de nivelul societăţii. Oricare partid ar fi ajuns acolo, poate unii ar fi gestionat mai bine sau mai puţin bine situaţia, dar tot s-ar fi lovit de problemele din societate. Cu siguranţă se putea face mult mai mult”, a încheiat medicul.

sursa: adevarul.ro

Publicitate

Actualitate

Pompele funebre, printre cele mai profitabile afaceri în pandemie. Coronavirusul, o mană cerească pentru acestea

Publicat

în

Pompele funebre, printre cele mai profitabile afaceri în pandemie. Coronavirusul, o mană cerească pentru acestea

Granița de jumătate de miliard de lei ar putea fi trecută, în acest an, de către afacerile firmelor de pompe funebre, un nivel fără precedent în România.

Pandemia COVID a făcut ca investițiile în acest sector să crească semnificativ, iar numărul firmelor de profil să explodeze, arată o analiză Frames, realizată în baza unui studiu realizat pentru o firmă de profil.

Cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre (cod CAEN 9603) a crescut spectaculos în ultimul deceniu, de la 62,8 milioane de lei în 2010 la 330,3 de milioane lei în 2020.

Electrica Furnizare Discount

Anul acesta, business-ul de profil va trece de 500 de milioane de lei, pe fondul creșterii numărului persoanelor decedate și urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de pompe funebre.

Potrivit datelor financiare, comunicate de companii la Ministerul Finanțelor, profitul business-ului de pompe funebre a crescut cu mai mult de o treime în pandemie, de la 54,7 milioane de lei în 2019, la 86,8 milioane de lei în 2020. În 2021, analiza Frames estimează un profit de 100 de milioane de lei, de peste 30 de ori mai mare decât în urmă cu 10 ani.

Pandemia, o mană cerească

Pentru firmele de pompe funebre, pandemia a adus un plus semnificativ de activitate. Numărul mare de decese semnalate în 2020 și mai ales în 2021, la nivelul întregii țări, a determinat firmele să investească semnificativ în extinderea serviciilor, iar numărul angajaților a crescut la peste 2360 în 2020, față de 2326 în 2019 și numai 1032 în 2010.

”Vorbim de un business care s-a extins semnificativ în ultimii ani și care a ajuns să acopere tot spectrul de servicii funerare. Îmbălsămarea, coșciugul, casa mortuară, locul de veci sunt principalele repere. Există adevărate lanțuri economice care exploatează eficient întregul proces operațional. Atunci când cineva moare la spital sau acasă, cu siguranță apare reprezentantul unei firme care își oferă serviciile. Există inclusiv sisteme de creditare, cu plata în rate fără dobândă etc.”, arată analiza Frames.

”Pompele funebre reprezintă unul dintre business-urile ,,de perspectivă’’ din economie, având în vedere că niciodată nu va duce lipsă de clienți’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Număr record de decese

România a înregistrat, în 2020, un număr record de decese, de 297.345, înregistrând cea mai mare creştere anuală , de 13,4% (nr.decese/1000 locuitori), a numărului de persoane decedate din 1990 încoace. În anii anteriori (din 1990 până în 2019) acest indicator demografic varia între 1 şi 3% de la an la an.

Din totalul numărului celor dededați în 2020, 158.506 au fost bărbați și 138.839 femei.

Cele mai multe decese, potrivit datelor de la INS, au fost cauzate de bolile ale aparatului circulator (162.780), urmate de tumori (49769), boli ale aparatului respirator (inclusiv COVID) – 38578 și boli ale aparatului digestiv (15318).

Cei mai mulți decedați aveau vârsta de peste 85 ani (73357) respectiv 80-84 ani (52250).
Din punct de vedere regional, cele mai multe decese au fost raportate, anul trecut, în București (25.777), Prahova (12490), Dolj (10141), Iași (9987), Bacău (9838), Constanța (9589) și Suceava (9473).

COVID face ravagii

Luna trecută, România se afla pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de Covid, dacă ne raportăm la populația ţării.

Potrivit datelor prezentate de Universitatea Oxford pe site-ul Our World in Data, România a ajuns la 16,6 decese la un milion de locuitori (ca medie din ultimele 7 zile calculată la 14 octombrie).

Pe 15 noiembrie, România se afla pe locul 9 la nivel mondial, la capitolul morți de COVID la 1 milion de persoane. În fața noastră se află Peru, Bulgaria, Bosnia și Herzegovina, Muntenegru, Ungaria, Cehia și Brazilia.

De la începutul pandemiei, în România au murit de COVID peste 53.000 de oameni, la 1,7 milioane de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus.
Moartea, un business de succes

Un potențial identificat corect de către investitori, dovadă că numărul firmelor din domeniul pompelor funebre a crescut semnificativ, ajungând la 1.125 în 2020, faţă de numai 378 în anul 2010 şi 1.052 în 2019.

Potrivit datelor analizei, realizată la comanda unei companii de profil, cele mai multe firme de pompe funebre activează în București-Ilfov, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Brașov.

,,Prezența firmelor de pompe funebre în zona marilor aglomerări urbane trebuie pusă în legătură cu cererea de astfel de servicii. Dacă în mediul rural, înmormântările, pomenile și toate celelalte servicii de această natură sunt organizate mai mult pe cont propriu, în mediul urban firmele sunt cele care asigură, în principal, aceste servicii”, explică aceștia.

Evoluția semnificativă a cifrei de afaceri se explică, pe de altă parte, și prin fiscalizarea unor servicii care, până nu demult, se practicau fără forme legale.

”Nivelul evaziunii fiscale din piața serviciilor de pompe funebre s-a redus semnificativ în ultimii ani, iar rezultatele financiare vin să confirme această perspectivă. Asta nu înseamnă că nu există încă multe servicii care se prestează la negru, fără facturi și chitanțe, însă fenomenul s-a redus semnificativ”, arată analiza Frames.

Ultimele date statistice arată că, din totalul de 1025 de firme, 1107 sunt din zona micro-întreprinderilor. În România există doar 2 firme mari și 16 mici, semn că potențialul de dezvoltare este foarte ridicat.

”Investițiile în domeniu, mai ales în zona de franciză, pot aduce un potențial de câștig semnificativ celor care se încumetă să intră în această zonă de business. Cu un plan bine pus la punct de dezvoltare la nivel național și servicii coordonate, se poate dezvolta o afacere semnificativă în acest sector’’, afirmă analiștii Frames.

”Perspectivele în privința mortalității în România sunt, din păcate, negative. Numărul deceselor crește de la an la an pe fondul îmbătrânirii accentuate a populației, a creșterii numărului bolnavilor și, nu în ultimul rând, a obiceiurilor nocive ale românilor’’, spun experții.

Alimentația nesănătoasă, lipsa mișcării, consumul excesiv de alcool, automedicația practicată la scară amplă și lipsa de interes a unei mari părți a populației pentru controalele medicale preventive contribuie la accentuarea acestui fenomen.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Părinții vaccinați anti-Covid-19 vor putea primi concediu să stea acasă cu copiii carantinați: Proiect de lege

Publicat

în

Părinții vaccinați anti-Covid-19 vor putea primi concediu să stea acasă cu copiii carantinați: Proiect de lege

Dacă la acest moment, doar părinții nevaccinați sau cei care au trecut prin boală pot intra în concediu de carantină, un proiect de lege înregistrat recent la Senat vrea să îndrepte situația din prezent.

Astfel, 43 de parlamentari propun ca de concediul de carantină să poată beneficia și părinții vaccinați, atât timp cât aceștia nu pot lucra de acasă, în regim de telemuncă.

„Reglementările actuale descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectați sunt părinții care s-au imunizat prin vaccinare”, scrie în nota de fundamentare anexată proiectului de lege.

Electrica Furnizare Discount

În plus, valoarea indemnizației în aceste cazuri ar urma să fie de 100% din baza de calcul, potrivit propunerii legislative care, pentru a intra în vigoare, trebuie să fie adoptată de Parlament și apoi promulgată prin decret prezidențial.

Sursa: alephnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

91 de cauciucuri ale unor mașini din Austria au fost înțepate de un român. Era deranjat de zgomotul produs de vecini

Publicat

în

91 de cauciucuri ale unor mașini din Austria au fost înțepate de un român. Era deranjat de zgomotul produs de vecini

Un român a înțepat cauciucurile a 91 de mașini în districtul Bindermichl din orașul Linz, pentru că era deranjat de zgomotul produs de vecinii lui.

Atacurile au avut loc timp de șase luni, în perioada aprilie – octombrie 2021, pe opt străzi din cartierul în care locuiește și bărbatul român. El a înțepat unul sau mai multe anvelope ale fiecărei mașini.

Electrica Furnizare Discount

Bărbatul a fost reținut după ce a fost filmat de o cameră de supraveghere.

Peste 65 oameni au fost afectați de atacurile românului, unii chiar de mai multe ori. Autorul atacurilor alegea la întâmplare mașinile pe care le avaria.

Bărbatul a fost reținut și interogat de poliția austriacă, însă nu a recunoscut acuzațiile. Cu toate aceastea, a spus că era deranjat de zgomotul produs de vecinii lui și că nu-și găsea liniștea în propria locuință din Bindermichl. Cazul românului de 43 de ani a fost trimis procuraturii din Linz, a anunțat poliția austriacă duminică.

Pagubele produse de român se ridică la peste zece de mii de euro.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare