Directorul APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih, este acuzată de procurorii DNA de luare de mită și instigare la abuz în serviciu

*RECHIZITORIUL DNA la trimiterea în judecată: ”Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei”

Mihaela Mih Dehelean14Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus, la data de 5 martie 2015, trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:

DEHELEAN MIH MIHAIELA-NICOLETA, director executiv al Agenției de Protecție a Mediului Alba, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– instigare la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu,

– luare de mită.

IORDACHE GHEORGHE, director general al SC Cupru Min SA, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu,

– dare de mită.

MIHUȚ SERGIU IOAN NICOLAE, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizației integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.

În același context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuții în a efectua consultanță, iar funcția deținută impunea o atitudine imparțială și obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae.

În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcționarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizație integrată de mediu ci doar o autorizație simplă.

Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar și, ca urmare, plata prețului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.

Remedierea acestei situații s-a făcut însă prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul inițial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.

La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât și folos pentru societatea co-contractantă.

În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 7.500 Euro, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 6.500 lei ridicate cu ocazia percheziției autorizate și efectuate la domiciliul inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

16 Comentarii

Așa zis-a Burebista 6 martie 2015 at 15:00

Câtă foame să ai în tine să îți trebuiască atâta mâncare? Acuma vedem sponsorii PSD-ului. Pungile date aveau sigla PSD? Vom afla.

Zamolxis 8 martie 2015 at 10:24

Acele 200 de pungi cu dulciuri au fost cumpărate pe banii sindicatului de la Cupru Min. Acele pungi au fost duse doamnei respective pentru a le da mai departe. Ghinionul lor a fost că au fost filmați în timp ce le manevrau. Culmea este că membrii de sindicat nu au fost întrebați dacă vreau să sponsorizeze PSD-ul sau nu.

etoo 6 martie 2015 at 16:39

deci sugatoarea se pregateste de parnaie. faorte bine.pe iei pe mama lor de golani comunisti!

disapora 6 martie 2015 at 17:17

Ce ar fi sa spun si eu pe mama ta de golan de dreapta ca ati devalizat si saracit acest judet bai gangsterilor aducand populatia la sapa de lemn cu afacerile voastre. Ia mai date draq de calic… sa mearga si ea la parnaie daca este vinovata dar vreau sa va vad si pe voi care ati furat de sute de mii de ori mai mult decat ea timisi in judecata !

Horea 6 martie 2015 at 17:26

„… a dat … 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei”

Exista vreun director sau patron sau antreprenor care sa nu fi dat?
Exista politician sau doritor de functii politice care sa nu fi primit?

Nu se exista asa ceva.

Retin o expresie, destul de recenta, a lui SOV (Sorin Ovidiu Vantu): „Politicieni, investiti in PUSCARII, in VIITORUL vostru”.

Valy 7 martie 2015 at 18:00

SOV-ul, se considera politician?

etoo 6 martie 2015 at 19:48

la parnaie cu voi ma disapora, cu toti comunistii si nu numai. toti care au poftit ilegal la banul statului sa ajunga la puscarie. INCLUSIV ACEASTA ”DOAMNA” CARE A URMAT MODELUL DE ASCENSIUNE AL UNEI ALTE ”DOAMNE”…UDREA ELENA, DACA AI AUZIT DE EA. AMBELE SI-AU CROIT DRUM IN POLITICA

@@etoo 7 martie 2015 at 11:35

De fapt esti cam tampit!

alexandru 7 martie 2015 at 11:45

eu sunt socat ca cei care lupta cu mafia portocalie sunt de fapt la randul lor niste corupti.asta e de fapt socul meu .
eu sunt socat ca psd dsruieste flori pe strada de 8 martie.pai mai baieti, nu mai aveti mineri cu tarnacoape sa ne serviti niste drepturi dupa ceafa?ce se intampla cu voi mai baieti?
eu sunt socat ca romanii au uitat cine a falimentat bancorex, banca agricola,oltchim, posta romana,autostrada bechtel, fregatele armatei, privatizarea petrom, jaful de la caile ferate…
acum e la moda udrea si basescu.
restul sunt toti victime politice.chiar si zteparii locali, care fugiti de justitie prin dubai, sunt dclarati nevinovati. DESI EU SUNT CONVI NSI CA SUNT INFRACTORI, DE ACEEA AU SI FUGIT INTR-UN STAT IN CARE NU EXISTA ACORD DE EXTRADARE.
O TARA IN CARE TROLLINGUL FAGE RAVAGIII IN MASS MEDIA, O TARA IN CARE SERVICILE SECRETE CONDUC AFACERI, O TARA IN CARE O DOAMNA FRUMOASA DE LA MEDIU ISI BATE JOC DE LEGILE ACESTEI TARI.O TARA IN CARE ACEASTA DOAMNA NE SCRIA CONTRA COST LA ZIAR CAT DE MANFRA E EA DE MOATA CE E .o moata care distruge muntii care i-au daruit viata.

FANE 7 martie 2015 at 16:11

PSD ALBA E CUMVA PARTAS LA SPAGI DE NU IL AUDE NIMENI?

Sorin 7 martie 2015 at 17:57

Este mic copil fata de Halalai de
la garda de mediu

nonpolitic 7 martie 2015 at 20:37

Nu puteti sa-l amestecati pe Dan in povestea asta pentru ca daca faceti acest lucru sinteti rautaciosi.Dan e un profesionist si un om serios cu bun simt.

Dan 8 martie 2015 at 10:49

Acest iordache cât a fost director la Cupru Min numai de porcării s-a ținut. Noroc că nu a stat mult. După ce a falimentat Min Bucovina a venit să sugă la Cupru Min, trimis de Vosganian și de Fenechiu. Norocul pentru salariații de la Cupru Min a fost că pe Fenechiu l-au condamnat la inchisoare, iar Vosganian a fost schimbat din funcția de ministru și atunci superdirectorul Iordache nu a mai avut susținere și a fost schimbat. Dar in scurta perioadă cât a fost director la Cupru Min a fost foarte darnic cu firmele agreate de cei de mai sus , având grijă să deruleze contracte babane. Poate DNA-ul să se sesizeze și să ia la control acea perioadă și va avea suprize…surprize….

fraierul 8 martie 2015 at 16:59

Geaba e prins cate un fraier care pune botul ca prostul si face bani sau procura cadouri pentru partid. Vinovati sunt fapt mai marii de la partidele locale cit si de la centru. Astia sunt cei care le cer prostilor sa aduca bani sau cadouri la partid, pentru a nu-si pierde posturile oferite tot de catre partid. Cine pune botul la functii, risca sa fie inchis daca nu e atent si mai ales destept. Sa fi jurist si sa pui botul, inseamna sa fi tare PROST ! Astia sunt dintre cei care fac studii de doi lei la seral, sau la FF ! In campania la prezidentiale, un smecher de la capitala le cerea celor implicati in campanie sa intrebe votantii cu cine vor vota ! Prostul uita ca fostul presedinte jucator, pusese anumite institutii ale statului sa ia la intrebari oamenii si sa voteze pe biblie pe capota masinilor. Tara uraste acest tip de demers si era de evitat. Doamne cati prosti se aduna la unele partide !

sandu gheorghe 9 martie 2015 at 6:05

Oare de unde o cunoștea Iordache pe doamna de la AMPM. Nu cumva aici e implicat și primarul de la Abrud ori actualul director Tomuș Dorel? Ce s-a făcut cu aceste pachete? S-au dat de către această doamnă din poartă-n poartă prin Abrud și prin alte locuri. Domnul Dârzu nu stia de acest aspect? Domnul Iordache e din Vatra Dornei, doamna e din Alba Iulia

alin p. 9 martie 2015 at 19:28

TRAIASCA CARDASIA ELIS-HALVA!!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...