Rămâi conectat

Actualitate

Direcția de Statistică ALBA: Precizări cu privire la recensământul populaţiei şi locuinţelor. „NU colectează date despre consumul de gaze” 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Direcția de Statistică ALBA: Precizări cu privire la recensământul populaţiei şi locuinţelor. „NU colectează date despre consumul de gaze”

Ca răspuns la informațiile eronate apărute în presă, în spațiul public și pe rețelele sociale, direcția regională de Statistică vine cu următoarele precizări:

• Recensământul populaţiei şi locuinţelor runda 2021 (RPL2021), care se desfăşoară în aceste zile în România, face parte dintr-o rundă de recensăminte desfășurate la nivel european. Momentul de referinţă al recensământului este 1 decembrie 2021 ora 0:00, însă din cauza situației pandemice din ultimii doi ani, România a fost nevoită să mute colectarea datelor în acest an;

Elit - Gustul Desăvârșit

• Rezultatele Recensământului vor fi diseminate agregat, astfel încât identificarea persoanelor fizice este imposibilă;

• Scopul RPL2021 este strict statistic și științific:

Recensământul NU colectează date în scop fiscal, de taxare a proprietăților sau în scopul creării unor baze de date individuale cu cetățenii României;

Recensământul NU colectează date legate de consumul de metri cubi de gaze naturale, de gigalcalorii sau de kilowaţi, ci date legate de puterea instalată a energiei regenerabile, în vederea formulării programelor pentru obținerea de subvenții;

Datele din Recensământ NU constituie probe în justiție;

• Desfășurarea RPL 2021 este reglementată de Legile nr. 178/2020, nr. 204/2021 și nr.
16/2022 care au aprobat și adus modificări asupra OUG nr. 19/2020 privind
organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România;

• Obiectivul Recensământului este acela de a afla numărul populației care trăiește pe teritoriul României, informații referitoare la condițiile de locuit, de la nivel național până la nivel de sat și comunități locale. Aceste informații sunt folosite la construirea de politici publice reprezentative, la alocarea fondurilor locale pe baza numărului de locuitori, a caracteristicilor și distribuției lor la nivel național și local. La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene;

• Ca și precedentele douăsprezece recensăminte naționale efectuate în România până în prezent, actualul recensământ colectează în mare măsură aceleași variabile statistice:

Variabilele de recensământ (datele solicitate prin chestionar), așa cum sunt stabilite de cadrul legal al recensământului, corespund tematicilor prevăzute în Regulamentul (UE) 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008, care trebuie aplicat în întregime și în mod obligatoriu.

Cu privire la încălcarea art. 26 – Viaţa intimă, familială şi privată, din Constituția României, nu se poate considera că prevederile OUG nr. 19/2020, afectează dreptul la viață privată, Recensământul populației și locuințelor constituind o cercetare statistică complexă, obiectul acestuia reprezentându- l toate persoanele și clădirile prevăzute de art. 5 din OUG nr. 19/2020. În consecință, colectarea datelor referitoare la persoane nu poate fi interpretată ca o imixtiune arbitrară și ilegitimă în viața privată a persoanei;

Referitor la încălcarea art. 27 din Constituția României, precizăm că recensământul nu aduce atingere inviolabilității domiciliului. Dispozițiile OUG nr. 19/2020 nu fac trimitere la obligativitatea accesului în domiciliul/reşedinţa persoanei, ci doar la asigurarea/permiterea accesului personalului de recensământ în interiorul complexurilor rezidenţiale aflate în proprietate privată, precum şi în cele aparţinând cultelor religioase în vederea desfăşurării tuturor activităţilor aferente recensământului;

Recensământul garantează protecția și confidențialitatea datelor colectate, in conformitate Regulamentul General Privind Protecția Datelor (GDPR). Astfel, CNP-ul introdus pentru completarea chestionarului online se transformă automat și ireversibil într-un identificator statistic unic atunci când chestionarul este finalizat. În felul acesta, se elimină complet posibilitatea identificării persoanelor recenzate;

***

Despre Recensamântul Populației și al Locuințelor 2021 (RPL2021)

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în formal digital.

Prima etapă, de autorecenzare online, a început pe 14 martie și durează până pe 15 mai. În această perioadă, persoanele pot completa chestionarul de recenzare accesând pagina https://www.recensamantromania.ro, de pe orice dispozitiv electronic. Cei care au nevoie de îndrumare pentru completarea online pot beneficia de sprijinul unui recenzor de Autorecenzare online asistată, disponibilă în toate localitățile din țară, în spații special amenajate. Lista punctelor de Autorecenzare online asistată din țară poate fi descărcată aici.

Începând de pe 16 mai și până pe 17 iulie, va avea loc recenzarea persoanelor care nu s-au autorecenzat în prima etapă, prin colectarea datelor în interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

Recensământul este organizat și desfășurat de Institutul Național de Statistică, cu sprijin tehnic, logistic și informațional din partea primăriilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

GREVA profesorilor din România. Noua ofertă a Guvernului pentru sindicate: Venit net de 4.000 de lei, în două tranșe pentru cadrele didactice

Ziarul Unirea

Publicat

în

GREVA profesorilor din România. Noua ofertă a Guvernului pentru sindicate: Venit net de 4.000 de lei, în două tranșe pentru cadrele didactice

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație.

Citește și: Greva profesorilor: Ordonanță pentru salariile din învățământ, „ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele”

În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

Citește și: GREVA profesorilor: Ce le propune Guvernul pentru a se întoarce la cursuri

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ”, transmite Guvernul României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens

Băutul intens e definit în UE drept ingerarea echivalentului a cel puțin 60 de grame de etanol pur (echivalând cu aproximativ șase băuturi standard) într-o singură repriză.

România e printre fruntașe în UE, potrivit unei statistici OMS preluate de Euronews Italia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, aproape unul din cinci europeni (19%) afirmă că a avut în 2019 episoade de băut intens cel puțin o dată pe lună.

Cea mai mai mare proporție a adulților care participă la astfel de episoade măcar o dată pe lună se regăsește în Danemarca (38%), urmată de România (35%), Luxembourg (34%), Germania (30%) și Belgia (28%).

Interesant este că țări în care o parte semnificativă a populației bea zilnic, cum sunt Spania și Italia, se află la coada clasamentului băutului intens, cu 6%, respectiv 4%.

Statistica OMS arată că dintre cele zece țări din lume în care se bea cel mai mult, nouă sunt din UE. Dar există diferențe mari de la țară la țară.

Dacă ți se pare că europenii beau mult, bănuiala ta e corectă: în Europa se bea mai mult alcool decât oriunde altundeva. În Europa persoanele de peste 15 ani beau în medie câte 9,5 litri de alcool pur anual, echivalând cu 190 litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de tărie.

Datele provin din raportul pe 2021 privind Europa întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Consumul total de alcool per capita a scăzut cu 2,5 litri (21%) în 2000-2019 în „Regiunea Europeană a OMS”, care cuprinde o zonă geografică vastă cu 53 de țări, inclusiv Rusia și foste state sovietice precum Moldova.

Țările europene cu cel mai mare consum de alcool per capita erau în 2019 Cehia (14,3 litri), Letonia (13,2), Moldova (12,9), Germania (12,8), Lituania (12,8), Irlanda (12,7), Spania (12,7), Bulgaria (12,5), Luxembourg (12,4) și România (12,3).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ATENȚIONARE Cod Galben de inundații în Alba: Ce râuri sunt vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ATENȚIONARE Cod Galben de inundații în Alba: Ce râuri sunt vizate

INHGA a emis, marți, atenționări de inundații pentru mai multe zone din țară, inclusiv județul Alba.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, potrivit INHGA.
COD GALBEN: de marți, 30 mai, ora 13.00 până miercuri, 31 mai ora 24.00

Elit - Gustul Desăvârșit

pe râurile din bazinele hidrografice: Pogăniș – afluent al râului Timiş (județul Caraș-Severin), Bârzava (județele: Caraș-Severin şi Timiş).
COD GALBEN: de marți, 30 mai, ora 13.00 până miercuri, 31 mai, ora 9.00

pe râurile din bazinele hidrografice:

Arieş – bazin amonte S.H. Baia de Arieş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Baia de Arieş (judeţele: Alba şi Cluj)
Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar (judeţele: Hunedoara şi Arad)Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj)
Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş (judeţele: Bihor şi Arad)
Crişul Alb – bazin amonte S.H. Gurahonţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ (judeţele: Hunedoara şi Arad)
Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Timiş şi Arad)
Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţul Timiş)
Timiş – bazin amonte S.H. Teregova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte confluenţă cu râul Pogăniş, Moraviţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)
Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj)
Desnăţui (judeţele: Mehedinţi şi Dolj)
Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţul Gorj)
Motru – bazin amonte S.H. Târmigani şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târmigani (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)
Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Gorj), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cibin (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj).

COD PORTOCALIU: de marți, 30 mai, ora 13.00 până miercuri, 31 mai, ora 16.00

pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava (județele: Caraș-Severin şi Timiş).

COD PORTOCALIU: marți, 3 mai orele 14.00-24.00

pe râurile din bazinele hidrografice:

Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuştiu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu (judeţele: Bihor şi Arad)
Crişul Alb – bazin amonte S.H. Vaţa de Jos şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos (judeţele: Hunedoara şi Arad)
Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar (judeţele: Hunedoara şi Arad)
Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţul Timiş)
Timiş – bazin amonte S.H. Teregova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova, Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare