Rămâi conectat

Actualitate

Direcția de Statistică ALBA: Precizări cu privire la recensământul populaţiei şi locuinţelor. „NU colectează date despre consumul de gaze” 

Publicat

în

Direcția de Statistică ALBA: Precizări cu privire la recensământul populaţiei şi locuinţelor. „NU colectează date despre consumul de gaze”

Ca răspuns la informațiile eronate apărute în presă, în spațiul public și pe rețelele sociale, direcția regională de Statistică vine cu următoarele precizări:

• Recensământul populaţiei şi locuinţelor runda 2021 (RPL2021), care se desfăşoară în aceste zile în România, face parte dintr-o rundă de recensăminte desfășurate la nivel european. Momentul de referinţă al recensământului este 1 decembrie 2021 ora 0:00, însă din cauza situației pandemice din ultimii doi ani, România a fost nevoită să mute colectarea datelor în acest an;

Elit - Gustul Desăvârșit

• Rezultatele Recensământului vor fi diseminate agregat, astfel încât identificarea persoanelor fizice este imposibilă;

• Scopul RPL2021 este strict statistic și științific:

Recensământul NU colectează date în scop fiscal, de taxare a proprietăților sau în scopul creării unor baze de date individuale cu cetățenii României;

Recensământul NU colectează date legate de consumul de metri cubi de gaze naturale, de gigalcalorii sau de kilowaţi, ci date legate de puterea instalată a energiei regenerabile, în vederea formulării programelor pentru obținerea de subvenții;

Datele din Recensământ NU constituie probe în justiție;

• Desfășurarea RPL 2021 este reglementată de Legile nr. 178/2020, nr. 204/2021 și nr.
16/2022 care au aprobat și adus modificări asupra OUG nr. 19/2020 privind
organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România;

• Obiectivul Recensământului este acela de a afla numărul populației care trăiește pe teritoriul României, informații referitoare la condițiile de locuit, de la nivel național până la nivel de sat și comunități locale. Aceste informații sunt folosite la construirea de politici publice reprezentative, la alocarea fondurilor locale pe baza numărului de locuitori, a caracteristicilor și distribuției lor la nivel național și local. La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene;

• Ca și precedentele douăsprezece recensăminte naționale efectuate în România până în prezent, actualul recensământ colectează în mare măsură aceleași variabile statistice:

Variabilele de recensământ (datele solicitate prin chestionar), așa cum sunt stabilite de cadrul legal al recensământului, corespund tematicilor prevăzute în Regulamentul (UE) 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008, care trebuie aplicat în întregime și în mod obligatoriu.

Cu privire la încălcarea art. 26 – Viaţa intimă, familială şi privată, din Constituția României, nu se poate considera că prevederile OUG nr. 19/2020, afectează dreptul la viață privată, Recensământul populației și locuințelor constituind o cercetare statistică complexă, obiectul acestuia reprezentându- l toate persoanele și clădirile prevăzute de art. 5 din OUG nr. 19/2020. În consecință, colectarea datelor referitoare la persoane nu poate fi interpretată ca o imixtiune arbitrară și ilegitimă în viața privată a persoanei;

Referitor la încălcarea art. 27 din Constituția României, precizăm că recensământul nu aduce atingere inviolabilității domiciliului. Dispozițiile OUG nr. 19/2020 nu fac trimitere la obligativitatea accesului în domiciliul/reşedinţa persoanei, ci doar la asigurarea/permiterea accesului personalului de recensământ în interiorul complexurilor rezidenţiale aflate în proprietate privată, precum şi în cele aparţinând cultelor religioase în vederea desfăşurării tuturor activităţilor aferente recensământului;

Recensământul garantează protecția și confidențialitatea datelor colectate, in conformitate Regulamentul General Privind Protecția Datelor (GDPR). Astfel, CNP-ul introdus pentru completarea chestionarului online se transformă automat și ireversibil într-un identificator statistic unic atunci când chestionarul este finalizat. În felul acesta, se elimină complet posibilitatea identificării persoanelor recenzate;

***

Despre Recensamântul Populației și al Locuințelor 2021 (RPL2021)

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în formal digital.

Prima etapă, de autorecenzare online, a început pe 14 martie și durează până pe 15 mai. În această perioadă, persoanele pot completa chestionarul de recenzare accesând pagina https://www.recensamantromania.ro, de pe orice dispozitiv electronic. Cei care au nevoie de îndrumare pentru completarea online pot beneficia de sprijinul unui recenzor de Autorecenzare online asistată, disponibilă în toate localitățile din țară, în spații special amenajate. Lista punctelor de Autorecenzare online asistată din țară poate fi descărcată aici.

Începând de pe 16 mai și până pe 17 iulie, va avea loc recenzarea persoanelor care nu s-au autorecenzat în prima etapă, prin colectarea datelor în interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

Recensământul este organizat și desfășurat de Institutul Național de Statistică, cu sprijin tehnic, logistic și informațional din partea primăriilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Publicat

în

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Mihaela Bilic recomandă întărirea sistemului imunitar pentru a ne proteja în sezonul rece, scrie romaniatv.net. O metodă bună și ieftină sunt vitaminele, susține specialistul.

”Sunt două tipuri de vitamine, unele care se dizolvă în grăsime (liposolubile): A, D și E. Sunt cele cu care corpul poate face depozite. Deci organismul are grijă de partea aceasta, deci nu trebuie să luăm suplimente prea multe pentru că există riscul de acumulare prea mare şi atunci mai rău stricăm decât beneficiem de prezenţa lor. Ele sunt antioxidante.

Celelalte vitamine sunt hidrosolubile, se dizolvă în apă: grupul de vitamine B și vitamina C. B-urile se găsesc în toate alimentele, B-12 se găsesc doar în produsele de origine animală. Nu avem voie să fim vegetarieni, mai ales când e vorba de copii. În schimb, vitamina C se elimină rapid, în fructe și legume, la 48 de h după cules scade la jumătate. Așa că nu ar fi rău în această perioadă să luăm un strop de supliment pentru imunitate, asta înseamnă cam 1 gram pe zi măcar o lună”, a declarat Mihaela Bilic.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mihaela Bilic: Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar

Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la stresul zilnic și alimentația pe care o adoptăm. Specialistul susține că sistemul imunitar poate fi afectat.

”La nivelul intestinului, la nivelul acestei microbiote despre care vorbim, zahărul are rol negativ. Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar. Microbiota a fost definită ca un organ de sine stătător. Microbiota înseamnă miliarde de bacterii cu care noi conviețuim. Două kilograme din greutatea unui om de 60 de kilograme sunt reprezentate din bacteriile acestea benefice care ne populează organismul. Dacă nu ținem cont de aceste bacterii, atunci ne scade imunitatea și rezistența la boli. Acest „organ” imunitar”. 70% din imunitatea noastră trăieşte în intestin. Organismul nostru e populat cu aceste bacterii, dacă noi nu le hrănim nu mai aveam această armată biologică ce ne apără.

Noi ne naştem sterili la nivelul intestinului. Copilul trebuie să intre în contact cu cât mai multe alimente diferite. Trebuie să aibă contact cu 15 alimente, zilnic. Avem o alimentaţie plină şi sănătoasă, dar câteodată,mai ales după un tratament cu antibiotice, avem nevoie de aceste suplimente ca să întregim culturile bacteriene care au fost distruse. Suplimentele cu acele probiotice sunt cele mai benefice metode de a ne dezvolta şi a ne întări imunitatea pentru că nu au niciun efect secundar.

Noi le dăm în ideea în care o parte din acele bacterii se vor coloniza, vor rămâne în intestin pentru că inclusiv cu vârsta diversitatea acestor bacterii benefice scade din cauza vârstei, din cauza stresului. Stresul, pe lângă zahăr şi o alimentaţie excesiv de bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi pentru că mor de foame dacă nu le hrănim. Nu realizăm că carbohidraţii ne hrănesc aceste bacterii, avem stresul, antibioticele. Tot ce aducem în intestin ne dezechilibrează această microbiotă. Produsele care fermentează sunt foarte benefice. Avem borşul, drojdia, care la fel sunt foarte bune”, a declarat Mihaela Bilic, la ”Vorbeşte lumea”.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat din Cricău, cu dosar PENAL după ce și-ar fi agresat concubina: Îi este interzis să se apropie de ea

Publicat

în

La data de 21 mai 2022, în jurul orei 23,15, în urma unui apel la 112, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au intervenit la o locuință de pe raza comunei Cricău, unde a fost semnalată o faptă de violență în familie.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, un bărbat, în vârstă de 31 de ani, și-ar fi agresat concubina.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de bărbat, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-a fost interzis să se apropie de femeie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Se trece la „optimizarea fiscală” în România: Ce presupune aceasta

Publicat

în

PNL şi UDMR fac front comun împotriva ideii de introducere a unui impozit progresiv. Cel puţin, până în vara lui 2023 acest subiect este închis în Coaliţia de guvernare.

Ce a rămas, însă pe masă Executivului, în analiză, este acea optimizare fiscală pentru a creşte gradul de Colectare. PSD este de acord cu solutia, dar atentioneaza ca oricum in acest moment in Romania nu mai avem de mult cota unica de impozitare si ca o discutia pe aceasta tema trebuie sa aiba loc tinand cont de ceea ce se intampla in toata Europa.

Optimizare fiscala inseamna o reviziunire a modului de impozitare a veneiturilor: propuneri de imbunatatire a colectarii taxelor

Elit - Gustul Desăvârșit

PNL si UDMR fac front comun si sustin ca anul acestea sa nu existe o discutie pe aceasta tema. Ei vor ca Ministerul de Finante trebuie sa vina cu o optimizare fiscala, cu noi propuneri pentru taxe si impuneri fiscale care sa imbuanateasca colectarea.

In urm 2 saptamani specialistii de la Ministerul Finantelor urmeaza sa vina cu propuneri pe masa prim- ministrului.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a atentionat in dese randuri in ultimele saptamani ca nu se doreste o bruscare a sistemului de taxe si impozite, dar ca o discutie despre cota unica de impozitare vs cota diferentiata de impozitare trebuie sa aiba loc in Romania in acord cu trendul european.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare