Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Cultură Educație

Direcţia de Sănătate Publică Alba a făcut un prim pas spre cercetarea la nivel înalt

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

O „uşă” importantă pentru judeţul nostru în ceea ce priveşte cercetarea în domeniul sănătăţii
s-a deschis în cursul săptămânii trecute, la Cluj-Napoca, graţie implicării celor de la Direcţia de Sănătate Publică Alba (DSP). Reprezentanţi ai DSP Alba, respectiv directorul instituţiei, dr. Horea Timiş şi dr. Ileana Văcaru, au participat, la Cluj-Napoca, la un curs de sănătate în relaţie cu mediul la care au participat personalităţi din afara graniţelor (Facultatea de Medicină Yale – SUA) şi din ţară (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Centrul Regional de Mediu Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Cluj-Napoca etc.). În cadrul acestui eveniment au fost discutate teme de medicină ocupaţională şi medicina mediului, au fost prezentate proiecte derulate de instituţiile participante, precum şi studii de caz bazate pe evaluări anterioare. Legat de judeţul Alba au fost expuse două cazuri: Roşia Montană şi Kronospan Sebeş (evaluarea riscului pe starea de sănătate). Întâlnirea a fost benefică pentru judeţul nostru în sensul că DSP Alba ar putea fi partener în proiecte alături de granzi ai domeniului cercetării, referire la Facultatea de Medicină Yale, respectiv în crearea unui centru regional de cercetare cu sediul la Alba Iulia. Acesta nu este decât un plus atât pentru DSP Alba care practic a dovedit că are specialişti în domeniu cât şi pentru alte instituţii cum ar fi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba sau universitatea albaiuliană care ar avea astfel o rampă de lansare în domeniul cercetării. Pentru a putea derula astfel de proiecte însă Direcţia de Sănătate Publică Alba trebuie să obţină acreditarea laboratorului de analize lăsat de izbelişte din  anul 2001… Având în vedere că de 10 ani de zile nu s-au făcut niciun fel de investiţii, acum DSP Alba se luptă din răsputeri pentru această acreditare. Laboratorul trebuie să îndeplinească anumite condiţii precum: resurse umane suficiente numeric şi calificate profesional, aparatură şi echipament de lucru, condiţii ambientale. Pentru început acreditarea se va face pe palierul analizelor de apă şi pe aparatura deja existentă, lucrările de reabilitare a spaţiului fiind cele care iau timp, asta şi graţie birocraţiei privind licitaţia. Reparaţiile curente, schimbarea pardoselii cu una corespunzătoare etc., lucruri amânate de 10 ani de zile, ar putea costa câteva sute de milioane de lei vechi, bani ce vor veni din resurse proprii ale instituţiei. Aşa cum a precizat directorul DSP Alba, dr. Horea Timiş, documentaţia în vederea acreditării este aproape finalizată, se va face tot ceea ce e posibil pentru găsirea fondurilor necesare şi se speră ca anul viitor laboratorul DSP Alba să fie acreditat.
Ceea ce nu e normal, pe lângă faptul că de-a lungul a zece ani de zile nimeni nu a făcut nimic pentru laboratorul direcţiei, este şi modul în care Ministerul Sănătăţii împarte banii. De exemplu laboratorul, neacreditat, poate să cumpere reactivi pe care nu-i foloseşte, dar nu poate să facă investiţii pentru amenajarea corespunzătoare a spaţiului… La fel ca peste tot este vorba de lipsa unui management bun, a unei gândiri „în afara cutiei”. Cine ştie, poate noul ministru al Sănătăţii, care provine din interior, se va consulta cu cei din teritoriu, care ştiu cel mai bine lipsurile şi necesităţile. Până una alta sperăm că laboratorul DSP Alba va primi acreditarea şi odată cu asta va face paşii necesari pentru a deveni partener în cadrul unor proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale care să plaseze judeţul Alba printre pionii importanţi în acest domeniu. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea