Rămâi conectat

Societate

Din Vadu Moţilor la Parlamentul României

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ţara Moţilor reprezintă una dintre zonele cele mai importante ale României, jucând un rol deosebit în istoria naţională din punct de vedere politic, economic şi cultural. A dat două mari evenimente istoriei patriei: Răscoala de la 1784 condusă de Horea, Cloşca şi Crişan şi Revoluţia de la 1848-1849 condusă de Avram Iancu.
Încă din clasele mici, noi, dascălii, avem posibilitatea să trezim în sufletele elevilor sentimente de mândrie, de respect, de admiraţie faţă de înaintaşii noştri, pe care trebuie să-i preţuim dar şi să le insuflăm elevilor dorinţa de a transmite, la rândul lor, moştenirea înaintaşilor. Scopul excursiilor este atât de natură informativă, formativă dar mai ales de natură educativă. Scopul direct al excursiei este de a le cultiva preţuirea şi dragostea de frumos faţă de monumentele istorice şi culturale vizitate, faţă de obiceiurile şi tradiţiile poporului nostru, faţă de morala creştină românească şi faţă de natura Patriei. Excursiile contribuie la dezvoltarea simţului de observaţie al elevilor, a interesului pentru cunoaşterea trecutului şi a capacităţii de înţelegere a realităţii înconjurătoare. În acest sens, la invitaţia domnului deputat Corneliu Olar un grup de 31 de elevi şi 7 cadre didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII Vadu Moţilor au fost în vizită la Parlamentul României.
Deputatul moţilor, Corneliu Olar, născut în comuna Horea din judeţul Alba, prin „Ambasada Ţării Moţilor” pe care a edificat-o la Săftica (la câţiva kilometri de centrul Bucureştiului), pune în valoare tradiţiile şi obiceiurile moţeşti chiar în apropierea Parlamentului. Excursia a început vineri, 27 mai 2011, ora 7.00, când am plecat din comuna Vadu Moţilor. La ora 10.00 ne-am întâlnit cu domnul deputat Corneliu Olar (care ne-a aşteptat cu cornuri calde) şi cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel în Alba Iulia. Domnul Olar ne-a prezentat itinerariul excursiei, iar apoi pe toată perioada excursiei a ţinut telefonic legătura cu noi. În drum spre „ambasadă” am vizitat, pe valea Oltului, Mănăstirea Cozia. Seara am ajuns la Săftica la „Ambasada Ţării Moţilor” unde am fost primiţi cu căldură de gazdele de acolo. Sâmbătă, 28 mai, îmbrăcaţi în costume populare, însoţiţi de ghizi am vizitat Grădina Zoologică, Casa Poporului – Parlamentul României, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Parcul Herăstrău unde elevii s-au jucat în parcurile de distracţii şi ne-am plimbat cu un vaporaş pe lac.
Duminică, 29 mai, de dimineaţă ne-am luat la revedere de la gazdele noastre deosebit de ospitaliere cu rugămintea ca atunci când vin în Ţara Moţilor să ne caute şi ei pe noi. În drumul spre casă am vizitat Castelul Peleş, ctitorie a regelui Carol I. Mulţumim din suflet încă o dată organizatorilor pentru ocazia minunată oferită atât elevilor cât şi nouă, cadrelor didactice, de a vedea toate aceste frumuseţi ale capitalei, precum şi ale ţării noastre.
Cadrele didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII, Vadu-Moţilor


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea