Ziarul Unirea

Din toamnă, într-un oraș din Țara Moților, va funcționa ”mall-ul moțesc” destinat exclusiv producătorilor din Apuseni

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

”Mall moțesc” destinat exclusiv producătorilor din Apuseni, realizat din fonduri europene pentru producătorii din Apuseni

În toamnă va fi finalizată hala agroalimentară modernizată din Zlatna, destinată valorificării produselor agro-alimentare ale fermierilor de pe toată Valea Ampoiului, din Apuseni. Proiectul administrației locale – ”Modernizare infrastructură de valorificare și promovare a produselor din zona submontană – Piața Agroalimentară Zlatna” – este derulat prin AFIR, iar valoarea totală estimată a lucrărilor este de 894.081,72 lei, fără TVA.

Investiția este destinată sprijinirii producătorilor locali pentru a-și putea vinde marfa produsă în locuri de desfacere care corespund standardelor și normelor europene. Pe lângă facilitățile create producătorilor locali, vor beneficia de investiție și locuitorii de pe raza orașului Zlatna, și anume 2.512 gospodării, prin asigurarea cu produse proaspete agro-alimentare. Regimul de înălțime al clădirii este de P + 1E. Suprafața construită este de 268,4 mp, iar suprafața desfășurată este de 536,8 mp. La parter va exista o zonă comercială de 160 mp, o cameră frigorifică de 23,5 mp și un spațiu de depozitare de 59,1 mp. La etaj se va realiza o zonă comercială de 170 mp și grupuri sanitare de 23,5 mp.

ELIT

Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a explicat pentru Ziarul Unirea că aici se va încerca și un proiect pilot de valorificare a cărnii de porc: ”În urma discuțiilor purtate cu ambasadoarea Chinei în România am trasat direcțiile preliminare pentru exportul de carne de porc – bio – din România, Zlatna, spre China.

Vom putea congela carnea de porc aici la noi, va fi transportată cu containere frigorifice spre Aeroportul Cluj, iar de aici va lua drumul Chinei. Cu brânza nu putem face acest lucru, pentru că ni s-a comunicat că chinezii nu prea sunt consumatori de brânză, însă am primit asigurări că în China sunt cetățeni care își permit să cumpere carne de porc, ecologică, deși este mai scumpă”.

Mall-ul moțesc este un vis mai vechi al primarului Ponoran, de a oferi șansa producătorilor locali să-și valorifice marfa și să elimine, pe cât posibil, intermediarii.