Sport
Din pricina crizei financiare şi a dezinteresului CS Gold Roşia Montană, multipla laureată la rugby feminin s-a retras din campionat!
Echipa feminină de rugby în 7 CS Gold Roşia Montană s-a retras din campionatul naţional de junioare, competiţie aflată în plină desfăşurare. Prosopul a fost aruncat din motive financiare, strădania antrenorului Ionel Sahlean, cel care a „inventat” în Munţii Apuseni un important centru al sportului cu balonul oval fiind zadarnică. Tot din aceleaşi raţiuni a fost abandonată activitatea şi la nivelul senioarelor, de aproximativ un an criza bântuind prin vestiarele formaţiei feminine.
*Două titluri naţionale la junioare şi bronz la senioare
Înfiinţată în urmă cu 4 ani, CS Gold Roşia Montană a devenit rapid o forţă la acest nivel la rugby-ului feminin din ţară. Astfel au fost câştigate două titluri naţionale la junioare (în 2012 şi 2014), precum şi o medalie de argint la aceeaşi secţiune (2013). La acest palmares se mai adaugă bronzul din 2014 la senioare, dar şi locul al treilea cucerit la Campionatul Mondial intercluburi la junioare. Din păcate toate aceste rezultate, plus pasiunea jucătoarelor şi a antrenorului s-au dus pe apa Sâmbetei, rămânând doar simple amintiri. O parte dintre rugbiste au plecat spre zări mai calde: Alina Diniţă, Mădălina Radu şi Oxana Bunici – la Agronomia Bucureşti, Nicoleta Drilea şi Codrea Rodica – la echipa naţională a Republicii Moldova. „Am rezistat cât am putut, dar n-am mai putut duce de unul singur povara unei competiţii, oricâtă pasiune ar fi la mijloc. N-am mai fost sprijiniţi de nimeni, am fost abandonaţi. Probabil de la sport nu se câştigă prea multe voturi, de aceea nu se investeşte”, a răbufnit antrenorul Ionel Sahlean. O posibilă soluţie se întrevede prin înfiinţarea secţiei de rugby feminin în cadrul CS Unirea Alba Iulia, însă e regretabil ce s-a întâmplat…

Sport
Powerlifting de aur: uniristul Andrei Irimie – iarăși campion european | Delegația României, 31 de medalii și locul 3 pe națiuni!
Începutul acestei luni a însemnat pentru România participarea la Campionatul European de Powerlifting, la Pilsen (Cehia), cea mai importantă competiție continentală și poate prima în care delegația tricoloră a avut statut de favorită clară la câștigarea medaliilor europene, într-o concurență cu reprezentanții altor 20 de națiuni.
Reprezentativa națională a reușit performanțe de pus în ramă: să conserve titlul de campion european la seniori prin Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia, ce a reeditat performanța anului trecut), să obțină un număr fabulos de medalii, 31, și să se claseze pe un onorabil loc trei în clasamentul pe națiuni, devenind astfel una dintre națiunile care contează cu adevărat în plan sportiv, asta chiar dacă resursele materiale sunt limitate.
“Există în sport momente în care se face liniște. O liniște profundă și premergătoare intonării imnului național, o liniște ce anticipează consfințirea faptului că un sport tânăr și viguros își revendică cu diplomație și fermitate locul 1 între sporturile momentului. Vorbim despre powerlifting, un sport pe care îl confirmă atât statistica cât și realitatea. De-a lungul timpului România a generat sportivi cu șanse la nivelul acestei competiții, dar parcă, niciodată, puterea organizatorică, managementul sportiv și strategia sportivă pe termen mediu și lung nu au fost privite în maniera în care am fost percepuți acum”, a sintetizat albaiulianul Ovidiu Pănăzan, președintele Federației Române de Powerlifting, ce are sediul în Cetatea Marii Uniri. La salba de medalii au contribuit și concurenții din Alba, ce și-au trecut în cont 12 distincții, aurul fiind adjudecat de Andrei Irimie (seniori, singura din delegația României la acest nivel) și Paul Bejenariu (CS Universitatea Alba Iulia, juniori).
*12 medalii adjudecate de sportivii din Alba
Sportivii din Alba, rezultate:
*juniori II (14-18 ani): Bianca Todorescu (cat. 57 kilograme, CS Unirea Alba Iulia, antrenor Ovidiu Pănăzan) – locul 3 la genuflexiuni, locul doi la împins din culcat, locul 4 la îndreptări și total;
*juniori I (19-23 ani): Paul Bejenariu (cat. 105 kg, CS Universitatea Alba Iulia) – trei medalii de aur la împins din culcat, îndreptări și total, o medalie de bronz la genuflexiuni și locul 3 pe echipe juniori I;
Alexandra Cazacu (cat. 52 kg, CS Unirea Alba Iulia, antrenor Ovidiu Pănăzan) – o medalie de argint la îndreptări și trei medalii de bronz;
*seniori: Andrei Irimie (cat. 83 kg, CS Unirea Alba Iulia) – medalie de aur la împins din culcat, locul 11 la total, locul 13 la genuflexiuni, locul 14 la îndreptări;
Alexandru Cazacu (cat. 120 kg, CS Unirea Alba Iulia, antrenor Ovidiu Pănăzan) – locul 8 la genuflexiuni, locul 9 la împins din culcat și total, locul 10 la îndreptări;
Daniel Ordean (cat. +120 kg, CS Unirea Alba Iulia, antrenor Ovidiu Pănăzan) – locul 4 la împins din culcat, locul 5 la total, locul 7 la genuflexiuni și locul 9 la îndreptări;
*juniori I (19-23 ani): Andrei Georgescu (cat. 53 kg, Iron Team Ploiești, antrenor Cristian Oproiu) – 4 medalii de aur și locul 3 pe echipe juniori I; Cristian Moise (cat. 59 kg, Iron Team Ploiești) – două medalii de argint, 3 medalii de bronz, locul 3 pe echipe juniori I; *seniori: Gheorghe Moise (cat. 66 kg, Iron Team Ploiești) – 3 medalii de bronz la genuflexiuni, împins din culcat și total; Ionuț Lupaș (cat. +120 kg, Crișul Oradea, antrenor Ovidiu Pănăzan) – două medalii de bronz la genuflexiuni și îndreptări; Daniela Stroe (cat. 47 kg, Iron Team Ploiești) – 4 medalii de argint; au mai participat Bogdan Pop (cat. 74 kg, Caza Powerlifting Timișoara, antrenor Sorin Cazacu) și Ioana Petcu (cat. 69 kg, Iron Team Ploiești).
“Rezultatele au fost obținute în condițiile în care performanța despre care vorbim nu a avut niciodată nevoie de validarea majoretelor tot mai numeroase în sportul românesc. Să nu înțelegeți că aplauzele majoretelor nu sunt importante, sunt, numai că nu au fost niciodată fundamentul strategiei sportive pe care am aplicat-o în acești ani de când ne-am asociat cu marea performanță. Am reușit să urcăm pe podiumul european și mondial tocmai pentru că în culise am așezat greutățile nu strategia, tocmai pentru că în culise am continuat să ne pregătim, nu să reglăm luminile pentru un show bun. Între performanță și marketing este o diferență pe care este bine să o sesizăm. Sportul la acest nivel nu are voie să se transforme într-un spectacol de iluzionism în care mâna este mai rapidă decât ochiul lăsându-i astfel pe spectatori cu gura căscată și buzunarele goale. În liniștea despre care vorbeam ar trebui să se nască vocea celor chemați să recunoască, cu adevărat marea performanță, ar trebui să se nască dincolo de orgoliile și interesele exprese ale sportului local respectul pe care-l merită o mișcare care a dat infinit mai mult decât a cerut. V-am dat din nou locul întâi între națiunile europene, am ridicat din nou steagul la cel mai înalt nivel. Rămâne să vedem ce veți face cu aceste realități….”, a încheiat antrenorul Ovidiu Pănăzan (prin intermediul unui comunicat de presă).
Sport
Finala Cupei României, faza județeană, în 11 iunie | Ultimul act al competiției “KO”, la Zlatna sau la Daia Română
Conform informațiilor furnizate de Asociația Județeană de Fotbal, finala Cupei României, faza județeană, se va desfășura sâmbătă 11 iunie, în aceste zile urmând să se stabilească gazda ultimului act. Voința Stremț, câștigătoarea ultimelor două trofee județene, s-a calificat în finală după loviturile de departajare, elimânând Performanța Ighiu, iar cealaltă semifinală se va disputa miercuri, 25 mai, pe “Cetate”, între CSU Alba Iulia și Energia Săsciori.
Cum studenții lui Mihai Manea sunt favoriți, este foarte posibil să asistăm la a treia finală consecutivă între Voința Stremț și CSU Alba Iulia. Variantele vahiculate până în acest moment, Stadionul “Cetate” din Alba Iulia sau Galtiu, au căzut din diverse motive, arena albaiuliană nefiind agreată de oficialii stremțeni (locul pe care CSU dispută meciurile interne), la Galtiu fiind vorba despre un weekend în care familia Hulea este prinsă în alte activități programate anterior. Așadar, se discută despre Zlatna (a mai fost o finală, în 2009, pe “Minaur”, CS Zlatna – CS Ocna Mureș 3-0) sau Daia Română (în premieră), o decizie urmând să fie luată până la finele săptămânii.
În aceeași zi, în cuplaj cu finala Cupei României, se va disputa și finala Cupei României Under 19, competiție organizată în premieră de AJF Alba în acest an. La acestă întrecere juvenilă s-au înscris 6 echipe, repartizate în două grupe. Mai sunt meciurile Metalurgistul Cugir – LPS Sebeș (grupa B, în 18 mai, ora 18.00) și Fortuna Lunca Mureșului – CS Universitatea Alba Iulia (grupa A, 21 mai, ora 11.00), cele 4 fiind deja calificate în semifinale (ordinea din grupe se va stabili după aceste întâlniri, semifinalele sunt într-o singură manșă, în perioada 26-31 mai). Între aceste două întâlniri se va desfășura festivitatea de premiere a performerilor județeni din ediția 2021/2022, exceptând Campionatul Speranțelor “Dragoș Damian” (mutat în perioada anotimpului rece).
Sport
“Fotbal în familie”, ediția inaugurală, o reușită! Familia Avram, din Cugir, laureata competiției AJF Alba
Ediția inaugurală a atractivei competiții “Fotbal în familie”, 3×3 (tata, mama și copilul) desfășurată în 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei, în Piața Cetății din Alba Iulia (fostul parc Custozza), a fost câștigată de familia Avram (foto), din Cugir (Traian Avram este în staff-ul tehnic al divizionarei terțe Metalurgistul Cugir).
La turneu s-au înscris 26 de familii din județul Alba, competiția disputată în sistem eliminatoriu (tablou de tenis), după regulile “miuței” din copilărie (fără portar, aut cu piciorul, maxim 10 minute de joc, învingătoare echipa care are două goluri mai mult decât adversarul) fiind un real spectacol. O ințiativă remarcabilă a AJF Alba (sursa foto) prin organizarea acestui inedit turneu de fotbal, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, Consiliul Județean Alba, CSM Unirea Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia și Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba.
“Vrem să permanentizăm acest turneu, să îl îmbunătățim de la an la an, chiar să-l desfășurăm pe categorii de vârstă. Ne bucură interesul manifestat, a rezultat o acțiune reușită, la finele căreia toți cei prezenți s-au bucurat de fotbal”, a declarat Cristian Petropulos, președintele AJF Alba.
Fiecare echipă a primit diplomă de participare, iar cele calificate în “careul de ași” au fost recompensate cu trofee, medalii și mingi. Pe locul întâi s-a clasat familia Avram (Maria, Traian și Bogdan), urmată de Csaszar (Maya, Andrei și Mihai), Pașca Igna (Laura, Laurențiu și Dorel) și Baranyi (Adriana, Marius și Edmund). Cele 26 de “trio”-uri participante au fost: Szandai, Bălăceanu 1, Bălăceanu 2, Avram 1, Avram 2, Baranyi, Nemeth, Sularea, Ghioncă 1, Ghioncă 2, Rațiu, Gherman, Florinc 1, Florinc 2, Csaszar 1, Csaszar 2, Rus, Tudor, Matyasi, Sdira, Brânză, Muntean, Muntean M., Pașca Igna, Alb și Zoica. Au arbitrat Elisabeta Sunzuiană, Andra Maria Crăciun și Tiberiu Horvath.
“Acest concept al competiției a fost gândit de regretatul Adrian Lucaci, fostul președinte al AJF Arad, care din păcate a decedat în data de 12 aprilie 2020, un om de la care am învățat foarte multe”, a încheiat Cristian Petropulos.
-
Actualitateacum 23 de ore
România se va îndrepta spre impozite mai mari. Adrian Vasilescu, BNR: „Veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană”
-
Actualitateacum 16 ore
Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei
-
Curier Județeanacum 5 ore
FOTO| Mihaela Mih Dehelean, sportivă a CS Unirea Alba Iulia, evoluție foarte bună la o competiție internațională de prim rang. Progres vizibil de la un an la altul
-
Curier Județeanacum 21 de ore
FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Închis pentru inițiere înot și agrement în perioada Campionatului Național de Polo, juniori III
-
Curier Județeanacum 23 de ore
AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul AIUD: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi
-
Actualitateacum 15 ore
BANI pentru 14 clădiri sau obiective istorice din Roșia Montană: Lista acestora, după includerea în UNESCO
-
Actualitateacum 20 de ore
Avertizare meteo: Vremea se va răci semnificativ în această săptămână. Vijelii, descărcări electrice, grindină și chiar lapoviță în zonele înalte
-
Actualitateacum 24 de ore
Surprize la Recensământul 2022: În jumătate din țară, auto-recenzații din mediul rural îi depășesc cu mult pe cei din urban
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Au pus în pericol siguranța în trafic: Șoferi beți și fără permis, prinși de către polițiștii din Alba