Rămâi conectat

Cultură Educație

Din cauza unei contestaţii, Universitatea „1 Decembrie 1918” a pierdut finanţarea pentru construirea unui centru de învăţământ şi cercetare multidisciplinară pentru studenţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Acum câţiva ani, Universitatea „1 Decembrie 1918” (UAB) Alba Iulia a preluat de la unitatea militară clădirea dezafectată a unui fost depozit, în vederea construirii unui centru de învăţământ şi cercetare multidisciplinară pentru studenţi. Din cauza avansatei stări de degradare a imobilului şi a costurilor mari pentru reabilitare, instituţia albaiuliană de învăţământ superior a intenţionat să demoleze construcţia şi să ridice un alt corp de clădire. Demolarea nu a fost aprobată de Ministerul Culturii şi în aceste condiţii s-a întocmit documentaţia pentru reabilitarea clădirii existente, universitatea având aprobat un buget de 2.000.000 de lei pentru demararea lucrărilor.  Costurile totale iniţiale au fost estimate la peste 12.000.000 de lei (circa 3 milioane de euro), dar de atunci starea clădirii s-a înrăutăţit şi mai mult, nefiind exclusă posibilitatea ca valoarea investiţiei să crească.
„Dacă am fi construit o nouă clădire, am fi economisit 3.000.000 de lei la buget, reabilitarea vechii construcţii fiind mai costisitoare decât edificarea uneia noi”, ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, rectorul UAB.
Ing. Gavril Traxler, director adjunct al UAB, a declarat că universitatea a desemnat firma câştigătoare în urma licitaţiei, dar licitaţia din luna iulie 2011 a fost contestată de una dintre firmele participante la licitaţie. În intervalul de soluţionare a contestaţiei de către Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), a avut loc rectificarea bugetului de stat, iar Universităţii „1 Decembrie 1918” i-au fost retrase fondurile necesare derulării acestei importante investiţii, pentru care instituţia academică asigurase deja reţelele de utilităţi publice, în contextul lucrărilor care se execută în această perioadă în Cetate. CNSC a dat câştig de cauză firmei contestatare, dar universitatea nu a mai dispus de finanţare, astfel că UAB este nevoită să reia procedurile. Astfel, din cauza acelei contestaţii, despre care ing. Gavril Traxler susţine în continuare că ar fi fost nefondată, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a pierdut suma de 2 milioane de lei pentru începerea execuţiei lucrărilor. El şi-a exprimat însă speranţa că MECTS va aproba în acest an fondurile necesare demarării acestei investiţii, autorizaţia de construcţie fiind valabilă 5 ani. În noua clădire ar urma să fie amenajate 9 laboratoare: de nanotehnologii, prelevare probe, de topografie şi cadastru, de ingineria mediului, de fotointerpretare, de realitate virtuală, de măsurători energetice, de comunicaţii şi de contabilitate aplicată, dar aici vor exista şi cabinete pentru profesori, grupuri sociale etc.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea