Din cauza unei contestaţii, Universitatea „1 Decembrie 1918” a pierdut finanţarea pentru construirea unui centru de învăţământ şi cercetare multidisciplinară pentru studenţi

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    Acum câţiva ani, Universitatea „1 Decembrie 1918” (UAB) Alba Iulia a preluat de la unitatea militară clădirea dezafectată a unui fost depozit, în vederea construirii unui centru de învăţământ şi cercetare multidisciplinară pentru studenţi. Din cauza avansatei stări de degradare a imobilului şi a costurilor mari pentru reabilitare, instituţia albaiuliană de învăţământ superior a intenţionat să demoleze construcţia şi să ridice un alt corp de clădire. Demolarea nu a fost aprobată de Ministerul Culturii şi în aceste condiţii s-a întocmit documentaţia pentru reabilitarea clădirii existente, universitatea având aprobat un buget de 2.000.000 de lei pentru demararea lucrărilor.  Costurile totale iniţiale au fost estimate la peste 12.000.000 de lei (circa 3 milioane de euro), dar de atunci starea clădirii s-a înrăutăţit şi mai mult, nefiind exclusă posibilitatea ca valoarea investiţiei să crească.
„Dacă am fi construit o nouă clădire, am fi economisit 3.000.000 de lei la buget, reabilitarea vechii construcţii fiind mai costisitoare decât edificarea uneia noi”, ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, rectorul UAB.
Ing. Gavril Traxler, director adjunct al UAB, a declarat că universitatea a desemnat firma câştigătoare în urma licitaţiei, dar licitaţia din luna iulie 2011 a fost contestată de una dintre firmele participante la licitaţie. În intervalul de soluţionare a contestaţiei de către Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), a avut loc rectificarea bugetului de stat, iar Universităţii „1 Decembrie 1918” i-au fost retrase fondurile necesare derulării acestei importante investiţii, pentru care instituţia academică asigurase deja reţelele de utilităţi publice, în contextul lucrărilor care se execută în această perioadă în Cetate. CNSC a dat câştig de cauză firmei contestatare, dar universitatea nu a mai dispus de finanţare, astfel că UAB este nevoită să reia procedurile. Astfel, din cauza acelei contestaţii, despre care ing. Gavril Traxler susţine în continuare că ar fi fost nefondată, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a pierdut suma de 2 milioane de lei pentru începerea execuţiei lucrărilor. El şi-a exprimat însă speranţa că MECTS va aproba în acest an fondurile necesare demarării acestei investiţii, autorizaţia de construcţie fiind valabilă 5 ani. În noua clădire ar urma să fie amenajate 9 laboratoare: de nanotehnologii, prelevare probe, de topografie şi cadastru, de ingineria mediului, de fotointerpretare, de realitate virtuală, de măsurători energetice, de comunicaţii şi de contabilitate aplicată, dar aici vor exista şi cabinete pentru profesori, grupuri sociale etc.
Robert GHERGU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

2 Comentarii

Gogu 24 ianuarie 2012 at 20:24

Se uita a se preciza ca a castigat Grup Corint si pt ca nu a primit verde de la CNSC acum se reface licitatia.
Ce escrocherie pe bani publici…

matahala 24 ianuarie 2012 at 20:36

nu din cauza unei contestatii „a pierdut” finantarea.

Din articol rezulta ca a fost admisa contestatia. Asta inseamna ca a avut dreptate contestatorul.

Cine a „minarit” licitatia sa raspunda….desi ma cam indoiesc:)

Comentariile sunt oprite