Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Diferența dintre inhalatoare și aparate aerosoli: la ce se folosește fiecare (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inhalatoarele și aparate aerosoli sunt dispozitive care îi ajută pe copii să-și ia medicamentele pentru astm. Cele mai multe medicamente pentru astm se prezintă sub formă lichidă. Pentru a funcționa, acestea trebuie să fie inspirate pentru a ajunge în plămâni.

Nebulizatoarele și inhalatoarele transformă medicamentele lichide în vapori pe care copiii îi pot inhala. Unele inhalatoare administrează medicamente sub forma unei pulberi fine care poate fi, de asemenea, inhalată.

Aceste dispozitive sunt eficiente atunci când sunt utilizate în mod corespunzător. Dar fiecare are avantajele și dezavantajele sale, așa că discutați cu medicul copilului dumneavoastră pentru a afla care este cel mai potrivit pentru copilul dumneavoastră.

Aparate aerosoli: cum funcționează?

Un nebulizator este un dispozitiv electric sau alimentat cu baterii. De obicei, acesta este format din patru părți:

  • motorul
  • piesa bucală sau masca de față
  • cupa
  • tubulatura

Medicamentul este plasat în cupa care este atașată la motor prin tubulatură. Piesa bucală sau masca facială este atașată la cupă. Când dispozitivul este pornit, acesta trimite o ceață fină în mască, iar copilul respiră vaporii.

Un copil nu trebuie să „facă” nimic pentru a se medica, decât să stea nemișcat și să inspire. De obicei, este nevoie de 5 până la 10 minute pentru ca copilul să respire tot medicamentul. Dacă copilul nu stă nemișcat, nu cooperează sau începe să plângă, este posibil să nu primească toate medicamentele necesare. În timpul tratamentului, este important să vă ajutați copilul să fie cât mai liniștit și cât mai tăcut posibil.

Cum funcționează un inhalator?

Inhalatoare cu doză măsurată

Inhalatoarele cu doză măsurată administrează o doză de medicamente pentru astm măsurată în prealabil sub forma unui spray. Acestea arată ca niște cutii mici de aerosoli. Atunci când o persoană strânge inhalatorul, acesta eliberează un „puf” dozat de medicament.

Inhalatoarele cu doză măsurată necesită coordonare din partea utilizatorului. Copilul trebuie să știe cum să activeze dispozitivul și să respire în același timp. În caz contrar, medicamentul poate ajunge în gura copilului în loc să ajungă în plămâni. Din acest motiv, mulți medici recomandă copiilor mici să utilizeze inhalatoare cu doză măsurată cu o cameră de inhalare (sau dispozitiv de spațiere).

Acest dispozitiv este o cameră de reținere pentru medicamentul pentru astm. Acesta este atașat la inhalator la un capăt și la piesa bucală sau la masca facială la celălalt capăt. Atunci când o persoană apasă inhalatorul, medicamentul rămâne în interiorul camerei până când copilul este gata să inhaleze. Prin urmare, copiii foarte mici și chiar sugarii pot primi medicamentele folosind un inhalator cu doză măsurată cu o cameră de inhalare, deoarece nu trebuie să „facă” nimic altceva decât să stea nemișcați și să inspire.

Cu o cameră de inhalare, de obicei durează mai puțin de 30 de secunde pentru ca medicamentul să ajungă la plămâni. Unele inhalatoare cu doză măsurată au un contor care arată câte doze de medicament sunt disponibile. În cazul în care nu au un contor, trebuie să se țină o evidență a numărului de doze utilizate până în prezent, astfel încât inhalatorul să poată fi înlocuit atunci când este cazul.

Inhalatoare cu pulbere uscată

În cazul inhalatoarelor cu pulbere uscată, medicamentul se prezintă sub formă de pulbere. Pulberea trebuie, de asemenea, inhalată, dar nu iese sub formă de spray. Prin urmare, copilul trebuie să muncească mai mult, inhalând medicamentul sub formă de pulbere rapid și cu multă forță. Majoritatea copiilor le pot folosi în mod eficient începând cu vârsta de 5 sau 6 ani. Medicii tind să prescrie mai des inhalatoare cu doză măsurată decât inhalatoare cu pulbere uscată.

Ce altceva ar trebui să știi?

Utilizarea unor aparate aerosoli sau a unor inhalatoare poate fi complicată. Așadar, cereți medicului copilului dumneavoastră să vă arate cum funcționează dispozitivul înainte de a-l utiliza pentru prima dată. Medicii le pot cere copiilor mai mari sau adolescenților să folosească inhalatorul în cabinetul lor și le pot da sfaturi, dacă este necesar. Dacă aveți întrebări sau dacă vă îngrijorează faptul că copilul dumneavoastră nu primește doza corectă de medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră.

sursa foto: emag.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea