Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputat Ioan Dîrzu/ Declarație politică: Legea muntelui este creația PSD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După 4 ani de dialog continuu cu locuitorii Munților Apuseni și asumarea ei prin Programul de guvernare 2016-2020, am reușit să livrez cetățenilor României din zona montană ”Legea muntelui”. A fost vorba de zeci de ore de dezbateri cu fermierii, mediul de afaceri, sindicatele și cetățenii din zona montană pentru a da României un cadru normativ prin care putem dezvolta Munții Apuseni mai repede și mai sustenabil. Acest efort colectiv a fost a colegilor PSD din întreaga țară, cu precădere din județul Alba, și nu a PDL-PNL care a sabotat în permanență proiectul de lege și l-a votat la final doar de frica cetățenilor.

Un anumit deputat PDL Alba, își asumă pe nedrept Legea muntelui, singurul efort făcut fiind acela de a o vota. Nici informațiile despre lege nu le prezintă corect, scopul fiind acela de a discredita locuitorii Munților Apuseni și pe adevărații inițiatori ai legii.

Reamintesc corect că Legea Muntelui aduce noi subvenții și ajutoare pentru fermierii români și facilități fiscale dintre care: sprijinirea financiară și materială pentru constituirea și dezvoltarea formelor asociative în zona montană a producătorilor și procesatorilor agricoli și sprijinirea financiară și materială a asociațiilor de producători pentru a avea acces pe piețe.

Locuitorii, care au gospodăriile situate în zone cu grad înalt de izolare, precum şi cei cu nevoi sociale din zona montană au dreptul la o cantitate anuală de lemn de foc, cu titlu gratuit, pentru încălzirea locuinţei.

Tinerii din zona montană pot solicita şi primi material lemnos pentru a construi structuri de primire turistice: pensiuni agroturistice, camere şi apartamente de găzduire.

Familiile tinere de agricultori de munte, care își întemeiază gospodării și cresc animale (cel puțin cinci vaci), vor fi scutite de impozitul agricol și impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani de la înființare și de 50% din acestea, în anii următori.

În zona montană din întreaga țară se vor construi centre teritoriale de reproducție și selecție a animalelor pentru rumegătoare, care vor desfășura programe de selecție și de adaptabilitate la condițiile zonei montane, în colaborare cu unitățile de cercetare-dezvoltare-inovare. De asemenea, Guvernul va construi platforme individuale de gestionare a gunoiului de grajd la fermele mari, ajutând la conservarea și protejarea mediului înconjurător și refolosirea îngrășământului organic la alte activități agricole.

Ceea ce trebuie reamintit e faptul că această lege oferă premisele legale și resursele financiare pentru dezvoltarea agroturismului în zona montană. Pe lângă racordarea la serviciile comunitare de utilitate publică, legea finanțează masiv sectorul agricol și sprijină comercializarea produselor tradiționale, controlul calității produselor și creează infrastructura necesară unirii serviciilor turistice rurale cu cele agricole și zootehnice.

Este o lege social-democrată, o lege care asigură echitate, solidaritate și dezvoltare durabilă. Nu este o lege făcută de PDL-iștii din Alba, cu scopul de a se îmbogăți ei și familiile lor. Munții Apuseni înseamnă oamenii care locuiesc acolo, nu afacerile de partid ale PDL Alba.

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea