Rămâi conectat

Ştirea zilei

Demolatorii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Român născut, crescut şi educat, am toate motivele ca la capătul a 20 de ani de la lovitura de stat din decembrie, prin tot ce s-a întreprins în această perioadă, să fiu profund afectat de rezultatele acumulate care nu pot bucura pe niciun român adevărat ce priveşte obiectiv nu subiectiv adevărata stare a lucrurilor în care  momentan se află România. O singură excepţie (pentru mine personal), sunt două posturi TV – Etno şi Favorit – unde îmi găsesc refugiul cu dragul şi frumosul nostru folclor căruia eu îi dau primatul la scară planetară: „Portul, cântecul şi jocul / Din moşi-strămoşi moştenit / Folcloru-n ansamblu totul / E dar de la Dumnezeu primit / Mulţumesc lui Dumnezeu / De tot cu ce ne-a înzestrat / Ţara-ntreg poporul meu / De la primul om creat”.
Depărtându-mă de această realitate, în oricare domeniu privesc nu văd decât ratare curată, fructul copt al unei politici sterile, lipsită de orice obiectivitate, promovată după reţete străine din care străinii au avut de câştigat iar noi românii numai de pierdut. Ne-am lepădat de cele mai importante valori ca întreprinderi, telecomunicaţii, petrol, gaze naturale, bănci până şi terenuri din dragul nost pământ pentru care toată istoria noastră e plină de exemple revoluţionare (cu adevărat revoluţionare), toate cu tentă de întregire teritorială şi alungarea forţelor străine, exploatatoare care au ajuns să ne domine prin războaie şi înţelegeri meschine ale puterilor mari cotropitoare.
Totul a fost posibil prin docilitatea şi servilismul unor pseudoromâni ajunşi în funcţii foarte susţinuţi de media de-a dreptul malefică, hulind ţara, ignorând tot ce s-a făcut în cei 45 de ani, fără echivalent în toată istoria noastră, iar pe unele ţări care nu ne-au vrut binele niciodată, prezentându-le de o manieră în care parcă şi Dumnezeu de la ei a cerut sfaturi şi metode, la creere. Mai dăunător nici că se putea dar cui să spunem şi cine ne mai bagă în seamă? Am ajuns să ne facă morală francezi, englezi, americani, nemţi, ţări în care România de dinainte de ’89 avea o cu totul altă apreciere şi cotare. Dacă la vremea respectivă exportam produse industriale, agricole şi alimentare, aproape peste tot în lume, după politica de azi am ajuns importator la de toate iar calitatea majorităţii din ele se poate vedea (cine are curiozitatea) la haldele de gunoi şi periferiile oraşelor noastre.
E de neimaginat pe ce am ajuns să ne dăm banii când liniştiţi puteam să ne folosim de produsele noastre superior calitative. Un exemplu: în 1964 mi-am cumpărat o pereche de ghete tip sport de la un magazin din Aiud marca Clujana (azi amintire). Le-am purtat ani de zile în care am făcut şi muncă de teren, le am şi în prezent, arătând aproape ca noi. Consider o blasfemie a considera cele ce aducem dinafară a fi de o calitate mai bună decât cele ce se fabricau în România. Nu mai vorbesc de costumele deosebit de frumoase ce se păstrează şi azi după zeci de ani de când le-am făcut la comandă. De asemenea, în 1966 la târgul internaţional de la Leipzig a fost clasat pe locul I luând medalia de aur, în prezent ne omorâm a importa. Frumos, nu? Dacă ar fi spaţiu disponibil la ziar aş putea veni cu zeci de astfel de exemple care să contrazică pe mincinoşii şi denigratorii de azi nonprofesionişti de lângă care nu lipsesc jigodii care fugind din ţară au slujit străinilor printr-o propagandă falsă mult dăunătoare imaginii ţării noastre în lume.
Avem o pleiadă de sfătuitori în prezent cu viziuni absolut sterile, exprimându-se în termeni generali dar unul nepunctând concret pe ce buton trebuie pus degetul în a ne mişca pozitiv. Sunt şi care mai ştiu dar se feresc de exemple concrete întrucât ele vizează forme şi metode organizatorice din trecut şi riscă a fi etichetaţi nostalgici, ceauşişti, comunişt,i etichete emise de unele fosile îndrăgostite de perioada interbelică care, din trăirile mele nu o doresc urmaşilor mei sub nicio formă. Le-aş dori să nu le fie mai rău de cum mi-a fost mie în comunism unde tot ce mi-am propus şi dorit străduindu-mă a devenit realitate, inclusiv de două ori câştigător la CEC a două autoturisme – Fiat 1300 şi Dacia 1300.
Fraţi români, mă simt obligat a opri naraţiunea de faţă cu regret iar dacă am ajuns să o fac, o fac ca urmare a rezultatelor de la bacalaureat deloc mulţumitoare, de care se face mult caz fără a puncta pe adevăratele cauze. Nu mă pretind mai sus decât cei audiaţi prin media dar cred că totul a plecat de la reformele impuse românilor fără a fi nevoie de ele pentru a nu mai fi ce-a fost şi prezentarea în mod eronat a realităţii precum şi adoptarea unor forme educative după reţete străine, intoxicarea limbajului scris şi vorbit cu expresii din alte limbi, adoptarea unei ţinute vestimentare în şcoli străine de modă românească, în concluzie, o adevărată poluare a românilor pe toate fronturile cu implicaţii negative asupra conştiinţei noastre, a tuturor iar tabloul examenului de bacalaureat recent nu poate să nu poarte amprenta acestor apucături „civilizatoare”.
Manualele alternative, educaţie sexuală, distribuirea de prezervative tinerilor liceeni, ţinuta vestimentară indecentă, băşcălia făcută uniformei şcolare, consumul de doguri, absenteismul, tragerea la răspundere a profesorului pentru unele greşeli în faţa elevilor şi a ţării chiar etc., etc. sunt doar câteva aspecte care au influenţat negativ conştiinţa tineretului şi nu numai, recolta fiind slăbirea întregului sistem educaţional şi de învăţământ care, înainte de ’89 era expus într-o cu totul altă cotă de apreciere comparativ cu orice altă ţară. Este greşit a imputa unei singure persoane şi a-i atribui responsabilitatea pe fondul acestor slabe rezultate jenante la bacalaureatul recent.
Greşit s-a pornit începând cu decembrie ’89 dezinformarea, minciuna fiind la ordinea zilei, s-a continuat şi se continuă şi în prezent iar prin minimalizarea rolului statului în economie, administraţie, învăţământ şi educaţie se constituie într-un adevărat act de demolare a României în toate sferele vieţii. Că e aşa, imensa datorie financiară externă a ţării e avocatul cel mai credibil care nu poate ocoli vinovăţia celor care ne-au plasat într-o asemenea situaţie cu mari consecinţe pe termen imprevizibil. Regret că nu pot avea cuvinte de mulţumire. Am reuşit a mă convinge de cât adevăr conţin unele probleme însuşite în tinereţe şi raportate la ce trăim azi: De la lauda mare mergi cu sacul gol; Ce semeni, aia culegi; Dumnezeu ne-a dat de toate, da-n gură nu bagă la nimeni; Unde-i minte multă-i şi prostie; Ce-şi face omul cu mâna îi aparţine; Nemulţumitului îi ia Dumnezeu darul etc, etc.
Sunt român cu toată fiinţa / Cui să-i spun, cine mă crede / Cât de grea mi-e suferinţa / Când văd cum ţara se pierde.
Petru MACARIE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

La mulţi ani, Veta Biriș! Tezaurul cântecului popular din Alba împlinește frumoasa vârstă de 73 de ani!

Ziarul Unirea

Publicat

în

La mulţi ani, Veta Biriș! Tezaurul cântecului popular din Alba împlinește frumoasa vârstă de 73 de ani!

Veta Biriș, una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică populară din România, sărbătorește astăzi împlinirea a 73 de ani. Cântăreaţa de muzică populară Veta Biriş s-a născut la 11 august 1949 în localitatea Veseuş, judeţul Alba iar la 17 ani s-a mutat în Căpâlna de Jos.

A debutat în 1967 în cadrul concursului „Dialoguri la distanţă”, la care a participat ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureş (denumirea de atunci a judeţului Mureş) cu melodia „Bădiţă de pe Târnava”. Primele înregistrări audio au fost realizate în acelaşi oraş, la Radio Târgu Mureş.

Consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul „Floarea din grădină” (1974) de la Televiziunea Română, unde a impresionat prin interpretarea melodiilor populare „Cântecul Iancului” şi „Plânge-mă, mamă, pe mine”, conform www.muzica-populara.com.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primul disc l-a imprimat la „Electrecord”. Remarcată de către Adrian Păunescu, a început să aibă recitaluri în cadrul „Cenaclului Flacăra”. Tot Păunescu a scris versurile altei piese celebre interpretată de Veta Biriş, „Tu, Ardeal”. „Cântecul Iancului”, „Bădiţă de pe Târnavă”, „Mândre-s nunţile-n Tăuni”, „Mama mi-o făcut gura”, „Sus, sus, sus la munte, sus”, „Aşa-i românul”, „Noi suntem români”, „Hai să-ntindem hora mare”, reprezintă cele mai cunoscute piese ale cântăreţei. În anul 2003 a văzut lumina tiparului cartea „Veta Biriş. Cântecul Vieţii” de Ion Moldovan, mai notează sursa citată.

Printre discurile lansate se numără: „Sus, sus, sus, la munte, sus” (1982), „Doamne, ocroteşte-i pe români” (1991), „Veniţi astăzi credincioşi – colinde” (1993), „Sub falnic gorun” (1999), „Cine-o-mpărţât dragostea” (2009), „Măi române românaş” (2011), notează www.discogs.com.

În 2004, Veta Biriş a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – „Arta Spectacolului”, notează www.presidency.ro. Deţine o colecţie impresionantă de straie populare, de care este foarte mândră, conform www.bestmusic.ro.

Veta Biriș, îndrăgostită de meleagurile natale. De ce nu a plecat de la sat deloc

Veta Biriș este o interpretă cunoscută din Ardeal. S-a născut în județul Alba și mărturisește că nu a uitat niciodată de unde a plecat chiar dacă în prezent este una dintre cele mai îndrăgite artiste de la noi din țară.

Acesta este motivul pentru care vedeta nu a plecat din localitate și nu și-a dorit să locuiască la oraș. Cântăreața este foarte apropiată de comunitatea din care face parte, unde oamenii se ajută unul pe celălalt.

„Sunt bucuroasă că am rămas acolo, la sat, pentru că am rămas mai aproape de rădăcina cântecului popular. Dacă sătenii mei știau un cântec, veneau imediat și mi-l spuneau.

De când am început să cânt, în 1967, am rămas omul de la țară. Dacă am ales să stau în continuare acolo, consătenii mei se bucură și suferă odată cu mine. În comunitatea asta de la țară oamenii se ajută între ei.

Nu am uitat de unde am plecat. Am avut privilegiul de a face cunoscut tot ce are mai frumos Valea Târnavei”, a mărturisit Veta Biriș în podcast-ul moderat de Andreea Bogdan pe Youtube.

Sursa: agerpres.ro fanatik.ro libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat astăzi, 10 august, sentința definitivă a autorului crimei odioase de la Răhău, Alexandru Paștiu, la pedepasa de 25 de ani de închisoare, iar daunele morale au fost majorate.

„Admite apelul declarat de părțile civile R.P.G., C. D., C.E. și C.N.A., ultimul prin reprezentanți legali), împotriva Sentinței penale nr. 46/2022, pronunțată la 28.04.2022, în dosarul nr. 2489/107/2021 al Tribunalului Alba și în consecință:

Elit - Gustul Desăvârșit

Desființează în parte sentința penală atacată, cu privire la latura penală, în ceea ce privește individualizarea pedepsei complementare și a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, aplicate inculpatului P.A., și cu privire la latura civilă, în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor acordate părților civile cu titlu de daune morale, și rejudecând cauza doar în aceste limite:

În baza art. 67 Cod penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, interzice inculpatului P.A., pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă complementară pe o durată de 5 ani, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. 1 și art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal, să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 65 Cod penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, interzice inculpatului Paștiu Alexandru, pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă accesorie, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. 1 și art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal, să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 45 alin. 3 lit. a) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) şi n) Cod penal pe o perioadă de 5 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 45 alin. 5 lit. a) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) şi n) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exerci?iul autorită?ii de stat ?i dreptul de să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri. Majorează de la 20.000 euro la 25.000 euro, sumele acordate părților civile R.P.G., C.D. și C.E., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Majorează de la 10.000 euro la 15.000 euro, suma acordată părții civile C.N.A., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul P.A. împotriva sentinței penale atacate. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate care nu contravin prezentei decizii.

În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul P.A. la plata către stat a sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.

În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în sumă de 868 lei şi onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru persoana vătămată minoră C.N.A., în sumă de 200 lei vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiției și rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată azi, 10.08.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului prin intermediul grefei instanței”, arată soluția instanței.

Filmul crimei

Reamintim că odioasa crimă a avut loc în dimineaţa zilei de 19 aprilie, în jurul ore 04.00. A intrat în locuinţa unde se aflau cei doi şi l-a înjunghiat pe prietenul tinerei de mai multe ori. Daniel avea 23 de ani şi a murit în urma loviturilor primite. Tânăra a scăpat cu viaţă, fiind internată în spital.

După ce i-a atacat, bărbatul a fugit de la locul faptei. Acesta a fost prins în jurul orei 12.30 într-o pădure din apropierea satului. Acesta ar urma să fie acuzat de comiterea infracţiunilor de omor, tentativă la omor şi violare de domiciliu.

”Inculpatul a pătruns fără drept în locuinţa victimelor din municipiul Sebeş, sat Răhău, jud. Alba şi le-a aplicat acestora mai multe lovituri cu un cuţit, în zone vitale ale corpului. În urma agresiunilor fizice, a survenit decesul unei victime de gen masculin în vârstă de 23 de ani şi rănirea celeilalte victime, de gen feminin, în vârstă de 21 de ani. Aceasta din urmă a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea sa de sănătate fiind stabilă. Presupusul autor a fugit de la locul faptelor, fiind identificat ulterior de către organele de poliţie, în apropierea unei păduri din localitate”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Bărbatul a fost prins de către poliţişti care au ajuns până în locul în care acesta se ascundea, într-o zonă greu accesibilă, cu ajutorul motocicletelor enduro. În momentul în care cei doi poliţişti echipaţi în motociclişti l-au imobilizat pe agresor, aceştia l-au întrebat unde este cuţitul, el răspunzând că l-a pierdut prin grădină.

Inculpatul a fi încercat să se sinucidă în arest

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, Alexandru Paștiu ar fi încercat să-și pună capăt zilelor în timp ce se afla în arestul IPJ Alba.

Bărbatul a fost dus pe secția UPU a Spitalului Județean de Urgențe Alba Iulia, de unde, în urma investigațiilor ar fi fost transferat la secția de psihiatrie cu tulburări de comportament.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

În cursul zilei de 9 august, în intervalul orar 14,00 – 17,30, pe ambele direcții ale segmentului de autostradă A1 cuprins între km. 254 (mun. Sibiu) și km. 289 (Miercurea Sibiului) polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au desfășurat o amplă acțiune de prevenire a producerii de accidente rutiere pe fondul vitezei excesive sau neadaptate.

Acțiunea polițiștilor s-a înscris în calendarul proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, proiect implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române.

Atenția polițiștilor rutieri s-a îndreptat spre conștientizarea conducătorilor auto cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la regimul de viteză pe autostrăzi și nu numai, în același timp fiind evidențiate rolul purtării centurii de siguranță, dar și consecințele opririlor nejustificate pe banda de urgență și nerespectării timpilor de odihnă. Conducătorilor auto și pasagerilor le-au fost înmânate pliante cu sfaturi privind siguranța rutieră, iar acolo unde a fost cazul, pliantul a fost însoțit de un proces verbal de constatare a contravenției.

Elit - Gustul Desăvârșit

95 de autovehicule au fost verificate pe parcursul acțiunii, în total fiind aplicate 61 de sancțiuni contravenționale. A fost constatată o infracțiune la regimul rutier, au fost reținute 2 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare și 1 set de plăcuțe cu număr de înmatriculare.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 37, au fost aplicate șoferilor înregistrați de dispozitivele radar circulând cu viteză peste limita legală. Cea mai mare viteză înregistrată pe parcursul acțiunii a fost de 173 de km/h, fiind vorba despre un conducător auto în vârstă de 47 de ani, cetățean străin, aflat la volanul unui autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și aplicarea a 6 puncte de penalizare.

4 conducători auto au fost sancționați contravențional pentru oprire nejustificată pe banda de urgență, 5 șoferi au fost depistați circulând fără a purta centura de siguranță, alte sancțiuni fiind aplicate fie pentru conducerea unor vehicule care prezentau defecțiuni tehnice, fie pentru conducerea unor vehicule având termenul ITP expirat, fie pentru nerespectarea timpilor de odihnă.

În jurul orei 14,30, polițiștii au oprit un autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva cu viteza de 150 km/h de către un sibian în vârstă de 26 de ani.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că dreptul sibianului de a conduce autovehicule pe drumurile publice este suspendat.

Astfel, pe numele șoferului s-a deschis un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile articolului 335 aliniatul 2 din Codul Penal.

Polițiștii rutieri din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva continuă acțiunile specifice în scopul conștientizării participanților la trafic asupra importanței respectării normelor rutiere și creșterii gradului de siguranță.

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea