Rămâi conectat

Economie

Deficit de 853,9 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare din România, în 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

România a înregistrat, anul trecut, un deficit de 853,9 milioane euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu 53% față de anul 2016, când a raportat 557,4 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

”România a înregistrat o creștere cu 4,6% a exporturilor cu produse agroalimentare în anul 2017 față de 2016, atingând o valoare de 6,23 de miliarde euro, ponderea cea mai mare fiind deținută de materiile prime. Importurile României au înregistrat o valoare de 7,1 miliarde de euro, o pondere semnificativă având-o produsele cu valoare adăugată”, susțin reprezentanții MADR.

În 2016, exporturile au însumat 5,95 de miliarde de euro, în creștere cu 3,8% față de 2015, însă importurile de produse agroalimentare au crescut în ritm mai rapid, respectiv cu 11,8%, până la un nivel de 6,51 de miliarde de euro, valoare considerată atunci un record istoric.

Potrivit datelor MADR, principalele produse exportate anul trecut au fost cereale, în condițiile în care numai încasările din grâu și porumb au atins 1,73 miliarde de euro. Astfel, România a exportat grâu în valoare de un miliard de euro, porumb de 730 de milioane de euro, semințe de rapiță, de 580 de milioane euro, semințe de floarea-soarelui – 520 de milioane de euro și orz – 220 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, exportul de animale vii din specia bovine a contribuit cu 200 milioane de euro în 2017.

Pe de altă parte, în topul produselor importate anul trecut s-a menținut carnea de porc (475 de milioane de euro), fiind urmată de lapte și produse lactate (314 milioane de euro), fructe exotice (400 milioane euro), cafea (200 de milioane euro) și ciocolată (245 de milioane euro).

”Din punct de vedere al balanței comerciale, România exportă dublu din punct de vedere cantitativ, în special materii prime, însă deficitul comercial provine din valoarea adăugată a produselor importate. În anul 2017, acest deficit s-a ridicat la 853,9 milioane euro”, menționează reprezentanții MADR.

Potrivit surselor citate, în cazul tomatelor, unde a fost implementat programul de suținere a acestui produs s-a reușit, pentru prima dată după anii 1990 ca întreg sucul de roșii să fie realizat din producția interna.

Anii 2013 și 2014 sunt singurii în care România a încheiat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, după 20 de ani în care importurile au devansat exporturile de alimente și produse agricole, însă în anul 2015 a revenit din nou pe deficit, înregistrând un minus de 89 de milioane de euro.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea