Rămâi conectat

Societate

De Paşti, albaiulienii şi-au luat cu asalt Cetatea

Publicat

în

Vremea frumoasă şi zilele de sărbătoare au făcut ca Şanţurile Cetăţii să devină aproape neîncăpătoare pentru miile de albaiulieni care au dorit să se relaxeze şi să se plimbe printr-un loc de o frumuseţe aparte, situat chiar în inima oraşului. Este evident că albaiulienii s-au reîndrăgostit iremediabil de Cetatea lor, lucru care nu poate decât să demonstreze o dată în plus că proiectele edilitare ale Primăriei Municipiului Alba Iulia au fost bine gândite şi corect puse în aplicare. Grupuri de tineri, vârstnici, cupluri, părinţi cu copii în cărucioare sau de mână, plimbându-se pe alei sau stând pe bănci, cu toţii savurau liniştea unei după-amiezi de primăvară călduroasă, într-un loc cu verdeaţă şi lipsit de praf sau zgomot, cu multe locuri umbroase la adăpostul zidurilor impunătoare ale Cetăţii Alba Carolina, condimentând această scurtă vacanţă de Paşti.
Parcurgând pe rând Traseul Sudic, pe şanţuri, iar apoi cel Estic am întâlnit oameni încântaţi de ceea ce vedeau: unii dintre ei nici nu puteau să îşi oprească exclamaţiile de admiraţie, mulţi făceau poze fie cu soldaţii din Gardă, fie cu poneii din zona Centrului de echitaţie, fie cu Cetatea de care s-au reîndrăgostit. „Este absolut mirific. Aici, la câţiva metri de casă şi habar n-aveam ce e aici. Mâine venim şi cu Andreiuţa să vadă florile şi poneii”, au fost cuvintele pe care le-a adresat probabil soţiei sale un domn între două vârste, cu părul grizonat, aranjat la costum în carouri în prima zi de Paşti.
Potrivit calculelor făcute de către soldaţii din Garda Cetăţii, numărul celor care au ales ca loc de plimbare parcul din şanţurile Cetăţii în prima zi de Paşti a depăşit 2400, iar luni – a doua zi de Paşti – s-a apropiat de 1800.
Prezenţa albaiulienilor într-un număr atât de mare este confirmarea cea mai bună a dragostei pe care ei o poartă pentru Cetatea din inima oraşului lor şi totodată a aprecierii frumuseţii acestor locuri.
Tocmai din acest motiv, în week-end-ul viitor, societatea noastră le va pregăti o nouă surpriză celor îndrăgostiţi de Cetatea Alba Carolina. Este vorba despre sărbătoarea ajunsă deja la a treia ediţie „Ziua Cetăţii”, care se va desfăşura  sâmbătă, 30 aprilie. Tot atunci vom organiza şi deschiderea Traseului celor Trei Fortificaţii şi a Traseului de Nord. Evenimentul va fi presărat cu mai multe surprize dintre care amintim doar câteva: Masa Tradiţională în Amfiteatrul Roman din Şanţurile Cetăţii, salve de tun şi schimbarea Gărzii la Poarta a III-a în formaţie completă plus alte surprize care se vor auzi şi vedea de la câţiva kilometri distanţă pe cerul înstelat.
Credem că va fi cu siguranţă o nouă invitaţie de nerefuzat pentru localnici sau pentru turiştii care vin să vadă Alba Iulia, vrăjiţi de ecourile unei cetăţi bastionare ce se umple de viaţă pe zi ce trece.
Emanuel DRĂGUŞIN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Zeci de oameni care au venit la Noaptea Muzeelor să viziteze Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au fost nemulțumiți de faptul că vizitarea a fost întreruptă pe parcursul unui concert desfășurat în exterior.

Oamenii spun că după ce au stat mai multe ore la coadă, li s-a transmis că vizitarea bibliotecii se va întrerupe în timpul concertului orchestrei de cameră „Harmony of Sounds”. Deși aceștia le-au spus organizatorilor că acest lucru nu este trecut în programul evenimentului, li s-ar fi răspuns că deși nu scrie pe site că se întrerupe, acest lucru se subînțelege.

Grupul care a fost mai vocal a fost lăsat să intre, însă nu se știe ce se va întâmpla cu restul, destul de mulți, rămași afară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca ar trebui să fie deschisă pentru vizitare timp de 5 ore, de la 18.00 la 23.00.

UPDATE: „Inițial, da, ne gândeam să facem pauză, că oamenii să fie atenți la concert, însă în 5 minute s-a schimbat totul, ne-au atras atenția oamenii și am zis că au dreptate”, a transmis Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare