Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

De la izvoarele Arieşului în inima Bucureştiului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Se remarcă cu precadere în aceste vremuri pe care le trăim, în întreaga lume, o mişcare de căutare a rădăcinilor poate şi din cauza excesului de mondializare, resimţită ca un soi de tăvalug cultural. Oamenii vor să se identifice, să-şi caute acel element care-i face unici, deosebiţi printre ceilalţi şi atunci se întorc spre tradiţii, religie, natură. Vatra strămoşească, brânza, opinca, cântecul şi jocul, toate la un loc constituie tezaurul unui neam ce nu-şi va pierde niciodată personalităţile remarcabile.
În această sferă autentic păstrătoare de tradiţii româneşti se poate înscrie şi demersul d-lui deputat de Apuseni – Corneliu Olar, care precum odinioară Horea din Fericet, a reuşit să înscrie în lumea puternic industrializată a Bucureştiului un loc de excepţie, un leagăn al românismului, Ambasada Ţării Moţilor. Modestia, omenia, respectul faţă de înaintaşi şi de zona de obârşie îl impun pe dl. deputat Olar ca o personalitate de excepţie a Munţilor Apuseni, domnia sa reuşind să-i aducă acestei regiuni încărcate de istorie recunoaşterea aportului la tezaurul valorilor specific româneşti. Demersul d-lui deputat de a sprijini elevii din zonă oferindu-le ospitalitatea Ambasadei Moţilor este unul lăudabil, mai ales din perspectiva situaţiei economice în care ne aflăm. Continuând tradiţia împământenită de dl. deputat, în data de 13. 05. 2011 elevii Grupului Şcolar de Turism Arieşeni însoţiţi de cadrele didactice şi beneficiind de vremea deosebit de frumoasă au parcurs itinerariul Arieşeni – Bucureşti. La sosirea în Alba Iulia am fost întâmpinaţi de dl. deputat Olar care, în stilul său veşnic debordant, le-a oferit elevilor cornuri calde şi i-a însoţit în Catedrala Reîntregirii. Urându-le şedere plăcută în locul de popas al moţior dl. deputat ne-a călăuzit pe Valea Oltului unde elevii au vizitat mănăstirile Cozia, Turnu şi Curtea de Argeş.
Ziua de sâmbătă, 14. 05. 2011, va fi de neuitat şi înscrisă pe vecie în sufletele noastre, elevi şi profesori deopotrivă. Mândria pe care am simţit-o peste tot pe unde am fost călăuziţi nu se poate exprima în cuvinte. Fascinaţia glasului de tulnic, frumuseţea şi ornamentaţia costumelor populare, autenticitatea cântecelor şi jocurilor populare, comportamentul ireproşabil al elevilor au stârnit admiraţia celor pe care i-am vizitat. Datorită acestui „om al Ţării de Piatră”, om de certă valoare, susţinător al moţilor şi dedicat valorificării nestematelor populare sălăşluite în acest spaţiu ancestral, porţile tuturor instituţiilor bucureştene s-au deschis larg spre a ne face o primire călduroasă. Grădina Zoologică, Circul Globus, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Parcul Herăstrău au fost pentru elevii din Arieşeni adevărate fascinaţii pentru care cuvintele sunt de prisos.
Întâlnirea elevilor pe care domnul deputat a facilitat-o cu prima doamnă a ţării, Maria Băsescu, a constituit prilejul de a ne mândri din plin cu portul popular şi tradiţiile româneşti păstrate încă cu sfinţenie în comuna Arieşeni. Modestia, amabilitatea, distincţia şi mărinimia pe care ni le-a arătat prima doamnă va reprezenta pentru mult timp un model veritabil demn de urmat.
În dimineaţa zilei de duminică, 15 mai 2011, cu sufletul încărcat de emoţie ne-am luat la revedere de la gazdele noastre deosebit de ospitaliere lansându-le invitaţia de a vizita staţiunea turistică Arieşeni. Pe drumul spre casă, profitând de timpul nesperat de frumos, am urcat cu telecabina masivul Bucegi (Sfinxul, Babele), iar apoi am vizitat castelul Bran şi împrejurimile. Din ceea ce am trăit, atât cadrele didactice cât şi elevii, concluzia nu poate fi decât următoarea: „Pe firmamentul istoriei apar la intervale regulate de timp personalităţi de anvergură, cu totul excepţionale înzestrate cu virtuţi ce le confirmă pe deplin rolul cuvenit pe scena istoriei. Un astfel de om este şi domnul deputat Corneliu Olar, care a demonstrat, prin faptele sale, că indiferent cât de sus poţi să accezi pe scara ierarhică, bunul simţ, respectul faţă de toţi ai tăi din mijlocul şi cu ajutorul cărora te-ai ridicat reprezintă normele morale cu care te vei înscrie definitiv în paginile istoriei naţionale. Cu profunde mulţumiri, elevii şi cadrele didactice ale Grupului Şcolar de Turism din Arieşeni.
Prof. Mirela MOCAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea