Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

De la Ion, Gheorghe şi Vasile, la Termopan, Semafor şi Televizor, noile nume ”NEAOȘE românești” cu care și-au botezat conjudețenii noștri copiii!!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De la Ion, Gheorghe şi Vasile, la Termopan, Semafor şi Televizor, noile nume ”neaoșe românești” cu care și-au botezat conjudețenii noștri copiii!!

Când e vorba despre prenumele date copiilor la naștere, unii dintre conaționalii noștri își dovedesc din plin originalitatea, fapt confirmat de comisarul de poliție Lucian Barboș, șeful Direcției Publice Comunitare de Evidența Persoanelor Alba. Dacă majoritatea românilor își botează copiii cu prenume biblice sau derivate ale acestora (Ioan, Gheorghe, Dumitru, Petru, Mihai, Luca, Matei, David, Marc, Maria, Elena, Ioana, Ștefania, Andreea, Gabriela ș.a.) ori cu alte prenume „normale”, părinții în cauză doresc ca odraslele lor să iasă în evidență încă de când au văzut pentru prima dată lumina zilei evidenta populatiei Alba Iuliaprin numele pe care le poartă.

Așa se ajunge ca unii copii să poarte prenume ridicole sau chiar indecente, în situația acestora din urmă, conform ultimelor reglementări legale, lucrătorul de la „Evidența Persoanei” putând să interzică înscrierea acestora în certificatul de naștere. Din același motiv nu le enumerăm nici noi. Iar imaginația părinților cuprinde o paletă foarte largă de domenii de inspirație: de la obiecte, bani, mărci de mașini, funcții, meserii, naționalități, animale, plante și fructe, la personalități istorice, actori, personaje de basm sau de film.

Dintre prenumele provenite din denumirea unor obiecte cele mai cunoscute sunt: Termopan, Semafor și Televizor, iar dintre cele inspirate din denumirile de bani, Dolar și Mărcuța. Alți concetățeni poartă prenume cu semnificație de naționalități: Spaniolul, Italianul. Cel puțin ciudate sunt asocierile unor nume cu prenume ale unor personalități: Napoleon, Avram Iancu, dar există și români, puțin ce-i drept, care au prenumele… Ministru. Dacă prenumele Mercedes a devenit deja celebru printre fete, partea masculină este reprezentată de prenumele Ford.

Pentru a le arăta gingășia, unele mame și-au botezat fetele cu prenume de plante, fructe sau flori, altele decât cel generic (Florina) și cele frecvent uzitate (Lăcrămioara, Crina, Violeta, Laura, Margareta, Narcisa etc.), cum ar fi Cireșica, Lămâița, Căpșunica, Iedera, Liana, dar și… Fasolea, unele dintre acestea având și reprezentarea masculină: Brad, Stejar etc. Băieții mai poartă și prenumele unor animale, precum Jderul sau Ursu, dar există și copii botezați după personaje de basm – Prințișorul – sau de film Batman. Fie din proprie inițiativă, fie la recomandarea propriilor părinți sau nași, alți părinți le-au dat copiilor prenumele unor actori și cântăreți renumiți: Elvis, Rihhana, Katherine, Bryan, Kevin etc.

Comisarul Lucian Barboș ne-a declarat că o parte dintre aceste nume se regăsesc și în analele Direcției Publice Comunitare de Evidența Persoanelor Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile Vineri după-masa, pregătirile pentru petrecerea comunității de srilankezi din Alba, dar și din alte orașe din România, sunt în toi, pe malul râului Ampoi, zona unde vor sărbători pentru al treilea an consecutiv anul nou. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea