Rămâi conectat

Cultură Educație

De circa 12 ani, în România s-au fabricat milioane de cărţi de alegător, absolut inutile

Publicat

în

Cărţile de alegător continuă să fie nişte documente fără un folos real. Acestea sunt eliberate în continuare, odată cu cărţile de identitate, deşi nu pot fi utilizate tocmai pentru scopul pentru care au fost tipărite, adică acela de a vota. Tipărirea şi distribuirea cărţilor de alegător a început în 1999 şi chiar dacă au trecut aproape 12 ani de la eliberarea lor continuă, nu a fost găsită încă o utilitate clară pentru acestea. Majoritatea cetăţenilor români cu drept de vot – vreo 18 milioane – ar trebui să aibă acum alături de cartea de identitate şi o carte de alegător.
Cartea de alegător este, cel puţin teoretic, documentul în baza căruia se poate exercita dreptul de vot încă din 1992, iar de la această decizie au trebuit să treacă şapte ani ca documentele să înceapă să fie eliberate şi se pare că mai trebuie să treacă ceva ani pentru ca acestea să poată fi folosite. Sau anulate, după caz. Cu toate că în decursul timpului au fost făcute propuneri de modificare a legislaţiei toate guvernele perindate pe la conducerea ţării au rămas impasibile de fiecare dată.
lLa prezidenţialele din 2000, primul hei-rup al „cooperativei” a costat bugetul de stat 33 de miliarde de lei
Conform Hotărârii 697 din 17 august 2000, art. 15., alin.1, a „Pentru efectuarea cheltuielilor privind editarea, actualizarea şi distribuirea cărţilor de alegător, aferente alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din anul 2000, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului de Interne cu suma de 33 miliarde lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”. Toate cărţile de alegător (cu cheltuielile aferente) tipărite până la acea dată, au fost anulate, conform articolului 16 din aceeaşi Hotărâre de Guvern iar cele aflate în păstrarea primăriilor urmau să se predea pentru topire agenţilor economici specializaţi. La finele anului 2000, 80% din cetăţenii români posesori ai cărţii de identitate aveau şi carte de alegător, declara atunci fostul minstru de Interne, Dudu Ionescu.
lCartea de alegător, o măsură anti-fraudă electorală
Costurile tipăririi erau la jumătate faţă de un buletin, cartea de alegator fiind plastifiată doar pe o parte, astfel încât pe cea neplastifiată să poată fi aplicată ştampila „votat”. Şi în Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României (publicată în Monitorul Oficial nr. 887 din 29 septembrie 2004) s-au făcut menţiuni exprese privind folosirea cărţii de alegător. Dar în preajma alegerilor generale s-a lansat din nou directiva de a fi folosită exclusiv cartea de identitate.
Politicienii au refuzat astfel, de peste 10 ani, să folosească cea mai eficientă metodă de eliminare a fraudelor electorale: cartea de alegător. Acest document n-a devenit nici la alegerile din 2008 singurul act pe baza căruia să se poate vota. Folosirea exclusivă a cărţii de alegător la orice scrutin electoral ar elimina posibilitatea votului multiplu. Autocolantul lipit pe cartea identitate este uşor de îndepărtat, fapt sesizat în repetate rânduri atât de organizaţiile societăţii civile, cât şi de unii politicieni. În cazul în care s-ar utiliza cartea de legător, pe aceasta s-ar aplica direct ştampila „votat”. Astfel, turismul electoral nu ar mai fi posibil. De asemenea, cartea de alegător ar face controlabil şi votul la urna mobilă. În ultimii ani, au existat nenumărate probleme cu listele suplimentare. Sub pretextul că nu se regăsesc pe listele obişnuite, numeroşi cetăţeni au votat pe listele suplimentare. În multe cazuri s-a suspectat că listele suplimentare au conţinut nereguli. În acelaşi mod ar putea fi reactualizat numărul cetăţenilor cu drept de vot, subiect pe care au existat divergenţe
lNici un cuvinţel despre cartea de alegător în Proiectul Legii Electorale, pentru localele şi parlamentarele din 2012
Nici în proiectul Legii Electorale elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă nu se face nici de această dată vreo referire la cartea de alegător. Potrivit acestui proiect de lege, la art. 18, documentele în baza cărora se votează sunt, în ţară: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau paşaportul simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, după caz. În statele membre ale Uniunii Europene, alegătorii români votează în baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate electronice, a paşaportului simplu, a paşaportului simplu electronic, paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, a paşaportului diplomatic, a paşaportului diplomatic electronic, a paşaportului de serviciu sau a paşaportului de serviciu electronic, după caz.
Aşa că rămâne cum am stabilit: la „cooperativa munca în zadar” se munceşte, se cheltuiesc consumabile şi se emit în continuare, absolut inutil, cărţi de alegător. Pentru mulţi ani (foarte mulţi!) de acum înainte, până când tot românul va avea o carte de identitate electronică, cu cip.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare