Rămâi conectat

Curier Județean

Cui îi spunem „La mulţi ani” de Sfântul Ilie. Ce nume se sărbătoresc pe 20 iulie

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulţi ani” de Sfântul Ilie. Ce nume se sărbătoresc pe 20 iulie

Unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie. Felicitări  de Sfântul Ilie pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

Originea numelui Ilie este ebraicul Elijah(u)/Eliyahu, purtat de unul dintre profeţii evrei din Cartea Regilor, din Vechiul Testament, preluat în latină în forma Elis, iar în greacă, Elias. Este un nume teoforic, adică purtător/inspirat de Dumnezeu. Sensul ebraicului Elijah(u)/Eliyahu este “Jahve este Dumnezeul meu”/”Dumnezeu este Domnul meu” şi se leagă de împrejurarea în care poporul evreu, strâns pe Muntele Carmel, a trebuit să aleagă cărei divinităţi i se va închina, în urma unei “probe a focului”, câştigată de Prorocul Ilie, în fata adepţilor lui Baal (un zeu semitic), Dumnezeu trimiţând foc din cer, iar poporul înţelegând astfel că “Domnul este adevăratul Dumnezeu”.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie. Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie

Conform statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, respectiv 107.506, poartă numele de Ilie, alţi 3.270 – Iliuţă, iar 2.191 – Lică. De asemenea, 278 de bărbaţi se numesc Eliade, 85 – Ilieş şi alţi 15 – Iliuş. Statisticilor puse la dispoziţie de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, arată că majoritatea femeilor, respectiv, 14.343, poartă numele Ilinca, iar 10.514 – numele Liana.

Electrica Furnizare Discount

Acestora li se adaugă 5.554 de femei care poartă numele de Lia, 4.658 – Iliana şi alte 1.761 răspund la numele Lica. La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul.

Publicitate

Curier Județean

Alocarea sumei de 1.500 de lei pentru marcarea Zilei eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan: Proiectul, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Publicat

în

Alocarea sumei de 1.500 de lei pentru marcarea Zilei eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan: Proiectul, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Printre proiectele consilierilor locali din Alba Iulia se află și alocarea sumei de 1.500 de lei din bugetul local pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, ziua eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan.

Prin Legea nr. 138/2020 se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din anul 1784.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit art. 2 al acestei legi, ceremoniile se vor desfăşura anual în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific, iar art. 4 prevede că „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita fondurilor disponibile.

Ziua de 2 noiembrie – la care se referă art. 2 al acestei legi – este ziua în care a început la Curechiu, lângă Brad, răscpala condusă de Horea Closşca şi Crişan în 1784.

Pentru marcarea zilei de 2 noiembrie, se propune achiziţionarea cărţii Transilvania, vatra neamului românesc. Horea – jertfa românilor ardeleni pentru ţară, neam şi credinţă în 1784-1785 ediţia a II -a , autorul cărţii fiind prof. dr. loan I. Todea. Suma alocată pentru achiziţionarea acestei cărţi este de 1500 lei.

Cartea va fi oferită ca premiu la diferite manifestări cuItural-ştiinţifice dedicate marcării la 2 noiembrie 2021 a 237 de ani de la Revoluţia populara din 1784, condusă de nemuritorul Horea şi gratut şcolilor şi bibliotecii din localitate, precum şi unor domni sau doamne pasionate de istorie.

În lucrare se prezintă pe larg diverse aspecte privind desfăşurarea răscoalei şi revoluţiei din 1784 – 1785 conduse de Horea, Cloşca şi Crişan, menţionând mai întâi cauzele, desfăşurarea şi înfrângerea ei, apoi o serie de aspecte interesante despre Ţara Moţilor, oamenii ei, biografia conducătorilor mişcării revoluţionare, transformarea răscoalei în revoluţie, prinderea prin trădare a lui Horea, Cloşca şi Crişan, cruntul lor martiriu, reflectarea eroismului lor in lirica populară şi cultă de-a lungul anilor, faptul că şi azi numele lor este slăvit în Ţara Moţilor, în Zarand şi-n toată Transilvania, pentru ca apoi -după ce în capitolul al Xl-lca intitulat Azi prin Ţara Moţilor şi Zarandt precum şi la Ciucea şi Cizer, pe urmele lui Horea, Cloşca şi Crişan – se încheie cu prezentarea semnificaţiei mişcării precum şi a istoriografiei, bibliografiei şi anexele lucrării.

Citește mai mult

Curier Județean

„RomânIA tradițională”, proiect al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, pentru promovarea tradițiilor din Munții Apuseni

Publicat

în

„RomânIA tradițională”, proiect al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, pentru promovarea tradițiilor din Munții Apuseni

Pentru iubitorii culturii tradiționale, Consiliul Județean Alba, Primăria Orașului Abrud și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Biblioteca Orășenească Abrud, Centrul de Resurse Academia Doamnelor, compartiment al Primăriei Muncipiului Alba Iulia și cu Asociația Transilvania Business Woman din Alba Iulia organizează în data de 23 septembrie 2021, la Abrud, începând cu ora 11:00, o serie de evenimente ce urmăresc să aducă în atenția publică bogata și frumoasa zestre tradițională, păstrată încă în arealul Munților Apuseni.

Activitatea din această lună se va desfășura în contextul Zilei Mondiale a Turismului și va valorifica potențialul cultural-turistic al zonei. Programul zilei va cuprinde demonstrații de cântat la tulnic, recomandări de carte de specialitate, reconstituirea unei șezători tradiționale, ateliere de tors și cusut și prezentarea filmului realizat în memoria Oliviei Tima, meșter popular din Sălciua, care a fost declarată în anul 2011 Tezaur Uman Viu.

Electrica Furnizare Discount

Filmul documentar, cu un text scris de Daniela Floroian și lecturat de Daniel Lungu, cuprinde aspecte din viața Oliviei Tima, tehnicile de realizare a produselor care au fost premiate la concursuri naționale și internaționale și descrierea unor obiceiuri și tradiții la care Olivia Tima a participat de-a lungul timpului.

La eveniment vor participa Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Cristian Albu, primarul orașului Abrud, Vasile Lombrea, primarul comunei Sălciua, Cosmin Pleșa, consilier cultural al orașului Abrud, Ana Cosma, coordonator al Centrului de Resurse Academia Doamnelor din Alba Iulia și Simona Indreiu, contabil șef al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Activitatea face parte din proiectul 3.22 RomânIA tradițională, care este parte componentă a Programului Managerial 2021-2024, al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Acțiune a IPJ Alba pentru informării cetățenilor cu privire la noile reguli COVID-19 pentru restaurante și localuri

Publicat

în

FOTO| Acțiune a IPJ Alba pentru informării cetățenilor cu privire la noile reguli COVID-19 pentru restaurante și localuri

O acțiune cu caracter preventiv a fost organizată de către polițiștii din Alba, în contextul noilor modificări legislative privind prevenirea infectării cu COVID-19.

Azi, în intervalul orar 14.00 – 16.00, polițiștii din Alba Iulia, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au acționat, pe raza municipiului Alba Iulia, în scopul informării cetățenilor și operatorilor economici cu privire la noile modificări legislative, în contextul prelungirii stării de alteră.

Electrica Furnizare Discount

Conform noilor reglementări, activitatea cu publicul a operatorilor economici, care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00 în județele/ localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Polițiștii au fost prezenți și în zonele aglomerate ale municipiului și au oferit măști de protecție sanitară comercianților și persoanelor vârstnice, alături de recomandări pentru protejarea împotriva SARS CoV-2.

Activitățile de informare privind aplicarea noilor reguli precum și cele de verificare a modului de respectate a acestora, vor fi continuate, în scopul limitării infectării cu Covid-19.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare