Ziarul Unirea

De ce ne e somn după ce mâncăm cartofi prăjiţi sau alte preparate de tip fast-food.Ce spun specialiştii

cartofi prajitiAlimentele bogate în grăsimi, cum sunt hamburgerii, aripioarele picante, cartofii prăjiţi şi alte preparate de tip fast-food creează o senzaţie de oboseală după masă, arată cele mai recente studii ştiinţifice.

Cercetătorii americani au găsit o legătură între consumul de alimente grase şi apariţia stării de somnolenţă în timpul zilei.

ELIT

Ultimele cercetări în acest sens, ale căror rezultate au fost publicate în jurnalul „SLEEP“, sugerează că dacă vei consuma o cantitate mare de grăsimi te vei confrunta aproape imediat după masă cu o stare accentuată de somnolenţă.

Citeşte şi: CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul?

Tot din studiu a reieşit că persoana care consumă alimente bogate în carbohidraţi se va bucura de o vigilenţă crescută şi de o dispoziţie mai bună.

„Starea de somnolenţă apărută în timpul zilei şi oboseala sunt efecte foarte răspândite în lumea modernă, iar frecvenţa apariţiei acestora este în continuă creştere“, precizează coordonatorul studiului Alexandros Vgontzas, specialist la Colegiul de Medicină din Statul Pennsylvania (SUA).

„Se pare că o dietă bogată în grăsimi scade în mod acut vigilenţa, iar acest lucru poate avea un impact major asupra capacităţii unui individ de a funcționa, de a da randament şi, de asemenea, de a menţine siguranța publică“, a mai completat omul de ştiinţă american.

În cadrul studiului au fost incluse 31 de persoane cu greutate normală şi clinic sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.

Niciunul dintre participanţi nu s-a confruntat cu tulburări de somn, cum este apneea.

În timpul studiului, voluntarii şi-au petrecut patru nopţi într-o cameră specială, unde le-au fost monitorizate obiceiurile alimentare şi stările de somnolenţă resimţite de participanţi.

La final, oamenii de ştiinţă au observat că există o legătură consistentă între consumul de grăsimi şi apariţia oboselii. S-au luat în considerare şi alţi factori pentru a se ajunge la o concluzie, printre care: vârsta, indicele de masă corporală, cantitatea de calorii ingerate şi orele de somn.

Cercetările au scos la iveală că starea de oboseală nu se manifestă atunci când sunt consumate alimente bogate în proteine.

Citeşte şi: BUNELE MANIERE: Cum ne comportăm când suntem invitaţi la masă

Ceea ce mănânci nu afectează doar starea de somnolenţă, ci ar putea influenţa şi modul în care se desfăşoară somnul pe timpul nopţii.

Peştele e sănătos, dar nu prăjit

Când experţii în nutriţie recomandă consumul de peşte de câteva ori pe săptămână nu se referă la peştele gătit prin prăjire. Nu doar alegerea tipului de peşte este esenţială în menţinerea sănătăţii corpului şi a mediul înconjurător, ci şi modul de gătire are importanţă majoră pentru sănătate.

De fapt, nimeni nu s-a aşteptat ca peştele prăjit să fie o alege culinară extrem de sănătoasă, având în vedere gătitul în ulei.

Potrivit cercetătorilor britanici de la „Applebee’s New England Fish & Chips“, o bucată de peşte prăjit furnizează aproximativ 138 de grame de grăsime, îndeajuns cât pentru trei zile.

Hamburger cu „extra-sos“?

Toate variantele de burgeri la care adăugăm sosuri apetisante ne pot obosi în timp ce le consumăm. Un meniu format din hamburger şi cartofi prăjiţi, la care se adaugă diferite tipuri de topping poate furniza corpului nu mai puţin de 100 de grame de grăsime.

Cantitate mai mult decât necesară să te îmbie la somn. Nu e ceva grav, dar pot apărea probleme atunci când eşti la serviciu.

Aripioare de pui picante? Nu, mulţumesc

Trendul aripioarelor de pui picante a apărut în cursul anului 2009 şi de atunci se situează pe loc fruntaş în topul cu produse de tip fast-food.

Dacă vrei să atenuezi impactul negativ pe care-l au aripioarele asupra organsimului completează meniul cu o salată de crudităţi, nicidecum cu o porţie mare de cartofi prăjiti.

După calculele oamenilor de ştiinţă 3 porţii de aripioare de pui prăjite aduc corpului 108 grame de grăsime. Cum să nu caşti de somn după ce corpul oboseşte să consume aşa mare cantitate de grăsime la o masă. Şi de multe ori se depăşeşte cu mult aceste 3 porţii de aripioare.

sursa: clicksanatate.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI Dacă nu ne e sete, mulţi dintre noi uităm efectiv… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Leurda, planta medicinală vedetă a primăverii, datorită efectelor sale curative

Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Afinele, medicamentul natural care te tratează și îți menține sănătatea

Afinele – beneficii pentru sănătate • Totul despre afine – compoziția, boli care pot fi tratate, modul de păstrare și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

(P) DENT ESTET Sibiu – primul loc în piața de stomatologie privată locală, la doar un an de la inaugurare, conform datelor financiare din 2019

Grupul DENT ESTET înregistrează în Sibiu, în anul 2019, încasări de 4.151.000 lei. Această nouă performanță financiară îl clasează pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism Ţelina este o… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Merişoarele (afinele roşii) denumite şi „insulina verde” – proprietăți

Merișoarele – proprietăți • Miraculoasele afine roșii sau merișoare • Ceai de merișor •  Rețete cu merișoare. Merişorul sau afinul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă Ceaiul negru are multiple efecte benefice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro