Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

De ce a fost achitat de instanță un șofer prins de poliție cu aproape 300.000 de ţigări de contrabandă?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un şofer prins de poliţie cu aproape 300.000 de ţigări de contrabandă în maşină a fost achitat de Judecătoria Alba Iulia • Magistratul a ajuns la concluzia că bărbatul nu a știut că țigările sunt ascunse în autovehicul, într-un compartiment disimulat

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, prins în octombrie 2016 de polițiștii din Alba Iulia cu aproape 300.000 de țigări de contrabandă într-o autoutilitară pe care o conducea în municipiu, a fost achitat de către instanța de judecată pe motiv că nu a știut ce transportă în mașină.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a decis să îl trimită în judecată pe G. Costel pentru săvârșirea infracțiunii de ”deținere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete”.

După doi ani de judecată, completul de la instanța de fond a concluzionat că bărbatul nu se face vinovat de comiterea acestei fapte. Procurorii au contestat decizia, iar dosarul a fost transmis la Curtea de Apel. În actul de sesizare s-a reținut, în esență, că în data de 17 octombrie 2016 inculpatul a deținut cantitatea de 298.960 de țigarete marca Marble și marca Ashima, fără a avea aplicate timbre și pentru care nu a putut prezenta documente legale de proveniență.

Apărările inculpatului au fost apreciate de procurorul de caz ca fiind derizorii, făcute în încercarea de a evita tragerea sa la răspundere penală, fiind fără dubiu, în opinia procurorului, faptul că acesta a cunoscut faptul că transportă țigarete, care nu fuseseră marcate și supuse regimului vamal, întrucât valoarea „de piață” a acestora este de aproximativ 90.000 de lei, iar predarea unei asemenea cantități, de o asemenea valoare, nu se face între persoane necunoscute, care nu au legătură și care nu cunosc obiectul tranzacției.

Țigaretele erau ascunse într-un compartiment disimulat din interiorul autoutilitarei, care avea aproximativ un metru lungime, astfel că la o verificare a interiorului autoutilitarei prin lateral se putea observa existența acestuia. Instanța a apreciat, însă, că dinamica faptelor nu i-a permis inculpatului G. Costel să conchidă că ușile din spate ale autoutilitarei erau dublate.

”Această apreciere are la bază ansamblul probator administrat în cauză, precum și persoana inculpatului, vârsta relativ fragedă a acestuia, de 21 de ani la data săvârșirii faptei, ocupația inculpatului, care se ocupă cu îngrijirea animalelor, precum și împrejurarea că acesta nu a luat contact frecvent cu o astfel de autoutilitară, fiind foarte dificil să își dea seama dacă au fost realizate modificări la nivelul ușilor ori ce dimensiune ar trebui să aibă interiorul destinat transportului de mărfuri.

Astfel, instanța reține că, cu toate că inculpatul a deschis ușa laterală a autovehiculului, pentru a verifica dacă transportă bunuri și care ar fi acestea, față de cele menționate anterior, era puțin probabil ca inculpatul să își dea seama că în partea din spate se amenajase un compartiment artizanal”, se precizează în dispozitivul deciziei de la Judecătoria Alba Iulia.

Magistratul a mai reținut că nu a fost identificată persoana căreia inculpatul ar fi trebuit să îi predea autoutilitara, cu toate că acesta a precizat numărul de telefon pe care ar fi trebuit să îl apeleze în momentul în care ar fi ajuns la destinație și nu a fost identificată nici societatea care deține autovehiculul.

”Acuzarea nu a probat în cauză prezența inculpatului la momentul preluării autoutilitarei din piața din mun. Rădăuți, nefiind efectuate verificari la acel moment cu privire la existența unor camere de supraveghere amplasate în zonă, care să fi surprins momentele de interes pentru soluționarea cauzei sub toate aspectele, nu au fost efectuate verificări pentru ridicarea la acel moment a eventualelor imagini surprinse de aceste camere de supraveghere, nu s-au identificat martori oculari prezenți la fața locului, reținând că preluarea autoutilitarei s-a făcut dintr-un loc, care prin natura sau destinația sa este întotdeauna accesibil publicului și care, de regulă, este populat, fiind vorba despre o piață publică”, se precizează în document.

Instanța a precizat, în final, că în lipsa unor probe certe cu privire la aspectul că inculpatul a cunoscut existența compartimentului ascuns din autoutilitară, precum și cu privire la existența în acel compartiment a țigaretelor, inculpatul G. Costel a acționat în condițiile unei erori de fapt invincibile cu privire la tipicitatea faptei, neavând în concret reprezentarea deținerii unor țigarete, cu atât mai puțin a deținerii unui număr de țigarete peste limita prevăzută de lege, fără a avea documente cu privire la proveniența acestora.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea