Rămâi conectat

Cultură Educație

Dascălul blăjean de odinioară: citeşte, ascultă şi vezi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Cartea bilingvă româno-engleză, apărută de curând la Editura Buna Vestire Blaj 2011, autor prof. dr. Sorin Nicu Blaga, reprezintă pentru ţara noastră ferestre luminoase, deschide porţile lumii întregi ceea ce însemnează aportul nostru, „interferenţele europene ale dascălilor blăjeni”. Trebuie semnalat faptul că această carte de excepţie, de lumină şi credinţă, vine în peisajul românesc ca un fluviu cald şi proaspăt, când învăţământul românesc cu dascălii ei a fost copleşit de etichetări de genul: „Şcoala este un haos, educaţia, un haos”.
Cartea sus-numită se bucură de o prefaţă a criticului literar – istoric, prof. univ. dr. Ion Buzaşi, potrivit căruia autorul este „un absolvent strălucit al şcolilor Blajului, o personalitate remarcabilă a şcolii medicale clujene”. El a rămas un admirator al oraşului luminilor ardelene, despre care a scris cu recunoştinţă mai multe cărţi: „Spiritul Blajului” (2007), „Iuliu Haţieganu de la şcoala blăjeană Ia Şcoala medicală clujeană” (2010) şi o evocare a vârstei fericite – „Satele copilăriei”, Editura Buna Vestire.
Cartea este redactată într-o limbă simplă, permiţând cititorului să vadă importanţa dascălului în şcolile blăjene. În cele 5 capitole realizează analize succinte ale operelor lor, viaţa lor de dascăli ai poporului, de preoţi, sub formă de analiză ştiinţifică şi cultural-creştină, permiţând cititorului să identifice rapid influenţele majore, să înţeleagă mai bine „spiritul blăjean” şi rolul lui în istorie.
„Dascălul, în general şi cel blăjean, de odinioară, spune autorul, a prezentat (ar trebui să reprezinte) un model moral, spiritual şi cultural”. Cât despre autor se poate scrie o întreagă carte – doctor eminent, a publicat ca autor unic şase monografii de specialitate şi alte cărţi în ţară şi străinătate, unde este apreciat ca membru al Societăţii Române de Medicină Internă şi Cardiologie.
Un dialog al gândirii împărţit în 5 capitole. Fraza din fiecare capitol este bine ilustrată, documentată istorico – ştiinţific, ceea ce dă greutate fiecărui cuvânt scris şi prinde în cadrul ei un adevărat fluviu sentimental de lumină şi credinţă. Un dialog al gândirii cu care păşind în substanţa lucrării şi a mesajului pe care-l transmite tinerei generaţii, o trăire de om, medic de trup şi suflet, de om de ştiinţă reprezentând România la diverse congrese internaţionale.
Nu pot fi uitate cuvintele adevărate de credinţă din postfaţa scrisă de pr. dr. Ion Mitrofan „cu sinceră recunoştinţă faţă de autor, a cărui inimă bate şi pentru Blaj şi care la propriu veghează ca toate inimile, ale unor blăjeni autentici sau înfiaţi, să bată cu dragoste de viaţă şi de obârşiile inocenţiene, care iradiază din naosul Catedralei «Sfânta Treime»”, „aşa mi-am înviorat inima şi am scris”.
Prof. Elena MOLDOVAN, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea