Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Simedru: ”Pentru a putea fi egali cu ceilalți cetățeni europeni, avem nevoie de oameni buni în Parlamentul European”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Masă rotundă la Săsciori pe tema cetățeniei europene

La sfârșitul săptămânii trecute, în localitatea Săsciori a avut loc prima masă rotundă, pe tema conceptului cetățeniei europene, din cadrul proiectului ”Și votul tău contează”, derulat de către către Asociația Non Profit Răchita.

Evenimentul moderat de către președintele asociației, Ilie Catarambă, la care au participat și Dragoș Zaharia, președintele Asociației Speromax Alba, Darmin Huștiuc, vicepreședintele Grupului pentru Inițiative, Studii și Analize Sociale Sebeș, și deputatul PNL Dan Simedru, s-a bucurat de interesul câtorva zeci de localnici, de toate vârstele.

Proiectul ”Și votul tău contează” are ca obiectiv dezvoltarea conștiinței europene în cadrul populației din mediul rural, publicul său țintă fiind tinerii, în special cei de etnie romă, din comunele Săsciori și Cenade. Tinerii sunt implicați în dezbateri referitoare la cetățenia europeană, cu drepturile și responsabilitățile ce decurg din acest statut, protecția drepturilor minorităților, promovarea multiculturalismului și a oportunităților pe care UE le oferă tinerilor. Totodată, se dorește ca tinerii să fie mobilizați în sensul participării lor la vot , în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, ce vor avea loc în 2014. Proiectul se adresează unui grup de 20 de tineri sub 30 de ani și urmărește să informeze, să lărgească sfera cunoștințelor despre Uniunea Europeană, să dezvolte toleranța, cooperarea și implicarea în viața comunității, să obișnuiască tinerii cu munca în echipă și comunicarea eficientă, dar și să îi transforme în cetățeni activi, conștienți de provocările societății contemporane.

Deputatul Colegiului Cugir-Zlatna, Dan Simedru, a subliniat importanța proiectului și implicit a acțiunilor din cadrul acestuia, declarându-se surprins de absența reprezentanților Primăriei Săsciori, care nu au onorat invitația.

Ne dorim cu toții să avem aceleași drepturi ca ceilalți europeni. Ne dorim o viață mai bună, mai sigură, o educație mai eficientă, un sistem de sănătate performant, infrastructură dezvoltată, servicii de calitate la preț accesibil. Pentru a putea fi egali cu ceilalți cetățeni europeni, avem nevoie de oameni buni în Parlamentul European. De aceea, e absolut necesar să ne asumăm responsabilități, să ne exercităm dreptul democratic de vot și să trimitem cei mai buni oameni în Parlamentul European. Ca un exemplu, datorită intervențiilor europarlamentarilor PNL, Adina Vălean și Ramona Mănescu, în România au scăzut  tarifele la serviciile de roaming. Plătim în continuare tarife mai mari ca restul europenilor la serviciile de telefonie mobilă. Ele vor putea scădea însă, dacă românii își vor trimite reprezentanți competenți și implicați în Parlamentul European și asta se poate face doar dacă cetățenii își vor exercita dreptul de vot la europarlamentarele de anul viitor. De asemenea, ca un alt exemplu, în prezent, proprietarii de terenuri agricole din România beneficiază de subvenții mai mici decât restul europenilor. Putem schimba asta, dar numai printr-o reprezentare serioasă, decentă și eficientă în Parlamentul European”, a precizat Dan Simedru.

Deputatul liberal a mai subliniat importanța școlarizării, precum și avantajele participării la programele de formare profesională, derulate prin intermediul fondurilor europene. În același context, Dan Simedru a vorbit despre cetățenia europeană, modalitățile de integrare în comunitatea europeană, prin adoptarea unui comportament civic, democratic și responsabil și importanța votului, dar și despre funcționarea instituțională a Parlamentului European și necesitatea reprezentării României de către europarlamentari care, la modul concret, pot să confere valoare statutului de cetățean european al fiecărui român.

Masa rotundă de la Săsciori mi s-a părut utilă și interesantă. Mărturisesc că, în activitatea mea de deputat, cel mai mult îmi place să vorbesc cu oamenii, să aflu ce îi interesează, ce își doresc. Legătura constantă și cât mai strânsă cu populația mi se pare esențială în activitatea oricărui ales. M-a surprins faptul că Primăria Săsciori nu și-a trimis niciun reprezentant la un eveniment atât de important. Am vorbit despre conceptul cetățeniei europene, despre integrare și sensul unei evoluții pozitive de care autoritatea locală în primul rând nu poate face abstracție. Cu toate acestea, cred că dezbaterea de sâmbătă a fost o reușită și felicit pe această cale organizatorii”, a conchis deputatul Dan Simedru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea