Dan Găldean, golgheterul “alb-negrilor” în elită, trăiește în Austria pandemia de COVID-19 | „O boală venită parcă de nicăieri ne aduce aminte că avem un Dumnezeu”, spune fotbalistul originar din Sebeș

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Pe Dan Găldean, golgheterul “alb-negrilor” pe prima scenă a fotbalului românesc, pandemia de coronavirus l-a găsit în Austria, țară unde s-a stabilit de ceva vreme.

Îl știam anii trecuți prin Arad, antrenor secund la Gloria, dar valurile vieții l-au purtat în “țara valsului”. Ca fotbalist a încântat tribunele pe “Cetate” în perioada 2002-2005, când a făcut parte din tripleta de vis a Unirii Alba Iulia, alături de Ov. Maier și Paleacu, ardelenii făcând senzație în fotbalul românesc, unde au ajuns întâia dată, terminând pe locul șase în elită. “Nu mă gândeam că o să ajungem să trăim asemenea timpuri, să stăm izolați atât timp. Epidemia se răspândește repede, dar a sta în casă este în folosul omenirii. Este o încercare dificilă, pur și simplu epidemia a egalizat umanitatea, nu te poți feri indiferent din ce pătură socială faci parte. O boală venită parcă de nicăieri ne aduce aminte că avem un Dumnezeu care ne poartă de grijă, să avem încredere în forța divină. 2020 este un an trist pentru noi toți”, a spus Dan Găldean.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Golgheterul all-time al Unirii Alba Iulia are 12 goluri în 56 de partide disputate în Divizia A pentru Unirea Alba Iulia. Ba mai mult, micuțul mijlocaș originar din Sebeș a semnat și întâiul gol din istorie în primul eșalon, 1-0 la Bistrița, în 16 august 2003. Nu a rupt legătura cu fotbalul, mai pregătește o grupă de copii la Ranshofen, mai joacă, în ciuda vârstei, va împlini 46 de ani în 18 mai, la echipa a doua a clubului, în eșaloanele inferioare.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

*În Austria se respectă regulile

Este stabilit de ceva vreme la Braunau am Inn, un mic orășel din nord vestul țării de adopție, aproape de granția cu Bavaria. Toată familia îi este alături, mama (tatăl a plecat dintre noi), cei 4 frați, soția și cei trei copii (Ruth – 10 ani, Enoh – 7 ani și Daniel – un an). “Noi putem ieși din casă fără probleme, dar trebuie să fim înțelepți și să ne ferim. În zona unde locuiesc, nu au existat cazuri. Restricțiile nu au fost atât de dure ca în România, puteam merge pe stradă fără bilete prin care să justifici unde te deplasezi. Acasă, probabil au încercat să evite alte complicații, prin strictețe, știindu-se starea sistemului sanitar”, a povestit Dan Găldean, acesta lucrând la o fabrică de genți de aluminiu. Criza l-a lovit și pe el, o lună nu a muncit, iar reluarea activității s-a făcut de la începutul acestei săptămâni, cu un program scurt (doar trei zile la muncă). Mai predică Evanghelia, dar numai online și se bucură de clipele petrecute de cei mici, putându-se relaxa fără probleme în parcuri, în această perioadă.

Austria este prima țară din UE care relaxează restricțiile de izolare, într-un mod progresiv în următoarele luni, condiția fiind ca cetățenii să respecte cu strictețe regulile, îndreptându-se mai rapid ca alte state spre o normalitate. “Aici nu au fost probleme, oamenii sunt înțelegători și educați spre disciplină. Nu e o problemă să poarte măști, să accepte regulile, se gândesc în primul rând la ce pot pierde dacă nu se conformează, ce riscă. Îmi doresc ca lucrurile să revină cât de repede la normal, atât în Austria cât și la noi în țară”, a spus Dan Găldean, ce a mai evoluat încă o perioadă în alb-negru (2007-2009, în Liga a 2-a). Acesta a vrut să revină în România de Sărbătorile Pascale, să se întâlnească cu nașul său, uniristul Ioan Vlad, însă a preferat să asculte recomandările autorităților pentru a evita cele 14 zile de carantină impuse

Dan HENEGAR