Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Curtea de Apel îl judecă pe Toader Ignat în dosarul motorinei falsificate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Curtea de Apel Alba Iulia judecă joi, 20 ianuarie 2011, apelurile declarate de părţi în dosarul 22/107/2005, în care fostul şef al Complexului de Vinificaţie de la Jidvei, Toader Ignat, a fost condamnat de către instanţa de fond, Tribunalul Alba, la 10 ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de înşelăciune în forme agravate. Tot judecătorii Tribunalului Alba, aşa cum aţi putut afla din cotidianul „Unirea” la momentul respectiv, l-au obligat pe inculpat şi la plata unor despăgubiri civile (în solidar cu firma la care era administrator) de peste 14 miliarde lei vechi către bugetul statului, SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba, SC „Perla Târnavei” SA Jidvei, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj şi două persoane fizice.
lValoarea prejudiciului ar salva bugetele unor instituţii publice
Pe lângă aceste sume de bani, amintite mai sus, alte 8,5 miliarde lei vechi va trebui să plătească, drept despăgubiri către bugetul statului (prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba), SC „Oil Petrocom” SRL Blaj, în solidar cu unul dintre administratori, faţă de care a încetat procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei. Acesta fusese trimis în judecată pentru uz de fals, referitor la unele facturi de combustibil, în privinţa cărora instanţa de judecată a dispus anularea.
Totalul pagubelor din această cauză, de 22,5 miliarde de lei vechi, stabilit de către expertize şi, pe baza acestora, de către magistraţi, însemna, la sfârşitul anului 2005 (an în care dosarul a intrat pe rolul instanţelor), peste 600.000 de euro. Urgentarea soluţionării acestui dosar şi a altora, din România, care trenează pe rolul instanţelor de mai mulţi ani şi în care statul a fost păgubit cu sume imense, ar reprezenta aducerea la buget a unor fonduri care în prezent figurează doar ca „găuri negre” şi care ar da o gură de oxigen economiei lovite de criză.
lToader Ignat are o „colecţie” de condamnări
Pe lângă pedeapsa principală de 10 ani de închisoare primită la instanţa de fond, Tribunalul Alba, Toader Ignat a fost condamnat şi la interzicerea unor drepturi (dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita funcţia de administrator). Tribunalul Alba a anulat şi suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 luni de închisoare pe care Judecătoria Blaj i-a aplicat-o lui Toader Ignat printr-o sentinţă penală din anul 2002.
Din pedeapsa totală de 10 ani de închisoare, acesta ar urma să beneficieze de scăderea perioadei de patru luni cuprinse între 9 aprilie 2004 şi 9 august 2004, timp în care s-a aflat în stare de arest preventiv.
Conform rechizitoriului procurorilor, Toader Ignat a fost trimis în judecată pentru că, prin intermediul societăţii comerciale „Stoian Ignat” SRL din Căpâlna de Jos, la care avea calitatea de asociat unic şi administrator, a pus în vânzare, la benzinăria amplasată în comuna Jidvei, o serie de combustibili falsificaţi, vânduţi către clienţi sub titulatura de benzină şi motorină. Combustibilii de tip „M”, „P” şi „NAFTA”, nefiind destinaţi funcţionării motoarelor autovehiculelor de orice fel, nu erau purtători de accize şi de taxe de drum, astfel că diferenţa până la aşa-numitul „preţ de pompă” intra fraudulos în buzunarele afaceriştilor. Mai mult, o mare parte din utilajele agricole, autocamioanele, autoturismele şi vehiculele care funcţionau pe benzină şi motorină din zonă, au avut defecţiuni serioase, dovedite prin actele depuse la dosar.
Pe lângă cei 10 ani de închisoare pe care i-a primit prin sentinţa Tribunalului Alba, Toader Ignat a mai fost condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă de 7 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, hotărârea judecătorilor din Capitală fiind deja atacată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi în această cauză, prejudiciul estimat în urma săvârşirii infracţiunilor se ridică la zeci de miliarde de lei vechi.
Fostul şef al Complexului de Vinificaţie de la Jidvei este condamnat prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive, în alte trei dosare penale:
– o condamnare la şase luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere;
– o condamnare la trei luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare,
– o condamnare la un an de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru însuşirea fără drept a desenelor sau modelelor industriale (înregistrarea unor etichete şi denumiri de vinuri care aparţineau altei societăţi comerciale). (R.M.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

O publicație germană a realizat un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, ținând cont de PIB și valoarea de cumpărare, printre care se află și România.

ziua-internationala-a-eradicarii-saraciei001.jpg

Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.

De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:

LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS

1. Bulgaria 55

2. Grecia 65

3. Slovacia 68

4. Croația 70

5. Letonia 71

6. România 73

7. Portugalia 74

8. Ungaria 76

9. Polonia 77

10. Spania 84


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de 15 august, în localitatea Câmpeni, pe strada Gării.

Din primele informații este vorba despre deșeuri nepericuloase, care ard pe o suprafață de 60 de metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stația de pompieri Câmpeni a intervit pentru localizarea și stingerea flăcărilor.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Detașamentul de pompieri Alba Iulia în cooperare cu SVSU Ighiu intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ighiu.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.

UPDATE: Incendiu lichidat. A ars o porțiune din acoperiș locuinței, aceasta fiind lovită de fulger.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea