Rămâi conectat

Politică Administrație

Cursuri de educație rutieră în școli – Proiect inițiat de deputatul PNL Florin Roman

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat, joi, la Alba Iulia, că a inițiat un proiect de lege privind organizarea unor cursuri de educație rutieră în școli.

”Poliţia Română trage un semnal puternic de alarmă: copiii sunt victime în 1 din 3 accidente în care sunt implicați pietoni. Probabilitatea de deces în cazul în care impactul are loc la o viteză a vehiculului de 50 km/h este de 90% sau chiar mai mult.

Riscul de producere a unui accident în zona şcolilor crește și este asociat şi cauzei de neacordare prioritate copiilor angajaţi în traversarea drumului la trecerile pentru pietoni. În acest caz, sancționarea șoferilor și semnalizarea corespunzătoare a drumurilor publice nu sunt măsuri sufieciente. Copiii trebuie să fie educați în sensul prevenției unor astfel de accidente. În jumătate dintre accidentele rutiere sunt implicați pietoni.

Cursurile din programa școlară, activitățile din ”Săptămâna Altfel” sunt insuficiente pentru a diminua numărul victimelor accidentelor rutiere.
Indisciplina pietonilor, viteza excesivă a şoferilor, infrastructura rutieră precară și neglijența sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul accidentelor produse în România în ultimii ani.

Singura soluție care poate reduce numărul victimelor rutiere este educație timpurie.

Astfel, prin prezenta inițiativă legislativă propunem ca Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, să elaboreaze o strategie privind educaţia pentru prevenția rutieră a elevilor, în dezbatere cu toți factorii decizionali, până la data de 31 decembrie 2020. Strategia trebuie să fie transpusă în planurile-cadru de învăţământ începând cu anul şcolar 2021-2022. Ideal ar fi ca elevii din învățământul obligatoriu de stat, privat și confesional să beneficeze de cel puțin un curs de prevenție rutieră o dată la două săptămâni. Școala va putea decide dacă această practică va fi extinsă prin curriculumul la decizia şcolii, la propunerea consiliului profesoral”, arată deputatul în expunerea de motive a proiectului privind educația rutieră în școli.

Florin Roman a precizat că are în pregătire și un proiect privind înăsprirea condițiilor în care se obține carnetul de conducător auto și, de asemenea, se află în analiză un proiect, după modelul german, ca cei care obțin pentru prima dată permisul de șofer să nu poată conduce mașini cu motoare mai puternice de 2.000 cmc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea