Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Cura cu zeamă de varză murată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Ajută la buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos

zama murataBanala varză, despre care pomenesc în lucrările lor specialişti ai medicinii antice, era cunoscută încă de pe atunci pentru calităţile sale terapeutice. Aflăm astfel că în acea perioadă leguma era recomandată pentru tratarea durerilor de cap şi pentru menţinerea stării generale de sănătate. De asemenea, cataplasmele cu foi de varză crudă, înmuiate în  apă caldă, erau folosite pentru tratarea rănilor şi a luxaţiilor, lucru pe care îl fac, după mii de ani, şi contemporanii noştri, mai ales în anotimpul rece, atunci când durerile de oase se amplifică şi, adesea, devin de nesuportat. Cercetările recente au confirmat ceea ce anticii deja ştiau. Varza conţine vitamina C, mai multă chiar decât portocalele, vitamina E,  fibre alimentare, bune pentru o digestie sănătoasă, calciu, magneziu, potasiu şi iod, care ajută la buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos, cât şi la menţinerea funcţionării optime a glandelor endocrine.

  • O cură cu moare de varză te scapă de toxine

Varza murată a apărut mult mai târziu. Aflăm doar că a fost folosită în China ca hrană zilnică pentru sclavii care lucrau la construirea Marelui Zid Chinezesc. Reţeta a fost preluată apoi, de popoarele din Rusia, iar în Europa a apărut mult mai târziu, probabil şi din cauza mirosului destul de neplăcut care era emanat din recipiente şi care nu plăcea nasurilor simandicoase. Din scrierile vechi aflăm că un căpitan al flotei britanice, James Cook, a introdus varza murată în meniul marinarilor de cursă lungă, salvându-i, în acest fel, de avitaminoză. Se pare că acesta a fost momentul când ea a început să fie apreciată în Europa, la justa ei valoare. Oamenii de la ţară cunosc foarte bine calităţile verzei murate cât şi ale zemei, moarea de varză murată, cum i se spune prin unele locuri. Astfel, dacă te-ai trezit răguşit, bea, de-a lungul zilei, două trei pahare uşor încălzite de moare. Dacă zeama de varză murată e prea sărată pentru gustul tău ori ţi-ar putea afecta sănătatea, bea-o în două cu apă plată. Trebuie spus încă de la început că zeama de varză murată nu are un miros prea plăcut.  Ca s-o faci mai aspectuoasă şi atrăgătoare, pune în butoi şi nişte bucăţele de sfeclă roşie. O cură de moare de varză, de câteva zile, te scapă de toxine. Bea zilnic o jumătate de litru de zeamă de varză, dimineaţa, dacă poţi, cantitatea întreagă, dacă nu împarte-o în două, trei porţii pe care să le bei înainte cu o oră de mesele principale.

  • Întăreşte imunitatea, combate gripa şi răceala

Datorită enzimelor pe care le conţine zeama de varză murată, câte două pahare băute înainte de fiecare masă taie pofta de mâncare şi arde grăsimile, ajutându-te, în acest fel, să slăbeşti. Şi, pentru că suntem la hotarul dintre două anotimpuri, când poate imunitatea ta nu e tocmai într-o formă optimă, e bine să ştii că moarea te fereşte de răceală. Unul, două pahare de zeamă de varză murată băute zilnic îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi ţin la distanţă răcelile, gripa şi virozele de sezon. Zeama de varză dar şi salata de varză murată reglează tranzitul intestinal. Se ştie din bătrâni că, în timpul meselor prea îmbelşugate, un pahar de moare face adevărate minuni pentru digestie. Pentru o digestie bună, se recomandă şi salată de varză murată. Nu trebuie decât să storci bine varza, s-o tai mărunt şi să-i adaugi puţin piper pisat şi ulei de măsline, poate ceva mai mult decât la alte salate.

Citește și:

Moarea de varză – un remediu pentru diabet şi cancer


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea