Cura cu zeamă de varză murată

  • Ajută la buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos

Banala varză, despre care pomenesc în lucrările lor specialişti ai medicinii antice, era cunoscută încă de pe atunci pentru calităţile sale terapeutice. Aflăm astfel că în acea perioadă leguma era recomandată pentru tratarea durerilor de cap şi pentru menţinerea stării generale de sănătate. De asemenea, cataplasmele cu foi de varză crudă, înmuiate în  apă caldă, erau folosite pentru tratarea rănilor şi a luxaţiilor, lucru pe care îl fac, după mii de ani, şi contemporanii noştri, mai ales în anotimpul rece, atunci când durerile de oase se amplifică şi, adesea, devin de nesuportat. Cercetările recente au confirmat ceea ce anticii deja ştiau. Varza conţine vitamina C, mai multă chiar decât portocalele, vitamina E,  fibre alimentare, bune pentru o digestie sănătoasă, calciu, magneziu, potasiu şi iod, care ajută la buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos, cât şi la menţinerea funcţionării optime a glandelor endocrine.

  • O cură cu moare de varză te scapă de toxine

Varza murată a apărut mult mai târziu. Aflăm doar că a fost folosită în China ca hrană zilnică pentru sclavii care lucrau la construirea Marelui Zid Chinezesc. Reţeta a fost preluată apoi, de popoarele din Rusia, iar în Europa a apărut mult mai târziu, probabil şi din cauza mirosului destul de neplăcut care era emanat din recipiente şi care nu plăcea nasurilor simandicoase. Din scrierile vechi aflăm că un căpitan al flotei britanice, James Cook, a introdus varza murată în meniul marinarilor de cursă lungă, salvându-i, în acest fel, de avitaminoză. Se pare că acesta a fost momentul când ea a început să fie apreciată în Europa, la justa ei valoare. Oamenii de la ţară cunosc foarte bine calităţile verzei murate cât şi ale zemei, moarea de varză murată, cum i se spune prin unele locuri. Astfel, dacă te-ai trezit răguşit, bea, de-a lungul zilei, două trei pahare uşor încălzite de moare. Dacă zeama de varză murată e prea sărată pentru gustul tău ori ţi-ar putea afecta sănătatea, bea-o în două cu apă plată. Trebuie spus încă de la început că zeama de varză murată nu are un miros prea plăcut.  Ca s-o faci mai aspectuoasă şi atrăgătoare, pune în butoi şi nişte bucăţele de sfeclă roşie. O cură de moare de varză, de câteva zile, te scapă de toxine. Bea zilnic o jumătate de litru de zeamă de varză, dimineaţa, dacă poţi, cantitatea întreagă, dacă nu împarte-o în două, trei porţii pe care să le bei înainte cu o oră de mesele principale.

  • Întăreşte imunitatea, combate gripa şi răceala

Datorită enzimelor pe care le conţine zeama de varză murată, câte două pahare băute înainte de fiecare masă taie pofta de mâncare şi arde grăsimile, ajutându-te, în acest fel, să slăbeşti. Şi, pentru că suntem la hotarul dintre două anotimpuri, când poate imunitatea ta nu e tocmai într-o formă optimă, e bine să ştii că moarea te fereşte de răceală. Unul, două pahare de zeamă de varză murată băute zilnic îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi ţin la distanţă răcelile, gripa şi virozele de sezon. Zeama de varză dar şi salata de varză murată reglează tranzitul intestinal. Se ştie din bătrâni că, în timpul meselor prea îmbelşugate, un pahar de moare face adevărate minuni pentru digestie. Pentru o digestie bună, se recomandă şi salată de varză murată. Nu trebuie decât să storci bine varza, s-o tai mărunt şi să-i adaugi puţin piper pisat şi ulei de măsline, poate ceva mai mult decât la alte salate.

Citește și:

Moarea de varză – un remediu pentru diabet şi cancer

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Leurda, planta medicinală vedetă a primăverii, datorită efectelor sale curative

Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI Dacă nu ne e sete, mulţi dintre noi uităm efectiv… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Regim de slăbit cu morcovi. Cum să slăbeşti fără a dăuna sănătăţii

Dieta cu morcovi • Regim de slăbit cu morcovi Este un regim uşor de ţinut şi care nu dăunează sănătăţii.… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Merişoarele (afinele roşii) denumite şi „insulina verde” – proprietăți

Merișoarele – proprietăți • Miraculoasele afine roșii sau merișoare • Ceai de merișor •  Rețete cu merișoare. Merişorul sau afinul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă Ceaiul negru are multiple efecte benefice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism Ţelina este o… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Afinele, medicamentul natural care te tratează și îți menține sănătatea

Afinele – beneficii pentru sănătate • Totul despre afine – compoziția, boli care pot fi tratate, modul de păstrare și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro