Cuplurile pot divorţa şi la starea civilă!

Prin intrarea în vigoare, în 27 decembrie 2010, a Legii nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, căsătoria se poate desface prin divorţ fără a se mai apela la instanţele de judecată. Condiţiile de bază sunt ca ambii soţi să fie de acord cu divorţul şi să nu aibă copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ne-a informat Lucian Barboş, director executiv la Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Alba.
Soţii aflaţi într-o astfel de situaţie pot solicita desfacerea căsătoriei la ofiţerul de stare civilă sau la un notar public din localitatea unde s-a încheiat căsătoria sau din localitatea unde se află ultima locuinţă comună a soţilor. Cererea de divorţ se depune de către ambii soţi, iar de la data depunerii cererii se acordă un „termen de gândire” de 30 de zile. Dacă după acest termen soţii stăruie să divorţeze, se vor elibera certificatele de divorţ într-un termen de până la 30 de zile, fără a se face vreo menţiune cu privire la culpa soţilor. Căsătoria se consideră desfăcută de la data eliberării certificatelor de divorţ.
„Această procedură are ca rezultat exclusiv desfacerea căsătoriei, soluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg fiind de competenţa instanţelor judecătoreşti”, a subliniat Lucian Barboş.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419