Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cum vede viitorul Roșiei Montane Tică Darie, tânărul care în urmă cu câțiva ani a lăsat Danemarca pentru cea mai veche localitate minieră din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum vede viitorul Roșiei Montane Tică Darie, tânărul care în urmă cu câțiva ani a lăsat Danemarca pentru cea mai veche localitate minieră din România

Tică Darie, originar din Suceava, a plecat în urmă cu câțiva ani în Danemarca pentru a urma cursurile unei facultăți de acolo și, deși ar fi putut rămâne în străinătate, a ales să se mute în cea mai veche localitate minieră din România. Tânărul s-a stabilit la Roşia Montană în toamna anului 2013, în gazdă la un localnic care i-a lăsat o căsuţă mică în grijă.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Acesta este în prezent cetăţean cu domiciliul în comuna din Munţii Apuseni. De mai mulţi ani este implicat activ în campania de salvare a Roşiei Montane, iniţiată de câteva asociaţii ce se opun proiectului minier privat.

De curând, Tică Darie a deschis un magazin de haine de lână merinos, Made in Roșia Montană, chiar în centrul istoric din localitate.

PUZ și turism la Roșia Montană

Apropiat de localnici și de nevoile lor, Tică Darie, tânărul antreprenor pentru care Roșia Montană reprezintă ”acasă” din anul 2013, prevede un viitor ”de aur” pentru această zonă, cu condiția ca Guvernul României să își respecte angajamentul pe care și l-a luat atunci când a solicitat înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, acela de a elabora un Plan de Management al sitului, de a dezvolta un Plan Urbanistic General și de a dezvolta din punct de vedere turistic Roșia Montană.

Citește și: Povestea lui Tică Darie, tânărul care s-a mutat în Roșia Montană, merge mai departe: Deschide un magazin de haine din lână merinos în centrul localității

El consideră că primii pași concreți trebuie să-i facă Ministerul Dezvoltării, Consiliul Județean, Institutul Național al Patrimoniului și Primăria Roșia Montană și că aceștia trebuie să semneze un protocol de colaborare pe care îl amână de aproximativ jumătate de an, prin care își iau angajamentul să elaboreze un Plan Urbanistic General atât de important pentru localnici.

Cunoscutul activist împotriva proiectului aurifer, susține că Roșia Montană are nevoie de un restart, de un nou primar, competent, cu energie și viziune care să fie capabil să formeze o echipă pentru a accesa fonduri europene astfel încât să se recupereze toți anii în care Roșia Montană a stagnat, iar alte localități din județul Alba au prosperat.

Roșia Montană, șansa unui nou început

Tică Darie afirmă că Roșia Montană în ultimii 20 de ani nu s-a dezvoltat pentru că a fost blocată atât de autoritățile locale cât și de cele centrale, dar acum că România nu va trebui să plătească despăgubiri de miliarde de euro, Roșia Montană are șansa unui nou început și are șansa de a deveni perla turismului românesc prin valorificarea patrimoniului, în care să merite să trăiești, să-ți crești copiii și să-ți faci un rost.

El cunoaște bine zona și nevoile locuitorilor și are o viziune de ansamblu care include și celelalte sate aparținătoare. Spre exemplu consideră necesar un drum direct care să lege satele Corna, Vârtop, Gârda-Bărbulești de Roșia Montană pentru a fi parte din dezvoltarea turistică a comunei. Oamenii s-ar putea ocupa de turism, construindu-și pensiuni și de a urca la un nou nivel activitățile agricole pe care le fac prin promovarea unui brand local de produse lactate.

Comuna Ciugud, model pentru mica comunitate din Apuseni

Tică Darie nu uită să includă în viziunea sa și comunitatea din Dăroaia, unde consideră că există multe probleme care ar putea fi rezolvate prin construirea de la zero un cartier pe terenul din Gura Roșiei, de la fosta uzină de procesare a aurului, care în prezent este deținut de Ministerul Economiei.

În Cărpiniș, fiind situat de-a lungul drumului DJ742 există terenuri unde Tică Darie crede că Primăria ar putea pregăti infrastructura unui parc industrial astfel încât să atragă investitori care să creeze locuri de muncă după modelul de la Ciugud.

În viitor, perlă a turismului românesc

Pentru ca totul să dea roade și zona să prospere cu adevărat, Tică Darie susține că Guvernul României și Primăria Roșiei Montane trebuie să se asigure că în următoarea perioadă când vor ieși la vânzare terenurile și casele companiei miniere, acestea să nu fie cumpărate de către vreo mare companie sau de către vreun dezvoltator imobiliar pentru a face speculă și să mai țină Roșia Montană blocată o perioadă lungă de timp, ci să se asigure că vor ajunge la oameni, persoane fizice care își vor dori să dezvolte Roșia Montană într-un mod sănătos.

”Cred în acest viitor în care Roșia Montană va deveni perla turismului românesc, așa cum unii localnici au crezut timp de 20 ani că pot să salveze acest loc de la distrugere, așa cum avocații din partea României au crezut în toți acești 9 ani că vor câștiga procesul în beneficiul locuitorilor și ai cetățenilor României. Hai, Roșia Montană!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea