Rămâi conectat

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna AUGUST 2018. Prognoza meteo pentru intervalul următor, publicată de ANM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat prognoza meteo pentru luna august. Potrivit meteorologilor, intervalul următor va fi caracterizat de o vreme în uşoară încălzire faţă de iulie, în majoritatea regiunilor, în special în regiunile nord-vestice, în timp ce nivelul precipitaţiilor va rămâne constant, cu acumulări mai importante în zonele montane şi de deal.

Estimările de specialitate arată că, în prima săptămână a intervalului de prognoză, până pe 6 august, media temperaturii aerului se va situa uşor sub valorile climatologice în jumătatea de sud a ţării şi va fi mai ridicată în restul teritoriului, în special în nord-vest. În acelaşi timp, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în zonele de munte, precum şi în regiunile sud-vestice, sudice şi estice, respectiv deficitare în regiunile nord-vestice.

Conform sursei citate, în săptămâna 6 – 13 august, valorile termice se vor situa sub normele climatologice ale săptămânii în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în sud şi sud-est. Excepţie vor face regiunile nord-vestice, unde temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei. În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea se anunţă uşor excedentare în zonele deluroase şi montane, dar şi local în regiunile intra-carpatice şi, în general, apropiate de normele climatologice în restul teritoriului.

În săptămâna 13 – 20 august, temperatura aerului va fi apropiată de normele climatologice ale perioadei în partea de nord-vest a ţării şi mai scăzută în restul teritoriului, în special în regiunile sudice. În acelaşi interval, cantităţile de precipitaţii vor fi , în general, apropiate de normele climatologice ale săptămânii în majoritatea regiunilor.

Ultima săptămână din luna august (20 – 27) aduce o medie a temperaturii aerului apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte a teritoriului, posibil cu valori uşor mai scăzute în jumătatea de sud. La capitolul precipitaţii, acestea se estimează a fi uşor excedentare în jumătatea de vest şi, în general, apropiate de normele climatologice ale perioadei, în restul teritoriului.

ANALIZA ANM

Studiul  întocmit de ANM şi care face referire la istoricul valorilor termice şi a precipitaţiilor consemnate în România, ce are la bază datele înregistrate în perioada 1961 – 2017, arată că august, cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă lună de vară, îşi datorează aceste caracteristici climatice modificărilor importante ce apar în distribuţia centrilor barici de pe continentul european.

Potrivit specialiştilor, din datele înregistrate în perioada de referinţă la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, se constată că temperatura medie multianuală a lunii august se situează între 22 şi 24 de grade Celsius în Câmpia Română, dar şi în estul Dobrogei, cu precădere pe litoral şi în Delta Dunării. Valori între 18 şi 22 de grade Celsius sunt caracteristice pentru zona Moldovei situată la est de Subcarpaţi, zonele joase din Banat şi Crişana, pentru cea mai mare parte din Podişul Transilvaniei, dealurile şi câmpiile înalte din Oltenia şi Muntenia, precum şi pentru zona Subcarpaţilor Getici şi în Podişul Dobrogei.

În depresiunile din sudul Transilvaniei şi în zonele mai înalte ale Subcarpaţilor, temperatura medie se încadrează între 16 şi 18 grade Celsius, iar în zonele montane cu altitudini de sub 1.700 de metri, temperatura medie a aerului este cuprinsă între 12 şi 16 grade Celsius. Totodată, la peste 1.700 de metri, valorile termice se încadrează în intervalul 8 – 12 grade Celsius şi doar la staţia meteorologică Vf. Omu coboară până la 5,9 grade Celsius.

„Frecvenţa mai mare, în luna august, a temperaturilor maxime de peste 40 de grade Celsius este dată de prezenţa aerului tropical. Astfel, la 63 de staţii meteorologice, temperatura maximă absolută a lunii este cuprinsă în intervalul 40 – 43,5 grade Celsius”, notează ANM.

Pe de altă parte, temperatura minimă absolută a acestei luni a fost de 7 grade Celsius la Vf. Omu, în data de 20 august 1949. Temperaturi negative s-au mai înregistrat la staţii meteorologice de munte, dar şi la Miercurea Ciuc, minima absolută fiind aici de -1,9 grade Celsius, în data de 27 august 1980.

Estimările meteorologice pentru cele patru săptămâni ale lunii august 2018 sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. În prognoza actuală este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993 – 2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, precizează ANM.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea