Rămâi conectat

Actualitate

Cum se calculează glicemia normală în funcție de vârstă. Hiperglicemie – Cauze și simptome

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum se calculează glicemia normală în funcție de vârstă. Hiperglicemie – Cauze și simptome

Creșterea sau scăderea glicemiei ne poate influența starea. Aceasta măsoară nivelul de zahăr din sânge care determină concentrația de glucoză din organism.

Aceasta este necesară organismului nostru, însă într-o cantitate potrivită. Glucoza din sânge o extragem din alimentație, iar aceasta ne oferă energie pe tot parcursul zilei. Atunci când intervine dezechilibrul, corpul nostru suferă anumite schimbări.

Nivelul glicemiei diferă în funcție de vârstă, de momentul zilei și de ce afecțiuni suferim. Astfel, un adult sănătos ar trebui să aibă glicemia cuprinsă între 70-108 mg/dl, înainte de a mânca. La câteva ore după masă, glicemia are un nivel de 140 mg/dl.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totuși, la copii, aceste valori diferă. Până la vârsta de 5 ani, cei mici ar trebui să aibă o valoare de 100-200 de mg/dl de glicemie în sânge, în funcție de faptul dacă au mâncat sau nu.

Pentru copii mai mari, de la 5 până la 11 ani, glicemia este de 70 mg/dl pe nemâncate, iar după masă poate atinge și 150 mg/dl.

De la vârsta de 12 ani în sus, tinerii încep să aibă valori asemănătoare cu a unui adult sănătos.

Atunci când vine vorba de persoanele care suferă de diabet, lucrurile stau altfel decât la adultul sănătos. Valorile normale pentru o persoană cu diabet, sunt cuprinse între 70-126 mg/dl, înainte de a servi masa. După ce se alimentează, valorile normale cresc până la 162 mg/dl.

Acestea valori pot fluctua pe timpul zilei din diverse motive. Intervin anumiți factori, precum stresul, menstruația, anumite boli care pot influența nivelul de hormoni, care, la rândul lor, vor influența valorile glicemiei.

Despre hiperglicemie – Cauze și simptome

Hiperglicemia este de fapt, glicemia mare. Aceasta apare în special la persoanele care suferă de diabet, din diverse motive.

În cazul pacienților cu diabet, insulina din organism nu este suficientă pentru a menține echilibrul valorilor glucozei din sânge. Astfel, apare hiperglicemia.

Aceasta se mai instalează dacă consumăm prea mulți carbohidrați sau dacă uităm să luam medicamentele prescrise de doctor în cazul diabetului.

Sedentarismul este un alt factor de risc al hiperglicemiei, însă și efortul fizic intens poate aduce probleme la nivelul glicemiei. Chiar și stresul intens are un mare impact asupra organismului nostru și asupra valorilor glicemiei din sânge.

O persoană care suferă de hiperglicemie poate avea simptome precum dureri de cap, oboseală, sete intensă, dificultăți în a se concentra și chiar urinare mult mai frecventă.

Despre hipoglicemie – Cauze și simptome

Hipoglicemia reprezintă momentul în care glicemia din sânge scade drastic, sub 72 mg/dl. Chiar și persoanele care nu au diabet pot suferi de această afecțiune, însă este destul de rar.

Aceasta apare din cauza efortului fizic intens, a alcoolului sau dacă persoana cu diabet nu a mâncat corespunzător.

Simptomele persoanelor care suferă de hipoglicemie constau, de obicei, în oboseală și transpirație excesivă, alături de senzații de amețeală.

Hiperglicemia și hipoglicemia pot produce și complicații mai grave, așadar trebuie rezolvate la timp.

Este important să știm care este glicemia normală în funcție de vârstă, pentru a preveni probleme grave, scrie BZI.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ordonanță pentru majorarea salariilor profesorilor: Vor nu vor, vor avea salariile mărite cu 1.000 de lei de la 1 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ordonanță pentru majorarea salariilor profesorilor: Vor nu vor, vor avea salariile mărite cu 1.000 de lei de la 1 iunie

Guvernul va adopta joi, 1 iunie, ordonanța de urgență cu prevederile din oferta majorării salariale care a fost respinsă de profesori, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri seară, după încheierea discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor din Învățământ.

Citește și: GREVA profesorilor CONTINUĂ: Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului – SURSE Edupedu

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Greva profesorilor 2023: De unde vor veni banii pentru creșterea salariilor din educație

– Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.

– În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card

Milioane de români așteaptă cu sufletul la gură viramentul celui mai recent pachet de bani de la stat sub formă de vouchere sociale. Mai sunt doar câteva zile până când ar trebui să intre banii, dar având în vedere zilele libere din perioada următoare, mulți s-au întrebat dacă vor exista întârzieri mai mici sau mai mari în luna iunie a acestui an.

Citește și: Vouchere de vacanță 2023 pentru: militari, poliţiştii şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională

Când intră banii pe card, cei 250 de lei de la stat

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în 2023, ar trebui să se vireze nu mai puțin de șase tranșe a câte 250 de lei pe cardurile sociale a aproximativ 2,4 milioane de români. Acestea sunt supranumite și tichete de masă de la stat, pentru că banii nu pot fi folosiți doar pentru achiziția de alimente și mese calde.

Având în vedere că tranșa anterioară a fost virată în aprilie, înainte de Paște, următoarea parte a finanțării urmează să fie virată în iunie 2023. După mai multe speculații pe marginea subiectului, acum avem o confirmare oficială a faptului că banii românilor vor intra pe cardurile de vouchere înainte de 10 iunie.

Pentru context, voucherele sociale sunt în valoare de 1500 de lei pe an, iar banii sunt acordați în tranșe egale românilor cu o situație materială precară, prin intermediul programului Sprijin pentru România. La începutul lunii trecute, suma virată a fost de 623.874.750 de lei, bani folosiți pentru alimentarea a 2.406.112 carduri.

Dacă folosim voucherele sociale ca pe un indicator de sărăcie, deși în București sunt 122.000 de beneficiari, orașul are și o populație foarte stufoasă. Practic, restul județelor sunt relevante, deoarece confirmă problemele cu care se confruntă populația Moldovei. În Suceava sunt cei mai mulți recipienți pentru respectivul ajutor, 90.879 de beneficiari, în Iași – 90.196, Bacău – 82.410. Dolj este de asemenea în vârf cu 89.801.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

GREVA profesorilor CONTINUĂ: Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului – SURSE Edupedu

Ziarul Unirea

Publicat

în

GREVA profesorilor CONTINUĂ: Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului – SURSE Edupedu

Profesorii au respins oferta propusă la Guvern de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, liderul PSD, potrivit surselor Edupedu.ro. Atât cei din Federaia Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.

În consecință, liderii sindicali comunică la această oră rezultatul referendumului intern și negociază cu reprezentanții Guvernului o altă soluție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că Guvernul a anunțat că oferă, în a 8-a zi de grevă generală în școli și după două mitinguri în stradă cu zeci de mii de persoane, ca soluție pentru încetarea conflictului de muncă, următoarele sume pentru profesorii și angajații din școli, pentru următoarele 6 luni:

-1.000 lei brut sumă fixă pentru personalul didactic predare si auxiliar (această sumă nu va fi bază de calcul pentru dirigenție, gradație de merit, inv. special etc.)

-400 lei brut sumă fixă pentru nedidactic (la fel nu reprezintă bază de calcul pentru alte elemente salariale)

-Principiul de bază pentru noua grilă este ca salariul de bază al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie iar celelelate salarii vor fi corelate în raport de grade/trepte profesionale și vechimea în muncă.

-Legea se va aplica în trei etape, în prima etapă (1 ianuarie 2024) se va acorda 40% din diferența dintre dintre venitul din decembrie 2023 și salariul final la aplicarea integrală a legii.

-Plata perioadei de grevă prin recuperarea activităților

Sursa: edupedu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare