Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum s-au pregătit patronii de localuri și cluburi din Alba Iulia pentru legea antifumat și ce-i așteaptă pe cei care au acest viciu

Publicat

în

Gavroche Alba Iulia la un an de existenta32Patronii de localuri și cluburi din Alba Iulia au luat deja măsuri pentru aplicarea legii antifumat, dar și pentru sprijinirea fumătorilor. Dacă unii s-au decis să deschidă terasele cât mai repede, alții s-au gândit să vină în sprijinul celor care au acest viciu cu spații special amenajate în afara incintei sau terase permanente încălzite. Ceea ce este clar, începând de joi, administratorii vor interzice fumatul în cluburile, cafenelele și restaurantele din oraș.

Miercuri este ultima zi când în orice spațiu public înschis se va mai simți fum de țigară. De joi, cel puțin în incintă, acest oropsit viciu va fi îndesat în scrumieră păşind în istorie.

Ziarul ”Unirea” i-a contactat pe o parte dintre administratorii celor mai frecventate localuri din Alba Iulia pentru a vedea cum s-au pregătit în vederea respectării legii și ce soluții au găsit pentru fumători.

Elit - Gustul Desăvârșit

gavroche-alba-iulia-0La restaurant Gavroche, unul dintre cele mai populate localuri din zona Cetate, vor fi afișate în incintă simboluri care interzic fumatul, iar până la 1 aprilie, când se va deschide terasa, fumătorii își vor putea satisface viciul în afara localului, unde vor fi amplasate scrumiere.

Patronul s-a gândit deja și la o soluție care să vină în sprijinul fumătorilor pe timp de iarnă. ” Am început demersurile pentru a avea terasa permanentă, încălzită. Se așteaptă doar răspunsul de la autorități și sper ca acesta să fie unul afirmativ”, a declarat Alin Ignat, administratorul Gavroche.

fumat01Reprezentanții localului Framm`s din Cetatea Albei Iulia și-au schimbat fotografia de copertă a paginii oficiale de Facebook cu o imagine cu ”fumatul interzis, care conține și mesajul ”ne vedem în fața barului”. La descrierea fotografiei s-a comunicat că ”începând de joi, 16 martie, fumătorii vom socializa în fața barului”.

Administratorul Aroma Caffe, Carpaccio, Brothers și al uneia dintre terasele deschise în fața centrului comercial Alba Mall va mai permite fumatul, conform legii, doar pe terase, astfel că până la deschiderea acestora, fumătorii vor trebui să-și controleze acest viciu, cel puțin în incinta localurilor.

La Enjoy Life Club Alba Iulia legea a fost pusă în aplicare de miercuri ”pentru a vedea cum reacționează clienții”, a spus administratorul localului. Pentru a veni în ajutorul fumătorilor, a fost amenajată terasa proprie a localului, iar cine dorește poate, deja, să servească afară sau doar să iasă la o țigară. ”Sunt clienți care ies, fumează, și intră apoi în local. Am lipit multe afișe pentru a aduce la cunoștință clienților că fumatul este interzis conform legii”.

stageÎn club Stage, începând din acest weekend, vor fi afișate în interior semne de informare și avertizare luminoase ”Fumatul interzis”, vizibile pe întuneric. Pentru cei care vor dori să fumeze, patronul a amenajat un loc special în laterala clubului, spre Colegiul ”HCC”, cu ieșire din club. Semnul ”spre locul de fumat”, afișat, de asemenea, în interiorul clubului, îi va îndruma pe fumători afară, unde va fi amenajată o terasă, cu mese și scrumiere.

Și la Social Pub din Alba Iulia fumatul s-a interzis de miercuri, scrumierele fiind luate de pe mese. Reprezentanții localului au amenajat, în curtea interioară, un loc dedicat  fumătorilor. Aici au fost montate și calorifere speciale pentru încălzirea terasei. Social Pub este unul dintre cele mai frecventate localuri din Alba Iulia în serile de weekend.

Patronul localului Rosenthalers din Alba Iulia a spus că a amenajat, afară, pe propriul spațiu, o terasă, iar de pe mesele localului vor fi luate toate scrumierele. Întrebat ce măsuri va lua iarna viitoare, pentru a atrage și clienții fumători, a spus că încă nu s-a gândit, și că, deocamdată, trebuie să respecte legea.

Același lucru se va întâmpla și la Irish Pub. Începând de joi, fumatul în incinta localului va fi interzis, iar pentru fumători va fi amenajat un spațiu, afară, cu mese și scrumiere, unde cei care au acest viciu vor putea să savureze o țigară, fără a fi amendați.

Bliss Alba Iulia01Reprezentanții localului ”Bliss” Alba Iulia au distribuit, în 14 martie, pe pagina oficială de Facebook, două fotografii cu terasa recent amenajată, postând și descrierea ”ne pregătim pentru cea mai lege dintre legi! Va așteptăm pe terasă să ne obișnuim cu ideea!”.

Potrivit Legii 15/2016, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Citiți și Guvernul a publicat GHIDUL de aplicare a Legii ANTIFUMAT. Locurile în care nu se va mai fuma, obligațiile administratorilor și CINE dă AMENZI

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoane juridice – cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere. La a doua abatere amenda crește la 10.000 de lei, plus suspendarea activităţii, iar la a treia abatere – amenda se ridică la 15.000 de lei, la care se adaugă închiderea unităţii.

Alexandra MATEȘ, Dragoș SUCIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 20 mai, cu proba la alegere a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la proba la alegere

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA ANATOMIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU:BAREMELE LA  PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA ANATOMIE

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare